19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăProcedură greoaie în achziția tabletelor pentru elevi

Procedură greoaie în achziția tabletelor pentru elevi

Societatea civilă este însă neîncrezătoare în proiectul lăudat de ministrul Monica Anisie.

Ministerul Educației achiziționează 250.000 de tablete pentru elevii săraci de la clasa pregătitoare până la a XII-a, în condițiile în care an de an are aproximativ 300.000 de cereri de rechizite pentru școlarii care provin din familii defavorizate, doar din învățământul primar.

Reprezentanții elevilor critică proiectul MEC.

“Cele 250.000 de tablete nu sunt suficiente: Ministerul Educaţiei şi Cercetării trebuie să se oprească din a mai trata superficial nevoile elevilor din România. Ca urmare a declaraţiilor ministrului Educaţiei şi Cercetării de ieri, 13 iulie, în cadrul unei vizite la Iaşi, elevii şi părinţii din România au fost informaţi că este foarte posibil ca, începând din toamna acestui an, învăţământul preuniversitar din România să funcţioneze în baza unui model hibrid (online/offline)”, menționează Consiliul Național al Elevilor (CNE), într-un comunicat.

 

Semnal de alarmă

Reprezentanții elevilor trag un semnal de alrmă cu privire la modul în care MEC tratează nevoia elevilor de a avea acces la educaţie online.

“Documentaţia privind achiziţia tabletelor a fost realizată tergiversat (după 3 luni de aşteptare), iar echipamentele nu au ajuns nici măcar acum la elevi, ceea ce ne face să credem că beneficiarii procesului nu vor avea suficient de mult timp pentru a se acomoda cu noul dispozitiv”, mai precizează CNE.

Pe deasupra, Ministerul Educaţiei şi Cercetării refuză să valideze, în comunicarea publică, faptul că nu doar 250.000 de elevi au nevoie de sprijin în accesarea şcolii online, mai spun reprezentanții elevilor.

“Problemele elevilor dezavantajaţi sunt expuse formal în discursul ministrului, în lipsa unor acţiuni concrete pentru a sprijini participarea acestora la procesul instructiv-educativ. Efectele directe ale acestei superficialităţi sunt reprezentate de creşterea ratei abandonului şcolar şi de adâncirea inechităţilor din sistemul educaţional, aspecte relieferate şi în urma afişării rezultatelor la Evaluarea Naţională şi Bacalaureat, rezultate care nuanţează discrepanţele între unităţile de învăţământ preuniversitar din mediul rural şi cele din mediul urban”, mai precizează Consiliul Național al Elevilor.

Reprezentanții elevilor solicită Ministerului Educaţiei “să urgenteze procedura de realizare a normelor de aplicare a Legii 109/2020, care prevede faptul că este obligaţia instituţiei centrale de a asigura, la cerere, fiecărui cadru didactic şi fiecărui elev un dispozitiv – laptop sau tabletă, conectat la internet, pentru a putea participa la activităţile de e-learning, căreia să îi urmeze procedura de achiziţie centralizată”.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic, analiză

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe deplin scăderile din timpul  pandemiei, estimările inițiale indicând chiar o creștere de 2% peste nivelurile...

Tarifele polițelor de asigurare obligatorie rămân plafonate până la 30 iunie 2024

Executivul a aprobat actul normativ promovat de Ministerul Finanțelor și elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară prin care prelungește cu trei luni perioada de...

Curiozități despre Paștele Catolic: de la tradiții în Marea Britanie până la ouăle de ciocolată din Statele Unite.

Paștele catolic în 2024 se sărbătorește duminică, 31 martie. Iată 12 lucruri interesante despre Paștele Catolic: Fiecare copil din Marea Britanie primește în medie 8,8...
Ultima oră
Pe aceeași temă