16.5 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCronici cu emoții de la Tokyo. Sportivii fenomen

Cronici cu emoții de la Tokyo. Sportivii fenomen

Vedetă a atletismului, sportiva din Venezuela, este de patru ori campioană mondială la proba de triplu salt feminin, iar până la JO de la Tokyo avea în palmares și o medalie olimpică de argint și un record mondial doborât.

Este prima femeie din Venezuela care obține o medalie de aur la JO și a mai doborât un record mondial.

Yulimar Rojas a cucerit aurul olimpic la Tokyo după ce a doborât un record vechi din 1995, deținut de Inessa Kravets din Ucraina. A sărit 15.67, în timp ce recordul vechi era cu o săritură de 15.50.

Deși foarte talentată, atleta a atins succesul absolut după plecarea din Venezuela. Crescută într-o zonă defavorizată, având 6 frați, a avut succes în cadrul mai multor sporturi în copilărie. Lipsa facilităților a făcut să nu practice nici unul la nivel profesionist.

După succesul delegației Venezuelei de la volei, la Olimpiada din 2008, Rojas și-a dorit să practice acest sport, dar în orașul ei nu exista nicio echipă. A vrut să încerce și baschetul, dar nu existau antrenori. Așa că a urmat cursurile unei școli cu profil sportiv, unde s-a apucat de atletism. La 15 ani participa deja la prima competiție de sărituri și bifa un record național la juniori, și locul 11 în lume. Apoi a început să primească invitații la competiții internaționale, dar tatăl ei nu a lăsat-o să iasă din țară.

Lipsa de hrană potrivită pentru un sportiv profesionist, a tratamentului medical, a făcut-o pe Yulimar Rojas să se mute în Spania pentru a-și continua antrenamentele pentru atletism. La un an distanță a cunoscut și primul succes major, intrând astfel în atenția publică: medalia de argint la JO de la Rio!

Doar 6 zile de competiții mai sunt la JO de la Tokyo, iar lupta pentru medalii este aprigă. China e lider la numărul de medalii de aur cucerite, însă SUA au șanse importante de a recupera în competițiile pe echipe și la atletism.

China este lider în clasamentul pe medalii după primele 10 zile de competiții de la Jocurile Olimpice. Chinezii au cucerit până acum 62 de medalii, dintre care 29 de aur, 17 de argint și 16 de bronz. Pe locul 2 se află SUA, ai căror sportivi și-au adjudecat 64 de medalii, dar doar 22 de aur, alături de 25 de argint și 17 de bronz.

Podiumul echipelor cu cele mai multe medalii este completat de țara gazdă, Japonia, care a câștigat doar 33 de medalii până în acest moment, dintre care 17 de aur, 6 de argint și 10 de bronz.

Până la încheierea acestei ediții a JO, americanii mai au câteva ocazii importante de a urca pe cea mai înaltă treaptă a podiumului.

Echipa feminină de tenis de masă a României, alcătuită din Bernadette Szocs, Elisabeta Samara și Daniela Dodean Monteiro a evoluat luni dimineață în sferturile de finală ale probei olimpice pe echipe, de la Tokyo 2020 împotriva Hong Kong-ului, fiind învinsă cu 1-3.

Eliza Samara a oferit o primă reacție, declarând că nu își explică ce a lipsit pentru un rezultat mai bun, deoarece de la masa de joc s-a simțit că adversarele nu erau cu mult superioare.

Așadar, România nu a reuși nici de această dată să spargă dominația asiatică din tenisul de masă feminin. La simplu, Eliza Samara și Bernadette Szocs au părăsit competiția după primele meciuri jucate, în timp ce la dublu mixt Bernadette Szocs și Ovidiu Ionescu s-au oprit în sferturi, la fel ca echipa feminină.

Ciclistul australian Alex Porter a suferit un accident teribil la Jocurile Olimpice de la Tokyo, după ce bicicleta pe care se afla s-a dezmembrat la mijlocul cursei de urmărire la Velodromul Izu. În vârstă de 25 de ani, australianul a depus tot efortul posibil pentru a se menține în spatele echipei sale, dar s-a prăbușit pe pistă în momentul în care bicicleta lui s-a dezmembrat literalmente sub el.

Din păcate pentru echipa Australiei, cu rănile vizibile ale lui Porter, nu a mai reușit să se afle printre primele patru cele mai rapide echipe. Astfel, Australia, una dintre marile favorite la medalia de aur, a ratat șansa de a fi pe podium.

Cătălin Chirilă și Victor Mihalachi au câștigat marți dimineață locul 5 în finala probei olimpice de canoe sprint dublu 1000 metri. Medaliile olimpice de aur au fost câștigate de Cuba.

Norvegianul Karsten Warholm și-a doborât marți propriul record mondial în finala olimpică a probei de 400 m garduri, la Tokyo 2020, cu un timp de 45,94. Rai Benjamin din SUA a venit al doilea și a câștigat argintul (46,17), în timp ce Alison dos Santos din Brazilia a câștigat bronzul (46,72).

Va urma!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Olaf Scholz, vizită în China: Nu fumăm toți cannabis în Germania

Cancelarul Olaf Scholz i-a asigurat luni pe studenții chinezi că nu vor fi nevoiți să fumeze cannabis dacă aleg să studieze în Germania, liderul...

Azi încep depunerile de candidaturi pentru alegerile locale

Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de astăzi până pe 30 aprilie, ora 23:59, să depună...

Donald Trump a afirmat că are „ o problemă reală” cu judecătorul din procesul său de la New York

Fostul preşedinte american Donald Trump a afirmat luni că are "o problemă reală" cu judecătorul la procesul său din New York, denunţând întreaga afacere...
Ultima oră
Pe aceeași temă