15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăLifestyleFoodCine a spurcat apa la Sibiel?

Cine a spurcat apa la Sibiel?

Batut la pas, Sibielul, localitate situata la vreo 15 kilometri de Sibiu, iti incanta privirea: case cu pridvor, construite din piatra si lemn, vopsite in culori vesele, stradute pietruite si inguste, apa Sighielului, localnici surazatori, imbracati in costume traditionale. Daca iti petreci cateva zile in acest satuc dichisit, cu siguranta vrei sa mai vii si altadata. Turismul este ocupatie de baza la Sibiel. Se spune ca primele pensiuni agroturistice au aparut aici in urma cu 30 de ani. Acum oferta de cazare este foarte bogata. Chiar in fata bisericii exista un panou cu toate pensiunile si locurile de cazare din sat, oficiale, trecute in evidentele autoritatilor statului si care ar fi in numar de vreo 30. In realitate sunt insa mult mai multe.

Mirosul blestemat
De cateva luni insa linistea Sibielului a fost tulburata. Un conflict, la inceput mocnit, virulent dupa vreo cateva saptamani, s-a iscat intre localnici si proprietarului celei mai mari investitii turistice din sat, Gigi Candea. Motivul il reprezinta mirosul puturos care s-a instalat in apropierea raului la putina vreme dupa ce resortul turistic si-a deschis portile.
Satenii spun ca Gigi Candea lasa pur si simplu reziduurile menajere sa curga in apa raului care trece prin mijlocul satului si care pana nu demult era, se spune, chiar buna de baut. "Sa vezi ce de masini or fost aseara la hotel! Iti dai seama cati si-au facut nevoile? Ca, daca erau numa’ unul-doi, mai mergea, da’ la zeci, sute de oameni… Aicea la noi ii ceva de groaza cu mirosul. Toata mizeria de hotel se arunca in rau. Ei zic ca au decantor, dar apa miroasa. Langa casa mea au o tava prin care se devarsa si o venit primaria si or luat niste probe. Am intrebat cum or iesit analizele si primaria mi-a zis: asa si asa", ne-a declarat o femeie ce traieste gard in gard cu hotelul. O vecina, care trage dupa ea vreo cinci copii, ii tine isonul: "Miroase tare a rahat, pentru ca arunca resturi in rau, dar nu tot timpul, mai ales dimineata pe la 5. Cand bate vantu’, nu poti sta afara de miros, iti vine sa vomiti.  Noi spalam hainele si farfuriile la rau. Acum, daca o faci, miros de nu se poate. Am vrut sa merg la OTV sa spun ce am pe inima, dar am avut necazuri in familie si nu am mai ajuns. Aici ne intoxicam".

Goana dupa turisti
Proprietarul pensiunii, Gigi Candea, sustine ca scandalul din sat are alte motive decat mirosul apei din rau. El spune ca s-a saturat de reclamatiile "neintemeiate" ale localnicilor, pe care ii suspecteaza de rea-vointa si invidie, deoarece investitia sa le-ar fi luat turistii. "Acuzatiile sunt aberante, pentru ca aceasta pensiune a costat doua milioane de euro si este dotata cu una dintre cele mai performante statii de epurare de pe piata romaneasca. Este normal ca pe o raza de 10-15 metri sa existe un miros neplacut din cauza procesului microbiologic care are loc in instalatii, dar primele case sunt la 300 de metri si nu au cum sa resimta acest miros", spune Gigi Candea. Reprezentanti ai firmelor care vand astfel de instalatii sustin ca in apropierea statiilor de epurare nu ar trebui sa se simta nici un fel de miros.
Intr-adevar, concurenta pentru atragerea turistilor, veniti in numar mare la Sibiel, este acerba. Pe fiecare strada din sat, intalnesti cel putin doua-trei pensiuni agroturistice – case taranesti transformate in spatii de cazare. "Acum am cativa evrei care stau la noi acasa", ne spune Maria Popa de la Pensiunea Adriana. Ne explica "dezastrul" de la rivalul Gigi Candea. "Pana acum un an, oamenii beau apa din rau. Acum nu se mai poate, pentru ca se deverseaza de la Pensiunea Sibiel si apa e murdara." Apoi revine la partea financiara, cea mai dureroasa: "Se mai cazeaza oameni si la el, dar mai mult la pensiunile din sat. La el e foarte scump, in timp ce la noi cu 700 de mii de persoana dormi o noapte si manci de doua ori. Unii care se cazeaza la Candea vin apoi si manca la noi. O masa cu aperitiv, ciorba sau supa, apoi la felul doi sarmale sau carne, rachiu si desert cu uscaturi ajunge la 200-250 de mii. Baia este la doua camere".

Uite Garda, nu e Garda!
O parte din localnici spun ca primarul i-ar tine partea lui Candea. "Cand or inaugurat hotelul, toti or fost aici – primarul, consilierii si de la Mediu, sa taie panglica. Am vrut sa vorbim cu Candea, da’ nu o vrut sa stea de vorba cu noi – o zis ca suntem niste prosti. La primar iti trebuie o luna sa te primeasca si ne poarta cu tot felul de hartii", spun vecinii pensiunii Sibiel.
Dumitru Banciu, primarul orasului Saliste (de care apartine si Sibiel), sustine ca autoritatea publica locala nu are nici o atributie in sensul verificarii eventualelor deversari de reziduuri ale pensiunii Sibiel. "stiu ca s-au facut sesizari la Agentia pentru Protectia Mediului si inspectorii au constatat ca pensiunea respecta normele de mediu. Eu nu vreau sa iau partea nimanui, dar, din cate stiu, complexul este dotat cu statie de epurare a apelor uzate. Pe de alta parte, cred ca ar trebui controlati si localnicii care reclama, pentru ca este posibil sa se constate ca si ei arunca gunoaie in rau", declara Banciu.
Am cerut explicatii de la Garda de Mediu Sibiu si de la Asociatia de Protectia Mediului, dar reprezentantii celor doua institutii spun ca nu au derulat nici un fel de control la Sibiel.

Gabriel Bejan
Gabriel Bejanhttp://gabriel-bejan
Gabriel Bejan, sef departament Investigatii
Cele mai citite

Preşedintele CJ Prahova, Iulian Dumitrescu, încă 60 de zile de control judiciar

Procurorii anticorupţie au prelungit cu încă 60 de zile măsura preventivă a controlului judiciar faţă de preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Prahova, Iulian Dumitrescu, au...

Dacă vor avea pe ele avioane F-16 ale Ucrainei, Rusia amenință că va ataca baze militare din România

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a amenințat că Rusia va ataca viitoarele avioane F-16 ale Ucrainei chiar dacă aeronavele se vor afla în...

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...
Ultima oră
Pe aceeași temă