8.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăLifestyleFoodRomanii vor noi statiuni la munte

Romanii vor noi statiuni la munte

Agentii de turism vand mai bine vacantele in noile complexuri turistice decat in statiunile montane traditionale.

Bulgarii au luat-o de la zero la inceputul anilor ’90 si sunt acum inaintea noastra in ceea ce priveste numarul de turisti.

Un om de afaceri brasovean vrea sa investeasca 10 milioane de euro la Fundata – o comuna de pe Pasul Rucar-Bran – pentru o noua statiune.

Privatizate haotic, vandute pe nimic unor clienti politici sau pur si simplu lasate in paragina, fostele perle ale turismului montan romanesc isi pierd incetul cu incetul clientii. In loc de Baile Herculane, Tusnad sau Sovata, turistii se indreapta spre noile statiuni ("resorturi turistice"), dezvoltate puternic in ultimii doi, trei ani. Valea Jiului, Bicazul sau Pasul Rucar-Bran sunt exemple de zone turistice pe care investitori privati au pariat multi bani. Ei au construit pensiuni si complexuri hoteliere, iar acestea s-au dovedit profitabile si atrag din ce in ce mai multi clienti. Investitiile in noile resorturi turistice de la noi, desi remarcabile, nu se ridica inca la nivelul celor din tara vecina, Bulgaria, care, datorita promovarii agresive, au devenit cunoscute in toata Europa.     
Potrivit datelor detinute de Autoritatea Nationala pentru Turism, numarul romanilor care anul trecut au preferat sa-si petreaca timpul liber la munte a fost in crestere fata de 2005 cu 5,8%. In acelasi timp, cei care au mers in statiunile balneare montane au fost cu 6% mai putini, potrivit aceleiasi surse.  O situatie care ia in calcul doar primul semestru al celor doi ani arata insa ca turismul montan romanesc nu este cautat in aceeasi masura si de straini. Astfel, numarul acestora este in scadere cu 10% in 2006 fata de 2005.

A facut acasa ce a vazut in Alpi
Ovidiu Garbacea, om de afaceri originar din Moeciu, judetul Brasov, a inteles ca se pot face bani din turism inca de la inceputul anilor ‘90. Dupa cum singur recunoaste, l-a ajutat foarte mult faptul ca, fiind antrenorul echipei nationale de schi biatlon, a avut posibilitatea sa vada statiunile montane din Alpi si din tarile nordice, acolo unde se desfasurau competitii pentru sporturi de iarna. Garbacea spune ca, atunci cand s-a apucat de turism, s-a inspirat din proiectele occidentalilor. A facut mai intai o pensiune, apoi inca una, apoi un hotel si asa mai departe, pana cand a reusit sa inchege unul dintre cele cunoscute complexuri turistice din judetul Brasov – cu locuri de cazare de trei si patru stele –, frecventat deopotriva de loturile nationale de schi sau handbal si de turisti obisnuiti. Succesul si banii castigati cu complexul de la Moeciu l-au incurajat pe Ovidiu Garbacea sa faca un nou pariu cu turismul montan. Anul trecut, el a pus ochii pe comuna Fundata – localitate situata la o altitudine de peste 1.300 de metri, intinsa pe vreo 15 kilometri printre serpentinele soselei Brasov-Pitesti – si a cumparat aici 20 de hectare de teren. Aflata la cativa kilometri de localitatile turistice traditionale – Bran, Poiana Brasov, Rasnov –, Fundata era pana nu demult aproape virgina din punct de vedere turistic. Frumusetea padurilor de mesteceni si brazi, a pasunilor intinse, altitudinea mare (este cea mai inalta comuna din Romania) si panorama spectaculoasa spre masivele Piatra Craiului si Bucegi au adus aici anul trecut aproximativ zece mii de turisti, adica de zece ori mai multi decat locuitorii comunei, dupa cum spune Moise Garbacea (n.r. – o simpla coincidenta de nume cu investitorul Ovidiu Garbacea), fost schior de performanta, actualul primar al Fundatei. Asta in conditiile in care in localitate sunt doar 15 pensiuni inregistrate oficial, cu clasificari intre doua si patru margarete. Pentru ce vin turistii in Fundata? "Iarna se poate practica schi fond, partiile pentru schi alpin sunt la doi pasi (n.r. – Bran, Poiana Brasov). Vara sunt drumetiile, privelistea este spectaculoasa, locurile linistite. Oferta de cazare este din ce in ce mai buna, de ce nu ar veni oamenii aici?", spune primarul. Cresterea atractivitatii turistice a zonei este dovedita si de bursa preturilor terenurilor, care se invart pe la 20-30 de euro metrul patrat, in functie de gradul de accesibilitate si de distanta pana la utilitati.

Investitie de 10 milioane de euro
Planurile lui Ovidiu Garbacea vizeaza ridicarea in Fundata a unui resort turistic cu o capacitate de cazare de 250 de locuri, clasificate de la trei stele in sus. "Dupa calculele noastre, investitia totala se va ridica la aproximativ 10 milioane de euro, in care avem incluse zece vile, sapte casute din lemn, doua hoteluri, amenajarea unei partii de schi pentru incepatori, stadion cu teren de fotbal la dimensiuni standard, patinoar, partie de schi fond de nivel competitional, restaurante. Planul este sa facem aici un complex turistic, dar si o baza sportiva. De asemenea, iarna vreau sa organizam competitii internationale de schi fond", spune Ovidiu Garbacea, care spera sa deschida portile noului complex incepand de anul viitor. Investitorul brasovean crede ca statul nu este un partener demn de luat in seama deoarece balbaielile legislative si lipsa unor strategii clare in domeniu mai mult incurca decit stimuleaza turismul privat. "A existat un proiect al guvernului PSD de acordare de facilitati pentru crearea de partii de schi, a fost abandonat, apoi reluat de noua putere (n.r. – Legea 418/2006), dar nefinalizat. Se vorbea despre scutirea taxelor datorate statului pentru scoaterea unui teren din fondul forestier. Nu s-a mai intamplat nimic. stiti ce taxe trebuie sa platesc ca sa fac aici la Fundata o partie de schi alpin lunga de 1.500 de metri? Aproximativ 20 de miliarde de lei vechi. Deocamdata am renuntat la idee, e prea scump", spune Garbacea. Singura facilitate pe care a primit-o pana acum din partea Primariei Fundata a fost asocierea cu aceasta pentru realizarea unui drum de acces la viitorul complex.

Turistii cauta noul
Traian Badulescu, purtatorul de cuvant al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism, spune ca noile resorturi turistice sunt din ce in ce mai cautate de clienti in ultimii ani. "Sunt investitii profitabile. Pe Valea Jiului, in Bran-Moeciu se construieste mult, de asemenea am auzit de un investitor din Cluj care are un proiect de 18 pensiuni rurale in Muntii Apuseni. Atata vreme cat arata bine, respecta cerintele de confort, dotari si sunt promovate cum trebuie, este imposibil sa nu atraga clienti", crede Traian Badulescu.

Exemplul bulgaresc
Investitorii care vor sa ridice noi resorturi turistice in muntii romanesti au surse de inspiratie mai aproape decat si-ar imagina.  Pamporovo – statiunea bulgareasca din Rodopi, cunoscuta in toata Europa datorita promovarii sale agresive si, pe alocuri, exagerate de catre statul vecin – este un bun exemplu despre cum se poate transforma o mica localitate de munte situata la 1.600 de metri altitudine in resort turistic de renume. Atragerea de investitori straini sau autohtoni a fost insa o prioritate pentru autoritatea de turism din Bulgaria. Pamporovo – cautata iarna pentru partiile excelente de schi, iar vara pentru peisajele extraordinare, traseele de drumetii si izvoarele de ape minerale – a pornit de jos, la inceputul anilor ’90. Statiunea s-a dezvoltat exploziv cu ajutorul banilor investiti in special de englezi, irlandezi si, mai nou, de rusi, care, in colaborare cu parteneri bulgari, au construit aici complexuri turistice de trei, patru si chiar cinci stele. Acum Pamporovo este comparata cu statiunile din Alpi, avand de partea sa clima mai blanda si preturile mai mici.

Gabriel Bejan
Gabriel Bejanhttp://gabriel-bejan
Gabriel Bejan, sef departament Investigatii
Cele mai citite

Iohannis, primit de omologul sud-coreean

Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit, astăzi, de omologul sud-coreean, Yoon Suk-yeol, la Palatul prezidenţial.Şeful statului român efectuează de luni până mâine o vizită...

ONG-urile nu au tratament preferențial, trebuie să raporteze ce fac cu banii ca și societățile comerciale

Organizațiile neguvernamentale (ONG) nu beneficiază de un tratament preferențial ci, dimpotrivă, trebuie să raporteze ce fac cu banii, așa cum sunt obligate și societățile...

Deficitul bugetar al României, conform Eurostat, a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează Drulă

Deficitul bugetar real al României în anul 2023 a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează deputatul Cătălin Drulă, președintele USR. Liderul USR precizează că...
Ultima oră
Pe aceeași temă