20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSportFormula 1Oroare: Cum a ajuns controversatul politician Haralambie Vochițoiu să exploateze imaginea lui...

Oroare: Cum a ajuns controversatul politician Haralambie Vochițoiu să exploateze imaginea lui Brâncuși | DEZVĂLUIRE ROMÂNIA LIBERĂ

Operele din Târgiu Jiu ale lui Brâncuși vor fi incluse într-un tur virtual de către traseistul și controversatul politician Haralambie Vochițoiu. Tot firma lui Vochițoiu va scana 3D și parcul “Coloana fără sfârșit”, acolo unde este amplasată Coloana Infinitului a lui Brâncuși. Decizia a fost luată în unanimitate de consilierii locali din Târgu Jiu.

„O firmă cu imagine zob, specializată în selecția și plasarea forței de muncă, cu experiență zero în crearea de imagine și care n-are nici măcar un site de prezentare, plină de datorii și de litigii în instanțe judecătorești, a fost selectată de viceprimarul pe probleme de cultură Adrian Tudor să împrumute din imaginea ei <foarte bună> și orașului lui Brâncuși, prin intermediul specialiștilor ei inexistenți”, atrag atenția jurnaliștii de gorjnews.ro.

Traseist în politică, eșuat în afaceri

Firma cu pricina se numește Euro Jobs și este controlată de fostul senator Haralambie Vochițoiu, cel care a eșuat lamentabil în alegerile locale și parlamentare din 2016. Cariera sa politică a început la PSM, apoi partidul a fuzionat cu PDSR, actualul PSD. În anul 2012, PSD l-a exclus din partid, dar Vochițoiu s-a orientat repede către PP-DD, condus de Dan Diaconescu. Ulterior, a fost racolat de Gabriel Oprea, care l-a adus în UNPR. La scurt timp, UNPR a fuzionat cu PMP, iar Vochițoiu a fost uns președintele filialei Hunedoara. În urma rezultatelor slabe la alegerile locale și parlamentare din 2016, Vochițoiu a fost schimbat din funcția de președinte al filialei hunedorene. Lăsat la vatră, Vochițoiu a început să se implice în afaceri. Nu direct, ci prin intermediari. Unul dintre aceștia este Stepan Nicu Daniel.

Proiect gratuit, dar pe bani

Consilierii locali din Târgu Jiu s-au reunit la începutul săptămânii pentru a dezbate unul dintre proiectele „inovatoare“ care ar urma să pună orașul pe harta online a turismului mondial. E vorba de realizarea unui tur virtual al operelor lui Constantin Brâncuși și scanarea 3D a parcului „Coloana fără sfârșit“. Astfel, s-a aprobat semnarea unui protocol cu firma Euro Jobs.

În primă fază, firma va re-aliza gratuit proiectul. Ulterior, dacă proiectul se va dovedi fezabil, Primăria Târgu Jiu va aloca fonduri pentru realizarea unui proiect mai amplu. „Este vorba despre realizarea unui tur virtual. Acest proiect-pilot va fi implementat la Târgu Jiu. O să vedem dacă merită să alocăm fonduri, ulterior. Nu știu ce fonduri trebuie să alocăm. Trebuie să facem o solicitare de ofertă. Dar, înainte, trebuie să vedem numărul de utilizatori pe site“, a declarat, pentru RL, viceprimarul Adrian Tudor.

Vochițoiu, fiica și finul

Proiectul a fost promovat insistent de viceprimarul Adrian Tudor, care primise o ofertă în acest sens din partea firmei Euro Jobs încă din luna februarie. Costurile din ofertă sunt ținute la secret de viceprimarul Tudor, care nu a vrut să dezvăluie suma prevăzută în oferta financiară.

Întrebat cum a ajuns să cea-ră votul consilierilor locali pentru proiectul firmei Euro Jobs, viceprimarul Adrian Tudor a declarat că această firmă este „singura societate românească ce deține tehnologie compatibilă și pentru smartphone-uri. Lucrează și la Alba Iulia, dar am văzut proiectul la târgurile de turism“.

Societatea Euro Jobs a fost înființată de fostul senator Haralambie Vochițoiu în anul 2005. Ulterior, acesta și-a cedat 95% din părțile sociale fiice sale, Diana Teodora Vochițoiu, iar restul de cinci procente au fost trecute pe numele lui Stepan Nicu Daniel. Acesta este finul și omul de încredere al fostului senator.

Cercetat de către DNA

Vochițoiu, cu ajutorul generalului în rezervă Gabriel Oprea, fostul șef al UNPR, a reușit să-l facă pe Stepan expert la Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale. Ulterior, l-a angajat pe funcția de consilier la cabinetul secretarului de stat Gabriel Lungu, tot de la UNPR. În plus, în campaniile electorale, Stepan Nicu Daniel era nelipsit de lângă nașul său și se erija în șef de campanie sau coordonator. Pentru toate aceste calități, Vochițoiu l-a făcut partener de afaceri cu fiica sa.

Harambie Vochițoiu este anchetat de Direcția Națională Anticorupție pentru proiectele europene desfășurate de firma Euro Jobs. „În februarie 2012, la două săptămâni după ce am reintrat în politică, mi s-au făcut două plângeri din partea a doi foști milițieni.

Aceștia au reclamat la DNA că am furat bani europeni, că am mințit Comisia Europeană etc. S-au făcut anchete, au fost chemați oameni la audieri. Nu am mai primit nicio veste de la DNA, nici că au închis cercetările, nici că aș fi vinovat de ceva“, a declarat Vochițoiu pentru hunedoaralibera.ro.

Vochițoiu: „Firma, singura cu tehnologie de scanare 3D“

Fostul senator Haralambie Vochițoiu a declarat pentru RL că orice primărie care ar vrea să dețină tururi virtuale ar trebui să apeleze la firma sa, Euro Jobs. Motivul: ar deține unul dintre cele mai performante echipamente. Politicianul nu a negat că firma este controlată de el. Ba mai mult, știe tot ce se întâmplă în societate.

Aprobare în unanimitate în CL

România liberă: CL Târgu Jiu a adoptat protocolul cu firma Euro Jobs. Ați trecut firma pe numele fiicei dvs. și a lui Stepan.

Haralambie Vochițoiu: E cam simplist spus așa. Firma aceasta este singura din țara românească care are tehnologia de scanare 3D și efectuarea unor tururi virtuale. Tururi care pot fi montate pe orice fel de device. Orice primărie din țara asta care voia să facă scanarea cu o firmă românească nu putea să facă decât cu Euro Jobs. Firma nu va face promovarea municipiului Târgul Jiu. O să facă un tur virtual al ansamblului Brâncuși, pe care o să îl includă în site-ul primăriei. Toată activitatea asta este bazată pe voluntariat. Ieri a avut loc o ședință a Consiliului Local, unde protocolul acesta a fost aprobat cu unanimitate de voturi. Consilierilor li s-a prezentat toate avantajele acestui proiect. Asta se întâmplă gratuit.

„Un site special, căruia i-am pus numele“

Ce firmă face proiectul?

Euro Jobs a făcut un site special, căruia i-am pus numele 360scan. Obiectul principal de activitate al firmei Euro Jobs este plasarea forței de muncă și formarea profesională. De un an de zile suntem singura firmă care am cumpărat aceas-tă tehnologie. Site-ul este proprietatea Euro Jobs, dar e înregistrat de un băiat cu care colaborăm. Nu-i problemă cine este proprietarul platformei. Nu mă interesează.

Pe site-ul respectiv este un tur virtual din Senatul României. A primit firma dvs. vreun contract de la Senat?

Nu este scanat Senatul. Sala vizitatorilor poate fi vizitată de oricine. În sala de vizite se plătește și poți face poze sau filme. Nu există vreun contract de la Senat.

„Sunt unul din cei nominalizați de Kövesi“

Ați fost acuzat de deturnare de fonduri europene în urma proiectelor implementate de Euro Jobs. Ce s-a întâmplat în acel dosar?

Eu sunt unul dintre cei pe care doamna Kövesi i-a nominalizat atunci când a spus că sunt dosare vechi de șase – șapte ani. În acel dosar nu s-a întâmplat nimic. Dosarul nu are legătură cu firma. Eu lucram la Euro Jobs. Au fost chemați niște oameni și întrebați dacă au făcut cursurile.

Stepan este aghiotantul dvs. sau omul de casă?

Eu ajut pe toată lumea. Am vreo 58 de oameni de încredere. Nu are nimic special Stepan.

CONEXIUNE. Viceprimarul, PR pentru firma Euro Jobs

Viceprimarul orașului Târgu Jiu a început să facă lobby agresiv pentru a promova firma Euro Jobs, după ce RL i-a solicitat acestuia punctul de vedere în legătură cu controversatul proiect promovat de el în Consiliul Local. „Euro Jobs SRL, prin intermediul platformei 360scan.ro, este singura companie din România care realizează tururi virtuale în adevăratul sens al cuvântului, tururi ce pot fi transpuse în realitate virtuală. Un tur virtual este un puternic instrument de marketing pentru tot ce înseamnă turism. Din câte știm, cei de la Euro Jobs nu sunt singurii care realizează tururi virtuale, însă sunt singurii care realizează tururi virtuale 3D și, spre deosebire de concurență, producțiile Euro Jobs sunt adaptate dispozitivelor mobile. Ei, (Euro Jobs – n.r.) integrează tururile virtuale în website-urile clienților și pe conturile de social media, astfel încât tururile virtuale să fie experimentate chiar și de pe dispozitivele mobile“.

Așa sună prezentarea firmei făcută de viceprimarul Adrian Tudor, care oricând ar putea lucra ca PR la firma lui Vochițoiu.

Citește ziarul integral în format .PDF aici!

Cele mai citite

Cinci legi au fost promulgate de președintele Iohannis. Chirițoiu rămâne șef al consiliului Concurenței până în 2026

Președintele Klaus Iohannis a promulgat în cursul zilei de azi cinci legi. Este vorba printre altele despre legea hărțuirii la locul de muncă, dar...

Burse de reziliență pentru elevi. Condițiile în care se acordă

Ministerul Educației (ME) a lansat în consultare publică Metodologia de acordare a burselor pentru anul școlar 2024 – 2025. Principalele noutăți sunt: Bursele de merit și...

Securitatea și sănătatea în muncă – serviciu obligatoriu pentru orice afacere din România

Companiile active cu minim un angajat au obligația de a respecta un protocol foarte strict pentru a asigura întregului personal condiții sigure de muncă....
Ultima oră
Pe aceeași temă