11.3 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăLifestyleFoodExclusiv RL PRINT. Pilele din Parlament, ţinute de secret

Exclusiv RL PRINT. Pilele din Parlament, ţinute de secret

„România liberă” îți oferă joi 24 de pagini cu dezvăluiri exclusive, informații și analize în profunzine, opinii şi comentarii pe subiectele zilei, reportaje şi documentare speciale, dar și un supliment special de mică publicitate.

Pilele din Parlament, ţinute de secret

Senatul şi Camera Deputaţilor refuză să comunice numele consilierilor angajaţi la cabinetele parlamentarilor aleşi în decembrie 2016. Este invocată o decizie din 2015 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care a stabilit că numele şi prenumele sunt date cu caracter personal. „Este o interpretare abuzivă, o mentalitate sovietică”, a explicat pentru RL Adrian Moraru, director al Institutului de Politici Publice.

Pe lângă faptul că aceşti consilieri sunt plătiţi din fonduri publice, dezvăluirea identităţii lor ar fi cu atât mai necesară acum, cu cât, în trecut, zeci de parlamentari au fost trimişi în judecată pentru că şi-au angajat rudele pe aceste posturi.


Reorganizarea guvernului PSD a blocat absorbția fondurilor europene

Guvernul Grindeanu nu a reușit până acum să acrediteze autoritățile de management care gestionează cele mai importante programe UE. Fără acreditarea lor, România nu poate cere decontarea plăților pentru proiectele finanțate cu bani europeni. Bucureştiul are acreditate doar 2 din 10 autorităţi, a explicat europarlamentarul Siegfried Mureșan. Situația este aproape neschimbată față de februarie, când fostul ministru al Finanțelor, Eugen Teodorovici, a lansat un avertisment asemănător.


Superproductivitate sau țeapă? Cum ne păcălesc asfaltatorii

Multe din sectoarele de drum care trebuie reabilitate și sunt scoase la licitație sunt adjudecate cu sume mult mai mici decât cele de plecare. La prima vedere, acesta este un lucru bun. În realitate, experții consultați de „România liberă” spun că este un adevărat dezastru cu efect întârziat.


Taxe majorate pentru a spori salariile baronilor locali

Indemnizațiile primarilor și președinților de consilii județene vor crește substanțial. Potrivit unui amendament la Legea salarizării, primarul general al Capitalei ar urma să aibă un salariu de 14.065 de lei brut, față de 8.000 de lei în prezent. Un președinte de CJ ar urma să câștige 13.050 de lei, față de 6.600 de lei. O posibilă sursă pentru a acoperi majorările: taxe locale mai mari.


Ce mai puteți citi în ziar

Camionagii europeni se bat pentru drepturile șoferilor români

Problema salariilor încasate de şoferii români de camion care conduc tiruri în Uniunea Europeană a fost repusă pe tapet, după ce BBC a dezvăluit că aceştia, mai ales cei care operează în Scandinavia, sunt plătiţi necorespunzător. Comisia Europeană vrea să înnăsprească regulile jocului în domeniul transportului rutier de mărfuri.


Cel mai frumos cadou pentru copil este joaca, şi nu jucăria pe care o primeşte

Dacă sunteţi astăzi liber, acest lucru i se datorează în special Nadiei Tătaru, co-fondator Itsy Bitsy FM, cea care a iniţiat o campanie prin care a determinat Parlamentul să declare 1 Iunie sărbătoare legală. Aceasta a explicat pentru România liberă care au fost resorturile din spatele demersului.


Nu ratați ediția print de joi. Doar la chioșcuri și prin abonament. Nou: poți citi România liberă și on line, în format pdf. (aici

Cele mai citite

Adrian Cioroianu la „ Tinerii și Monarhia”: Românii nu sunt ușor de condus

Invitații celei de a treia conferințe din seria „Tinerii și monarhia” de la Ploiești au fost Adrian Cioroianu, istoric, prof. univ. dr. la...

Erdogan cere unitate palestinienilor după o întâlnire cu Ismail Haniyeh, liderul Hamas

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan le-a cerut sâmbătă palestinienilor „să se unească”, după o întâlnire la Istanbul cu liderul Hamas, Ismail Haniyeh, potrivit AFP...

FCSB e foarte aproape de titlu în SuperLigă după 2-2 cu Rapid București

FCSB a terminat la egalitate cu Rapid București, scor 2-2 într-o partidă spectaculoasă pe Arena Națională, gazdele bifând încă un pas către un titlu...
Ultima oră
Pe aceeași temă