7.6 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCronici cu emoții de la JO de la Tokyo. Copiii olimpiadei

Cronici cu emoții de la JO de la Tokyo. Copiii olimpiadei

Ea a câștigat luni medalia de aur la street skateboarding, un sport care a debutat la JO Tokyo 2020. La doar 13 ani, japoneza este prima medaliată a probei feminine la acest sport. Ea este doar cu o lună mai mare decât deținătoarea recordului tuturor timpurilor, americana Marjorie Gestring, care a câștigat medalia de aur la sărituri în apă, în 1936, la Berlin.

O siriană este cel mai tânăr sportiv prezent la această ediție a Jocurilor Olimpice. Hend Zaza, în vârstă de 12 ani, participă la tenis de masă.

Nishiya duce acasă aurul olimpic, iar Zaza este cea care pleacă cu titlul de “cea mai tânără sportivă”, siriana fiind eliminată sâmbătă în meciul de deschidere la tenis de masă.

Zaza este cea mai tânără jucătoare de tenis de masă de la Jocurile Olimpice din toate timpurile – și cea mai tânără participantă la Jocurile Olimpice în orice sport din 1992 încoace. În ziua în care a participat la competiție, ea avea exact 12 ani și 204 zile.

La natație găsim sportivi cu vârsta foarte fragedă. Cea mai tânără membră a echipei Statelor Unite, Katie Grimes, 15 ani, este o înotătoare care concurează în proba de 800 m liber, aceeași probă în care colega ei de echipă Katie Ledecky s-a calificat pentru Londra 2012, tot la 15 ani.

Grimes este cea mai tânără înotătoare olimpică americană de la Amanda Beard, care a făcut parte din echipa de la Atlanta 1996, la vârsta de 14 ani.

Vârsta poate fi doar un număr. Astfel, se remarcă cea mai vârstnică sportivă participantă la această ediție a JO. Mary Hanna are 66 de ani și reprezintă Australia în probele ecvestre.
Mary Hanna este bunică, și participă la cea de-a șaptea ediție a JO, devenind a doua cea mai în vârstă femeie care participă la olimpiadă.

Ziua de miercuri a fost cea mai bună pentru România de la începutul JO de la Tokyo 2020

Sportiva chineză Cheng Yuxi, la doar 15 ani,  campioana mondială la sărituri sincron în apă de pe platforma de 10 m, împreună cu colega sa de echipă Zhang Jiaqi (17 ani), a câștigat marți dimineața și medalia olimpică de aur.
Cele mai tinere concurente din finala probei au realizat o serie de sărituri uimitoare, fiecareia dintre ele arbitrii acordându-le cel mai bun puctaj din concurs. Cele două sportive chineze și-au adjudecat victoria și medaliile de aur pentru China. Cea mai dificilă săritură a lor, salt grupat înainte cu trei rotații și jumătate a fost notat de juriu cu incredibilul punctaj de 86,40.

Speranța noastră, David Popovici, de doar 16 ani, s-a calificat miercuri în finala probei de 100 metri liber, la JO de la Tokyo. Popovici a încheiat pe locul patru prima semifinală, cu timpul de 47.72, prima poziție revenindu-i americanului Caeleb Dressel, cu 47.23.

România a obținut miercuri a doua medalie la JO de la Tokyo 2020 prin echipajul de dublu vâsle feminin, alcătuit din Simona Radiş şi Ancuţa Bodnar. Cele două au câștigat medaliile de aur după o cursă solitară, în care au obținut timpul de 6:41.03.

Româncele au făcut o demonstrație de forță, câștigătoarea medaliilor de aur fiind incontestabilă, Simona Radiş şi Ancuţa Bodnar având aproape 4 secunde în față, după 1.000 de metri.

În cele din urmă nici un alt echipaj nu a avut puterea de a se apropia, cele două sportive câștigând a doua medalie a României la JO.

Echipajul de patru rame fără cârmaci al României, alcătuit din Mihăiţă Ţigănescu, Mugurel Semciuc, Ştefan Berariu şi Cosmin Pascari a câștigat miercuri medaliile de argint în finala probei desfășurate în apele complexului Sea Forest Waterway, aducând a treia medalie a României la Jocurile Olimpice.

Luni, echipa olimpică de fotbal a României a plecat din cantonamentul din Kashima, mutându-se la Sapporo, acolo unde a pregătit meciul cu Noua Zeelandă, partidă decisivă pentru calificarea în sferturile de finală ale competiției de la Tokyo. Marți a fost efectuat ultimul antrenament, sub comanda lui Mirel Rădoi.

Cu Noua Zeelandă, ‘tokyotricolorii’ au o singură variantă pentru calificare: victoria!
FRF susține un liveblog pe site-ul oficial, pentru ca toți fanii români să poată fi la curent cu tot ce se întâmplă în cadrul lotului lui Mirel Rădoi.

Scrimera română Ana-Maria Popescu, vicecampioană la proba individuală feminină de spadă la Jocurile Olimpice de la Tokyo, a ajuns marți în România și a fost primită la aeroport de Ministrul Tineretului și Sportului Eduard Novak și de oficiali ai Federației Române de Scrimă.

Aceasta a avut un mesaj tranșant la adresa celor care conduc sportul în România, adresându-se lui Eduard Novak: ”Am crezut că mă așteptați cu acel cec de 5 milioane. Dar nu e nimic, și mai târziu e bine.”

Va urma!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

În atacurile asupra infrastructurii energetice ucrainene rușii au cheltuit sute de milioane de dolari

În atacurile asupra infrastructurii energetice din Ucraina ruşii au schimbat tactica, explică analiştii militari, potrivit tvrinfo.ro. Trimit asupra unei ţinte sute de rachete şi drone...

Traficul rutier restricționat în Pasajul Unirii din Capitală. Un motociclist a intrat în peretele pasajului

Traficul rutier este restricţionat marţi seară în Pasajul Unirii din Capitală, pe sensul de mers către bd. Mărăşeşti, după ce un motociclist a intrat...

SUA „vor continua” să parașuteze ajutor umanitar în Gaza

Statele Unite(SUA) "vor continua" să paraşuteze ajutor umanitar în Fâşia Gaza, a afirmat marţi un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al...
Ultima oră
Pe aceeași temă