10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCronici cu emoții de la JO de la Tokyo

Cronici cu emoții de la JO de la Tokyo

 Ea a învins-o, prin decizie unanimă (5-0), pe somaleza Rama Ali (31 de ani), la finalul unei partide controlate cap-coadă.

Ali are o poveste de viață impresionantă. A fugit din țara natală din cauza războiului civil și a ajuns în Marea Britanie, unde a început boxul și a devenit chiar campioană națională în Regat. Treptat a câștigat notorietate și a ajuns o cunoscută activistă pentru drepturile femeilor. A scris o carte bine vândută pe acest subiect, care în curând va face obiectul unui film, centrat în mare parte pe povestea vieții sale și cum a reușit să scape dintr-un mediu ostil.

 Claudia Nechita a avut o victorie fantastică pentru că este prima româncă din istorie care reușește să câștige un meci de box la Olimpiadă. E aproape de medalie. Următoarea adversară a Claudiei Nechita va fi nipona Irie Sena, care a eliminat surprinzător pe tunisianca Khouloud Hlimi Ep Moulahi, cotată ca a doua favorită la câștigarea competiției.

Și Claudia Nechita are o viață demnă de filme.

„Mi-a povestit că, pe la 12-13 ani, a început să-și caute de lucru ca să aibă din ce trăi. Se ducea la câmp, la cosit, la spart lemne. Mama ei a plecat să-și trăiască viața, iar pe Claudia a crescut-o bunica, la Câmpulung Muscel, unde a și descoperit boxul”, spunea antrenorul ei, Adrian Lăcătuș pentru gsp.ro.

Antrenorul ei a fost uimit de ea acum 10 ani: „În 2011, am luat-o la Mondiale în Antalya, unde a câștigat trei meciuri cu ochii închiși, fără să aibă o pregătire specială, fără o viață sportivă adecvată. A venit practic de niciunde și a arătat un potențial care m-a impresionat. I-am zis atunci „Claudia, vrei să te fac om?”. „Da!”. ”Atunci ascultă de mine și vom avea împreună o călătorie lungă și frumoasă” “.

Toată lumea vorbește de puștiul minune David Popovici

Celălalt reprezentant al României la box, Cosmin Gârleanu, a fost eliminat în faza șaisprezecimilor de finală. Luptătorul nostru a fost învins de bulgarul Daniel Asenov, prin decizie unanimă. Toți cei 5 jurați au acordat victoria sportivului de la sud de Dunăre.

Monica Niculescu și Raluca Olaru au fost învinse în proba de tenis, dublu feminin, de la Jocurile Olimpice. Perez și Stosur s-au impus în setul al doilea, cu 7-5. Româncele au cedat serviciul la 3-3, însă au făcut rebreak, dar australiencele au preluat conducerea pe serviciul advers, iar pe final au reușit să se impună, la capătul unui ultim game în care tandemul român a salvat trei mingi de meci. Ambele jucătoare din țara noastră au avut ieșiri nervoase demne de meciurile lui John McEnroe cu Jimmy Connors. Astfel, la tenis, după eliminarea Mihaelei Buzărnescu în turul al II-lea de către Marketa Vondrousova, tot luni, am rămas fără reprezentanți la olimpiadă.

Novak Djokovic s-a calificat fără probleme în optimile de finală ale turneului de la Tokyo. Liderul ATP a trecut cu scorul de 6-4, 6-3, de germanul Jan-Lennard Struff(48 ATP).

Ashleigh Barty, liderul mondial și favorita numărul unu la Tokyo, a fost eliminată încă din runda inaugurală de Sara Sorribes Tormo, iar Naomi Osaka, numărul 2 mondial, a părăsit marți competiția după un meci cu sportiva cehă Marketa Vondrousova (42 WTA).

La baschet 3×3 naționala feminină a României a cedat în fața Rusiei, cu scorul de 12-21. ”Tricolorele” au o singură victorie după șase meciuri, obținută cu Mongolia la începutul zilei de luni. Ele vor evolua în ultimul meci din faza grupelor împotriva Franței.

La înot, viitorul adversar al lui David Popovici de la 100 m liber, Caeleb Dressel, a fost artizanul victoriei SUA la ștafeta 4×100 m cu timpul de 3:08:97. Podiumul a fost completat de Italia și Australia. Franța, campioană olimpică en-titre, a fost surpriza neplăcută din ultimul act, clasându-se doar pe locul 7.

Înotătorul român Robert Glință a obținut marți dimineața locul 8 în finala probei de 100 metri spate de la Jocurie Olimpice de la Tokyo 2020. În bazinul de la Tokyo Aquatics Centre, Glință a fost cronometrat cu 52.95.
Tânărul înotător român David Popovici (16 ani) a terminat marți pe locul 4 în finala probei de natație 200 m liber de la Jocurile Olimpice. Acesta a fost cronometrat cu timpul de 1:44.68, la doar 2 sutimi de secundă de o posibilă medalie de bronz.

David Popovici a reușit cel mai bun timp al carierei în această probă, depășind performanța de la Campionatele Europene, când stabilise un nou record mondial, cu timpul de 1:45.26.

Tot mai multă lume este interesată de puștiul minune al României, despre care a întrebat Alberto Martinez Fernandez, jurnalist la celebrul cotidian AS: “De unde l-ați scos pe acest fenomen?”.

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Beat la volan, cu 218 km pe oră în localitate

Un șofer în vârstă de 41 de ani din Craiova a fost prins de polițiști conducând băut la volan și cu o viteză de...

Corespondentul rus de război Semion Eremin a fost ucis într-un atac cu drone

Corespondentul rus de război Semion Eremin, care lucra pentru cotidianul rusesc Izvestia, a fost ucis vineri într-un atac cu drone ucrainene în sud-estul Ucrainei,...

Beat la volan, cu 218 km pe oră în localitate

Un șofer în vârstă de 41 de ani din Craiova a fost prins de polițiști conducând băut la volan și cu o viteză de...
Ultima oră
Pe aceeași temă