11 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialBaronii Partidului Social Democrat, stapanii Deltei

Baronii Partidului Social Democrat, stapanii Deltei


Zilele trecute, Gheorghe Stefan, presedintele Agentiei Nationale de Pescuit si Acvacultura (ANPA), a declarat ca cinci contracte de concesionare a resurselor piscicole din Delta Dunarii au fost reziliate. Este vorba de zonele de pescuit Sulina, Crisan, Sontea-Fortuna si Bratul Tulcea al Dunarii de la Ceatal Chilia la Ceatal Sf. Gheorghe, care erau contractate de firma Wela SRL, firma care apartine fostului deputat PSD Dan Verbina, si zona de pescuit Matita, contractate de firma Raduta Sporting a omului de afaceri Robert Raduta. Oamenii lui Nastase nu au pierdut insa controlul asupra pescariilor din Delta, dar vor cheltui infinit mai putin pentru valorificarea resurselor piscicole de pe cele aproximativ 150.000 hectare.


Pescarii, scosi la inaintare

ANPA, dupa ce a realizat cele patru contracte de cesionare a pescarilor detinute de firma lui Dan Verbina, a incheiat imediat un alt contract pentru valorificarea acestor resurse piscicole cu cei 92 de pescari care lucreaza pentru fostul deputat. Pescarii s-au organizat zilele trecute in Asociatia Pescarilor “Delta” al carei presedinte este Vasile Rosca, cunoscut ca apropiat al liderului PSD Dan Verbina. In urma incheierii acestui contract ANPA a eliberat deja o autorizatie de pescuit pentru cele patru zone acvatice din Delta, iar asociatia pescareasca de la Crisan a depus o solicitare la Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD) pentru vizarea permiselor de pescuit. Guvernatorul ARBDD, Paul Cononov, ne-a declarat ca in cateva zile vor fi vizate aceste permise de pescuit si va fi emisa o autorizatie de mediu pentru Asociatia Pescarilor “Delta”.

Profit pe spinarea statului

Pestele capturat va fi predat conform autorizatiilor emise de ANPA si de ARBDD doar la cherhanalele din Delta care apartin firmei Wela si astfel toata lumea va fi multumita. Patronul Dan Verbina a scapat de obligatiile pe care le avea in contractul de concesionare, care vizau bugetul statului si dezvoltarea durabila a resurselor piscicole. Firma Wela, dupa ce si-a reziliat contractele de pescuit, nu va mai plati la bugetul de stat redeventa pentru utilizarea resurselor piscicole. Conform contractelor recent reziliate, aceasta firma platea anual la bugetul statului aproximativ 4 miliarde de lei si avea obligatia sa investeasca pentru dezvoltarea durabila a resurselor piscicole alte zeci de miliarde de lei pe parcursul derularii contractului de concesionare. Este vorba de decolmatari de canale, depoluarea unor zone acvatice etc.

20 de miliarde, pe apa sambetei

La nivelul intregii Delte, din concesionarea resurselor piscicole bugetul de stat a incasat cate 20 miliarde de lei pe an. Cum presedintele ANPA a anuntat ca in cateva zile vor fi reziliate toate contractele de concesionare a pescarilor din Delta, iar resursele respective vor fi atribuite fara sa se stabileasca o suma pentru a fi virata la bugetul de stat. Trebuie sa mai adaugam si diminuarea investitiilor de mediu. Paul Cononov ne-a mai declarat ca in scurt timp vor fi autorizate asociatii de pescari in toate zonele de pescuit din Delta, iar aceste asociatii sunt organizate in aceste zile chiar de patronii firmelor care au detinut pana acum controlul zonelor de pescuit.
Cu alte cuvinte, daca pe timpul Guvernului Nastase oamenii apropiati acestuia pentru folosirea resurselor pescaresti din Delta plateau zeci de miliarde de lei la buget, acum au scapat de aceasta povara prin bunavointa oamenilor actualei Puteri.

Cele mai citite

Deputatul conservator Dan Poulter a trecut în barca Partidului Laburist

Deputatul conservator Dan Poulter, fost ministru al sănătăţii, a declarat sâmbătă presei că se alătură Partidului Laburist, ceea ce reprezintă un motiv de îngrijorare...

Așteptarea de 9 ani a luat sfârșit. FCSB e noua campioană a României la fotbal

Un singur punct mai avea nevoie FCSB, în meciul de sâmbătă seara cu Farul Constanța, pentru a se încorona noua campioană a Superligii. În...
Ultima oră
Pe aceeași temă