13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialVilele din Pipera si-au facut sindicat

Vilele din Pipera si-au facut sindicat

Duminica dimineata. 20 ianuarie. In cartierul de vile Class din Pipera e agitatie mare. Locuitorii au infruntat frigul taios de afara, hotarati sa se lupte cu firma Impact, cea care le-a vandut casele – pe bani nu tocmai putini – si pe care o acuza ca de trei ani le-a creat o sumedenie de neplaceri. Ultima dintre acestea, spun ei, este intentia companiei de a le impune o alta societate care sa le administreze cartierul, defapt care sa intermedieze de acum inainte relatia cu furnizorii de utilitati – apa, gaze, electricitate. Asta desi proprietarii sunt organizati deja intr-o asociatie. Mai mult decat atat, proprietari, adunati intr-un colt al cartierului intr-un fel de sedinta, reclama ca pentru acest "serviciu" fiecare familie va trebui sa scoata din buzunar, in fiecare luna, aproape 100 de euro (mai exact 0,49 euro fara TVA/metru patrat de suprafata utila a casei), comisionul firmei de administrare MIBA Developer&Contractor SRL. Oamenii sunt revoltati ca trebuie sa plateasca aceste sume, mai ales ca se plang ca nu au fost consultati daca vor sau nu sa lucreze cu aceasta firma. Asistati de un avocat, sunt decisi ca in zilele urmatoare sa faca actiuni in justitie impotriva Impact. "Drepturile noastre sunt pur si simplu calcate in picioare. Va dati seama ce afacere banoasa urmeaza sa faca firma MIBA, care va administra nu numai cartierul nostru, ci pe toate cele construite de Impact in Pipera. Este vorba cam de 1.000 de case, iar daca inmultim acest comision de 0,49 de euro pe metru patrat cu un minim de 100 de metri patrati de fiecare casa si apoi cu o mie de case rezulta cel putin 49.000 de euro pe luna. Pentru ce sa incaseze acesti bani?", declara Adina Coca, presedintele Asociatiei de proprietari "Class Pipera".

"Nu platim nimic"

Iritarea proprietarilor impotriva firmei Impact este insa mult mai veche. Imediat dupa ce s-au mutat in noile case – pe care au dat intre 100.000 si 200.000 de euro – multi dintre ei si-au dat seama ca acestea nu sunt nici pe departe "locul unde visele merg acasa", dupa cum li se promitea in pliantele de prezentare. Unii dintre ei, cum este cazul familiei Georgescu, au constatat vicii de constructie, altii au descoperit probleme cu actele de proprietate. In plus, cei 202 proprietari platesc facturile la curent electric la pret de agent economic, adica dublu fata de restul romanilor, deoarece Impact nu a tranferat inca retelele interioare catre locatari, iar cartierul are in continuare statut de santier.
Acum afirma ca au ajuns cu rabdarea la capat si nu vor mai accepta "abuzurile" Impact. "Noi nu vrem sa platim nimic catre MIBA, pentru ca nu recunoastem aceasta firma. Impact a vandut ce nu are, administrarea complexului. Doi ani ne-am descurcat singuri. Mai mult, ne-am facut o asociatie de proprietari. Noi le vom face notificari in care le vom transmite opozitia noastra", a precizat Adina Coca in aprobarile celor circa 70 de proprietari care au venit la sedinta-revolta de duminica.

Proprietarii stiau, afirma Impact
De partea cealalta, firma Impact sustine ca proprietarii vilelor nu au dreptate cand se arata nemultumiti. "Impact a cesionat dreptul de administrare catre firma specializata in servicii de administrare a ansamblurilor rezidentiale, respectiv catre Miba in scopul cresterii eficientei administrarii ansamblurilor si al imbunatatirii standardului de servicii de care beneficiaza locatarii", ne-au justificat reprezentantii Impact decizia lor. Acestia afirma ca nu erau obligati sa-i consulte pe locatarii din Class si din celelalte cartiere rezidentiale pentru ca acestia au stiut de la inceput ca dreptul de administrare a complexurilor apartine Impact, care prin urmare il poate cesiona oricui. "Impact a purtat discutii cu locatarii ansamblului Class inca de la semnarea contractelor si, ulterior, prin contractele de executie sau regulamentele/conventiile de ordine interioara. Astfel, viitorii proprietari au luat la cunostinta faptul ca administrarea ansamblului de catre Impact este o situatie provizorie, Impact urmand sa angajeze o firma specializata pentru administrarea ansamblurilor rezidentiale cu care locatarii urmeaza sa incheie, la randul lor, contracte de administrare", sustine Corina Vasile, director Marketing la Impact. In fine, constructorul sustine ca asociatia Class Pipera nu poate administra spatiile comune din cartierul de locuinte, pentru ca nu ar fi constituita conform legii si "nu a demonstrat niciodata ca are fondurile sau organizarea juridico-economica necesare administrarii unui ansamblu".
Acest din urma fapt este admis si de Adina Coca, care insa ne-a declarat ca asociatia ar fi avut de gand oricum sa angajeze o firma de administrare a complexului, dar cu consimtamantul locatarilor, nu impusa de o alta entitate.

MIBA: "Ii scutim de efort"
O pozitie asemanatoare cu cea a Impact o are si societatea MIBA. "Toate persoanele ce au contractat in ansamblurile Impact s-au angajat sa incheie un contract de prestari servicii de administrare a ansamblului cu o societate indicata de dezvoltator, totodata, prin grija celor de la Impact, beneficiarii fiind instiintati din timp despre aceasta chestiune", ne-au raspuns intr-un comunicat si reprezentantii acestei firme. Acestia se arata grijulii fata de stresul locatarilor din ansamblul rezidential. "Justificarea pentru care proprietarii nu au fost consultati mai intai despre aceste contracte este cea potrivit careia toti acestia au angajamente contractuale si conventionale, care ii scutesc de efortul si complicatiile aferente unei asemenea proceduri greoaie pentru fiecare dintre ei, prin care si-au dat acordul in prealabil asupra unei asemenea posibilitati."

In fine, intrebati ce vor face daca proprietarii vor refuza sa le plateasca facturile si comisioanele, cei de la MIBA nu s-au aratat prea ingrijorati: "Noi nu excludem aceasta posibilitate, insa, din datele pe care le detinem, un numar insemnat de proprietari au primit favorabil propunerile noastre de colaborare".

 

De unde a aparut societatea MIBA
Potrivit contractului incheiat in noiembrie 2007, MIBA Developer&Contractor SRL ar urma sa plateasca firmei Impact suma de 840.336 euro in compensatie pentru dreptul de a administra, intretine si exploata infrastructura serviciilor de utilitati din ansamblurile din Pipera. Suma care nu pare greu de amortizat daca tinem seama de comisioanele percepute de MIBA locuitorilor din cartiere . De unde a aparut insa aceasta firma-minune? Cel putin in actele oficiale, MIBA apartine unui consilier judetean PSD de Ilfov, Mihai Barbu. Afacerile acestuia sunt de notorietate in Voluntari (oras de care administrativ apartine si Pipera, acolo unde Impact "a inflorit" pe piata imobiliara romaneasca). O alta firma a lui Mihai Barbu, MIBA Telecom 2002, a incheiat chiar un contract cu Consiliul Local Voluntari cu scopul de a infiinta si exploata in comun reteaua aeriana si subterana de comunicatii a orasului Voluntari. Asocierea dintre Primarie si aceasta societate i-a acordat practic MIBA un statut privilegiat in fata celorlalti furnizori de internet din zona.

Gabriel Bejan
Gabriel Bejanhttp://gabriel-bejan
Gabriel Bejan, sef departament Investigatii
Cele mai citite

Piedone, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Voi câștiga alegerile cu 42%”

Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, și-a depus astăzi candidatura pentru Primăria Municipiului Bucureşti și a declarat că va câștiga alegerile cu 42%.„Se pare...

Rătăciri din necunoaștere

Necunoașterea nu are doar efectul banal al nepriceperii. Îl are adesea și pe cel al opunerii la adevăruri ale vieții și la fapte. Perseverența...

Emma Răducanu, în sferturile de finală ale turneului de la Stuttgart

Britanica Emma Răducanu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în două seturi, cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă