11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportFormula 1EXCLUSIVITATE. Noul prefect de Vaslui, condamnat penal în 2012: Beizadeaua Eduard Andrei...

EXCLUSIVITATE. Noul prefect de Vaslui, condamnat penal în 2012: Beizadeaua Eduard Andrei Popica șofează ca un apucat, face accidente și are un anturaj ciudat | DEZVĂLUIRE ROMÂNIA LIBERĂ

Domeniul penal îi tot dă târcoale lui Eduard Andrei Popica, numit recent în funcţia de prefect al judeţului Vaslui. În decembrie 2012, a fost condamnat definitiv la o amendă penală de 7.000 de lei pentru vătămare corporală din culpă, pedeapsa fiind ştearsă din cazier după trei ani. 

Eduard Andrei Popica este, la 33 de ani, unul dintre cei mai tineri prefecți din țară. Noul reprezentant al Guvernului în județul Vaslui poate fi acuzat de fals pentru că nu a trecut în declaraţiile de avere un credit şi un teren. Numit de presă „beizadea“, Popica – ginerele unuia dintre cei mai influenţi oameni de afaceri vasluieni – spune că este „un om normal“. 

A accidentat trei oameni, a plătit 30.000 RON

Pe 11 decembrie 2012, Tribunalul Neamţ l-a condamnat definitiv pe Popica la 7.000 de lei amendă penală pentru vătămarea corporală din culpă a trei persoane, într-un accident provocat de actualul prefect pe data de 3 ianuarie 2006. Judecătorii au stabilit că acesta nu a adaptat viteza la drum, a derapat şi a intrat pe contrasens în Dacia în care se aflau cele trei victime. 

A trebuit să le achite 23.000 de lei daune materiale şi morale. În timpul procesului, inculpatul a invocat „starea drumului, imputabilă instituţiilor cu atribuţii în întreţinerea drumurilor, condiţiile atmosferice, apariţia intempestivă a unui obstacol în calea autoturismului său, care a făcut posibilă schimbarea traseului maşinii“, ba chiar şi „acţiunea unor forţe fizice în condiţii de rulaj în curbă“ sau faptul că răniţii nu purtau centura de siguranţă.

De cealaltă parte, judecătorul de la Bicaz a scris în sentința de fond, menținută la recurs, că „(…) infracţiunea săvârşită de inculpat prezintă un grad relativ ridicat de pericol social“. Totuși, Eduard Popica spune că în acest moment are cazierul curat, fiind reabilitat de drept în decembrie 2015, după ce s-a împlinit termenul legal de trei ani de la plata amenzii de 7.000 de lei.



Vitezoman în serie

Portalul instanţelor de judecată arată că, ulterior acestei condamnări, Popica nu şi-a învăţat lecţia şi a continuat să încalce regulile de circulaţie. Vasluianul a contestat mai multe sanc­ţiuni primite de la Poliţia Rutieră de pe raza unor judeţe, de cele mai multe ori pierzând procesele. De exemplu, în 2013 a fost prins cu ocaua mică de două ori: viteză de 103 km/h pe un drum unde maximul admis era de 50 km/h şi, apoi, de 137 km/h în loc de maximum 70 km/h. Din sentinţele de respingere a acţiunilor se vede că, de fiecare dată, Popica le cerea poliţiştilor certificatul de omologare al aparatului radar, autorizaţia aparatului respectiv şi ordinul de serviciu. În unul dintre cazuri, autoturismul avea ITP-ul expirat şi certificatul de înmatriculare reţinut.

Actuala soţie a lui Popica, Mirabela, are şi mai multe amenzi şi reţineri de permis decât noul prefect de Vaslui, de cele mai multe ori tot pentru viteză. De exemplu: 172 km/h într-o zonă cu maximum 100 km/h. În patru dintre situaţiile în care Mirabela a fost oprită de poliţişti şi în două la Popica, aceştia au spus că nu aveau la ei permisul de conducere. „Voi face tot posibilul să respect legea. Respectarea legii nu depinde de o funcţie“, spune acum, din perspectiva noului post, prefectul de Vaslui.

Credit nedeclarat

Mai toate declaraţiile de avere semnate în ultimii ani de către Eduard Popica, fie în calitate de director al Cancelariei prefectului, fie de candidat şi apoi de consilier judeţean, sunt imaculate la capitolul bunuri imobile sau credite. Cu toate acestea, Popica a deţinut, din 2006, un teren în comuna Vama (județul Suceava) pentru care a împrumutat bani de la o bancă.

Creditul apare doar în declaraţiile din 2014 şi 2015, dar nu şi în cele din 2013 şi 2016, în timp ce suprafaţa de teren – niciodată. Executorul judecătoresc Cristina Maria Gheorghiu din Botoşani a scos la licitaţie terenul de 3.935 mp pe data de 2 martie 2017, în contul unei datorii de 113.417,58 euro, credit restant al lui Popica.

Legea spune că atât proprietăţile imobile, cât şi creditele pe persoană fizică trebuie trecute în declaraţiile de avere.

Studenția, patronul și terenul

Poziţia lui Eduard Popica faţă de această problemă este contradictorie. El a povestit pentru RL că a făcut creditul pentru a cumpăra terenul în numele unui patron la care a lucrat în studenţie şi că acesta trebuia să plătească ratele, lucru pe care nu l-a mai făcut, astfel că s-a ajuns aici, fără vina lui. „Nu am fost singurul păcălit. Am fost la Poliţie şi am dat declaraţii alături de alţi 6-7 angajaţi“, spune vasluianul, adăugând că, din ceea ce ştie, vânzarea la licitaţie a terenului a îndestulat creanţa. Acest lucru nu reiese din documentul executorului, în care scrie că preţul de începere a licitaţiei a fost de 20.700 lei, sub datoria la bancă. 

Martor în procesul unui traficant de droguri

Un alt amănunt care nu dă bine în CV-ul lui Popica este prezenţa – e adevărat, doar în calitate de martor – într-un proces în care un jandarm vasluian a fost trimis în judecată, în 2014, pentru trafic de droguri. Alături de alt bărbat, acesta a virat 2.000 de dolari în contul unui costarican care a trimis droguri în România prin poştă.

Anchetatorii au aflat informaţia, au interceptat marfa, au înlocuit cocaina cu făină şi, după ce traficanții au luat pachetul, i-au arestat. În sentinţa de condamnare a unuia dintre cei doi traficanţi se precizează că Popica a declarat că „în anul 2010 inculpaţii s-au interesat de condiţiile în care poate fi ridicat un colet extern de către o altă persoană decât destinatarul“. Pentru RL actualul prefect a spus, însă, că l-a cunoscut pe inculpatul din dosar în calitate de jurist, când i-a întocmit acestuia un act după ce fusese amendat în trafic. În concluzie, Popica nu-şi reproşează nimic şi respinge ideea că este „beizadea“, după cum a scris presa. „Beizadea e copilul unui domnitor, de care nu se putea atinge nimeni. Eu sunt un om normal, cu mama educatoare şi tatăl inginer zootehnist“, a spus Popica. Vasluianul va prelua funcţia după publicarea deciziei de numire în Monitorul Oficial, instituţie cu activitate întreruptă din cauza vacanţei de Rusalii. 

Căsătorit cu fiica „Regelui asfaltărilor“

Tânărul pesedist, despre care s-a scris că merge în vacanţe de lux în Saint Tropez şi poartă numai haine de firmă, a fost consilier juridic la Consiliul Judeţean (CJ), apoi, în 2014, director al Cancelariei prefectului de Vaslui, funcţie pe care a deţinut-o până în februarie 2016. A revenit la CJ, pentru ca anul trecut să devină consilier judeţean. Tot din 2016 este căsătorit cu Mirabela, fiica lui Emil Savin, poreclit „Farmazon“, dar şi „Regele asfaltatorilor“ pentru că este proprietarul societăţii Transmir, cea mai mare firmă de reparaţii şi amenajări de drumuri din judeţ, cu multe contracte primite de la autorităţile locale. Popica şi soţia lui au botezat-o pe nepoata lui Dumitru Buzatu, şeful CJ Vaslui şi liderul PSD din judeţ.

La nunta lui Eduard Popica a cântat manelistul Adi Minune. „Eu am angajat formaţia «Provincialii». Adi Minune a venit spre dimineaţă şi nu a fost chemat de mine, ci a fost o surpriză făcută de un prieten“, a declarat vasluianul.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou eliberat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă