9.8 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSpecialEpisodul XIV: Petre Ion, cel mai mare om de afaceri din România

Episodul XIV: Petre Ion, cel mai mare om de afaceri din România

Este unul dintre cei mai spectaculoși români. Pe hârtie, a făcut afaceri cu toți puternicii zilei, de la familia Voiculescu la cea a lui Dan Radu Rușanu, de la cuplul Cocoș-Udrea până la Sorin Ovidiu Vântu. Cu toate acestea, puțini știu cum arată acest personaj și nici nu există o fotografie recentă și publică a sa.

„România liberă“ a dezvăluit în episodul al XIII-lea din serialul noastru despre lista incredibilă de legături în care este implicat Petre Ion. Continuăm astăzi să vă prezentăm și celelalte firme în care apare acest bucureștean care, deși ar trebui să fie milionar, locuiește în realitate modest, într-un apartament vechi din Drumul Taberei.

Petre Ion și oamenii de afaceri Mihai Cuptor și Alexandru Bittner, printre alții, apar ca asociați în Securent SA, firmă care a trăit din contracte cu statul. Printre obiectivele aflate în paza acestei societăți s-a numărat Sidex Galați. Bucureșteanul fără față l-a avut partener de afaceri inclusiv pe senatorul PDL-PSD Gabriel Mutu, parlamentarul fiind implicat în afaceri imobiliare cu foste spații de la stat. Senatorul a făcut inițial parte din grupul de apropiați ai Elenei Udrea, prosperând din afaceri ale personajelor din gruparea din care face parte și ex-soțul acesteia, Dorin Cocoș.

Locul în care se intersectează gruparea Cocoș-Bittner-Petrache cu Elan Schwarzenberg este o adresă cât se poate de exactă: Bd. Ion Ionescu de la Brad nr. 53.

Vânzător a fost Gabriel Mutu și cumpărători apropriații primilor doi, care au folosit clădirea de la adresa respectivă ca sediu pentru mai multe societăți avându-i acționari pe: Lucov Steluța, Nell Cobar Emil, Jianu Radu-Viorel, Ruianu Mircea, Lucov Bogdan Ștefan și Ulrich Alin Gabriel și Petre Ion, desigur. Interesant că la această adresă a funcționat și Neocity Group, companie condusă de Elan Schwarzenberg. Despre apropierea acestuia de gruparea de interese din care face parte fostul soț al Elenei Udrea s-a speculat în trecut, însă singurul indiciu era dat de implicarea fostului primar de la Sectorul 6, Cristian Poteraș (apropiat al Elenei Udrea), alături de Fabian Schwarzenberg (fratele lui Elan) într-o serie de împroprietăriri ilegale și tranzacții dubioase cu terenuri din același sector, cu un prejudiciu estimat de procurorii DNA la 58 milioane de euro. De alt­fel, în acest dosar, Cristian Poteraș a și fost condamnat la 8 ani de închisoare.

Dar conexiunile sunt mai simple, deși la prima vedere par complicate. Sediul Silverado Com SRL, ulterior preluării de către Petre Ion de la Dana Năstase și Sherry Bittner, a fost mutat la aceeași adresă cu L.C.A. SERVICE – S.R.L., prezentă la rândul său în acționariatul Hotel Veneția S.A., care a împărțit același sediu cu Neocity Group. Amuzant e că una din firmele pentru care avocatul Victor Ponta a prestat în noiembrie 2006 servicii avocațiale, Centrul de testare al forței de muncă S.A., avea în acționariat și o persoană juridică denumită Alfa Mac Grup SRL, cu sediul pe Bvd. Ion Ionescu de la Brad nr. 53 (din acționariatul căreia a făcut parte în 2003 și Petre Ion, evident). Dorin Cocoș a fost asociat cu vechii săi prieteni Dan Besciu și Sorin Vulpescu în firma “West Tour ’98 SRL“. Printre acționari s-a numărat desigur și… Petre Ion.

Important de precizat este că Dorin Cocoș și Dan Besciu au fost asociați și în Casa de Pensii Private Concordia Română și în Grupul Român de Investiții.

Petre Ion apare și în această din urmă societate.

Petre Ion l-a avut partener și pe multimilionarul Ioan Niculaie, cei doi fiind implicați într-o tranzacție cu “Casa Țărănească“. Dar, personajul nu a lipsit nici din firmele care au gravitat în jurul Loteriei Române, generând un imens scandal în presa vremii.

Astfel, Petre Ion a fost acționar în “Lotrom“, unde a avut partener și societatea din Liechtenstein “Switel Corporation“, în spatele căreia s-ar fi aflat George Copos (conform anchetelor din presa centrală). Fiindcă lumea politicii și a afacerilor cu statul e mică, din Consiliul de Administrație al „Lotrom“ a făcut parte și fiul politicianului Oliviu Gherman, Mihai Liviu Gherman.

Bucureșteanul fără chip l-a avut printre partenerii de afaceri atât pe celebrul Adrian Petrache (implicat în afaceri controversate cu statul derulate în mandatul lui Adrian Năstase), cât și pe fiul său, deputatul Alin Petrache. Acesta a recunoscut că este prieten cu Elena Udrea și Victor Ponta. Dar mai este și mâna dreaptă a lui Octavian Morariu la Comitetul Olimpic Român (COR), fiind președinte al Federației Române de Rugby, iar după instalarea Guvernului Ponta I, vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Sport și Tineret.

În ultimii 15 ani, Petre Ion apare în multe societăți alături de Alexandru Bittner, elemente care au fost prezentate de presă. În ultimii ani însă, personajul a funcționat ca “împuternicit“ ori “reprezentant“ al lui Alexandru Bittner în afacerile imobiliare și din Delta Dunării, cum ar fi de pildă Cherhana Jurilovca SRL, Piscicola Jurilovca SRL, Piscicola Tour AP Lunca SRL, Piscicola Tour SRL, Intertrade Distribuție Produse Alimentare SRL, Gama Mac Grup SRL, Meșterii Brutari SRL Jurilovca etc.

Înconjurat de avocate și notărițe

Bucureșteanul nostru e prezent în mai multe societăți care, în 2000-2004, când Adrian Năstase era stăpân peste Palatul Victoria, au cumpărat pe nimic câteva vile de lux din patrimoniul Regiei Autonome – Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS), localizate în cele mai exclusiviste zone, precum Predeal, Snagov, Primăverii (conform relatărilor din investigațiile jurnalistice ale vremii). Adesea, în business-urile în care apare Petre Ion e prezentă și avocata Marieta Anastasescu, care a fost implicată, conform presei, prin intermediul unui offshore al cărei reprezentant era, în achiziția de la RA-APPS a unei vile din apropierea parcului Herăstrău și a alteia amplasată pe Bulevardul Carol din centrul Bucureștiului, la preț de chilipir, doar 381 euro/mp. Anastasescu Marieta este atât de apropiată de Adrian Năstase, încât a ajuns chiar să dețină un apartament fix în celebrul bloc din Zambaccian, unde locuiește familia fostului premier. Interesant este că Petre Ion este cel care i-a luat locul Marie­tei Anastasescu ca reprezentant al firmelor londoneze cu acționariat obscur Mel-wood&Partners LTD și Mastertrade Group LTD. Cele două entități juridice britanice sunt prezente în acționariatul mai multor societăți românești care au pus mâna pe active valoroase ale statului român.

După aceeași rețetă, în multe din societățile în care e prezent Petre Ion găsim menționat și numele notarilor publici Marilena Carmen Popa, Lidia Drăgan și Laura Badiu. Prima a fost condamnată pentru fals împreună cu fugarul Omar Hayssam în dosarul “Foresta Nehoiu“. Aceasta a mai fost cercetată pentru fals alături de avocatul Doru Boștină. Celelalte două notărițe apar și în tranzacțiile prin care controversatul Costică Costanda și-a însușit parcul Bordei, în compensare pentru „Satul Francez“.

Modest. Proxi-ul perfect

Pe Petre Ion am avut uriașa surpriză să-l găsim locuind nu în Cotroceni sau Primăverii, după cum i-ar permite CV-ul de afaceri, ci în Drumul Taberei, într-un bloc turn, într-un apartament pe care-l împarte împreună cu alte 4 persoane. Am sunat la ușă, ne-a deschis o doamnă care ne-a confirmat că subiectul nostru locuiește acolo, doar că nu putea vorbi cu noi fiindcă este „în cadă“. I-am comunicat doamnei că așteptăm oricât este nevoie, însă după ce l-a întrebat, femeia ne-a spus că reciproca nu e valabilă din partea lui Petre Ion. „Vreți să vorbiți cu el sunați-l, la servici. Acolo e biroul lui. Sunați și cereți cu domnul Petre Ion“. Am întrebat-o pe femeie de la ce firmă e numărul de telefon pe care mi l-a dat. Doamna a pufnit în râs și a spus: „Nu mă întrebați pe mine. Acolo e biroul. Sunați acolo și vorbiți cu secretara“.

VIP-uri din categoria a II-a

Petre Ion l-a avut partener de afaceri și pe fostul ministru al administrației din guvernarea CDR Vlad Roșca, de la care a cumpărat părțile sociale deținute în Scoica SRL. Pe demnitar l-am găsit ocupând și funcția de administrator al unei alte firme deținute parțial de eternul Petre Ion, Ecofish SRL.

Bucureșteanul fără chip a fost partener în firma Agroindustriala Fântânele cu Gheorghe Boeru, personaj abonat la contractele cu statul, atât prin intermediul Primăriei București, când primar era PDL-istul Adriean Videanu, dar și cu Consiliul Județean Constanța, condus de PSD-istul Nicușor Constantinescu. Gheorghe Boeru este și unul dintre baronii fondurilor europene, specializat pe training și consultanță, fiind agățat de DNA într-un dosar penal în care este inculpat și cumnatul lui Victor Ponta, Iulian Herțanu. Petre Ion este asociat în mai multe firme cu un anume Marian Șișcă, pe care l-am găsit inclusiv ca responsabil de punctul de lucru “Parcaj Subteran Intercontinental“ și l-am întâlnit în carne și oase în Piața Floreasca, pe care aceeași grupare de interese a pus mâna pentru 20 de ani, cedând-o firmei Agro-Floreasca SRL. Marian Șișcă este administratorul privat al pieței. AgroFloreasca SRL, s-a numit, până în 2001, ELITE CLUB IMPEX SRL și a fost deținută de firmele TITCO S.A. și Royal House SRL. Denumirea primeia reprezintă abrevierea de la Taher Investment And Tradind Company, un offshore panamez al lui Fathy Taher, fondat în 1984.

ELITE CLUB IMPEX SRL a câștigat contractul de administrare al Pieței Floreasca în 1999 și este parte dintr-o salbă de patru contracte de înstrăinare a piețelor din Sectorul 1, celelalte trei ajungând sub controlul lui
Omar Hayssam.

Acesta este ultimul episod din serialul Rl intitlulat Ascensiunea unui premier. Puteți citi mai jos toate articolele:

Ascensiunea unui premier al României: Episodul I (text integral)

Episodul II: Victor Ponta, acționar la o echipă de fotbal cu acționariat controversat

Episodul III : Victor Ponta a lucrat ca avocat pentru familia Udrea-Cocoș

Episodul IV: Victor Ponta a obținut bani nemeritați „doar cu buletinul“

Episodul V: Victor Ponta a iertat Rompetrol de jumătate de miliard de dolari și a amânat majorarea redevențelor Petrom

 

Episodul XIII: Fabuloasa poveste a unui „off-shore uman“

Cele mai citite

România va avea o echipă în finala EHF European League! Gloria Bistrița și Dunărea Brăila se duelează în penultimul act

Formațiile CS Gloria 2018 Bistriţa-Năsăud şi HC Dunărea Brăila vor fi adversare în semifinalele EHF European League, conform tragerii la sorţi efectuate astăzi la...

Ciolacu vede în capela de la Parlament un simbol al angajamentului nostru față de valorile naționale

Capela ortodoxă din Parlament nu este doar un loc de liniște și refugiu în fața provocărilor și tensiunilor zilnice, ci și un simbol al...

Trafic de droguri la Brașov. DIICOT a reținut doi inculpați

La data de 25 martie 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Brașov au dispus reținerea...
Ultima oră
Pe aceeași temă