14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăOpiniile publice contra progresului ideologic devin fapte penale

Opiniile publice contra progresului ideologic devin fapte penale

O lege adoptată cu majoritatea voturilor deputaților prezenți, 293 la număr, în ultima zi a primei sesiuni parlamentare din acest an, și aflată la promulgare, la președintele Klaus Iohannis, cu potential de a stârni controverse pe motiv că aplicarea ei ar putea limita dreptul la liberă exprimare, a trecut aproape neobservată opiniei publice.

Este vorba de PL-x nr. 134/2021, proiectul de lege potrivit căruia incitarea la violenţă, ură sau discriminare împotriva unei persoane pe motiv că face parte dintr-o anumită categorie se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Acest proiect de lege organic, trecut de Senat și adoptat de Camera Deputaților, ca for decizional, a venit să modifice articolul 369 din Codul Penal, ca urmare a solicitării adresate României de către Comisia Europeană, în octombrie 2020, de a transpune integral legislaţia UE ce incriminează discursul de incitare la ură şi infracţiunile motivate de ură.

Actualul articol 369 din Codul Penal prevede că „ Incitarea publicului, prin orice mijloace, la ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.”

Modificările aduse actualului text legal prevăd adăugarea doar a unei noi modalități prin care infracțiunea se poate comite : „incitarea la violență” și lărgirea sferei subiecților pasivi ai infracțiunii, adică a persoanelor vătămate de autorul ei: „ sau împotriva unei persoane pe motiv că face parte dintr-o anumită categorie de persoane”.

Astfel, față de actualul text de lege, articolul 369 Cod Penal, legea de modificare a acestuia, adoptată de deputați la ultima ședință, înainte de vacanță, aparent nu schimbă substanțial articolul în cauză și lasă impresia că legea devine mai clară, previzibilă și completă.

Legea a fost însoțiță și de o campanie a Departamentului pentru Relații Interetnice, #UniţiContraUrii.

Legea poate face din clerici infractori foarte ușor

“Diavolul se ascunde în detalii. Acolo unde te aștepți mai puțin el lucrează în ascuns și își plănuiește atacul. Detaliile nu sunt niciodată de trecut cu vederea. Detaliile ascund sensuri mari.”, este ceea ce au transmis înțelepții duhovnici creștini ai neamului nostru.

Căutând cu atenție detaliile ce ar releva adevărul aflăm că această lege a fost susținută personal de ministrul Culturii, Bogdan Gheoghiu, care argumentează, printr-un comunicat transmis presei, că modificarea articolului 369 din Codul Penal, priveşte sensul extinderii sferei sale de aplicabilitate şi adaptarea conţinutului acestuia la noile realităţi sociale.

Dar care sunt oare noile realități sociale și care va fi sfera extinsă de aplicare a noului articol din Codul Penal?

Nu cumva este vorba chiar de noua realitate care este ideologia de gen, o pseudo-știință care a devenit noua mișcare politică mondiala?

Un indiciu în acest sens este chiar forma proiectului de lege adoptat la Senat, înainte de a fi modificat de Camera Deputaților, și care prevedea acest lucru: „ […] sau împotriva unei persoane pe motiv că face parte dintr-o anumită categorie de persoane definită pe criterii de rasă, naționalitate, etnie, limbă, religie, gen, […], considerate de făptuitor cauze ale inferiorității unei persoane în raport cu celelalte se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.”.

Legea de modificare a Codului Penal vine la doar un an de la promulgarea legii 106/2020 care adaugă la definiția juridică a violenței domestice următoarea mențiune: “Mesajele online instigatoare la ură pe bază de gen” devin prin lege violență cibernetică!
În lipsa unei definiții legale a ce înseamnă „ură”, din punct de vedere juridic, această mențiune este neclară și limitează drepturile individuale garantate de Constituție.

Ce se va întâmpla dacă cineva își va afirma public opinia sau credința că „ nu crede că există zeci de genuri, ci doar două genuri: bărbat și femeie.” Va fi considerat că incită la ură, la discriminare? Va fi pedepsit penal conform acestor noi legi care sunt neconstituționale pentru că încalcă articolul 30 din Constituție: „ Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile.”?

Ar rezulta și că preoții sau pastorii sunt infractori pentru că vor ține predici în care arătarea păcatelor omului poate fi considerată discurs al urii sau al discriminării.

Normele religioase au grijă de sufletul păcătosului și condamnă păcatul, nu pe cel care greșește. Ar fi diabolic ca legea laică să ajungă să pedepsească pe cei care se exprimă liber față de o atitudine, gest, comportament sau obicei al altei persoane.

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă