15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăLifestyleFoodSurorile care fac moartea frumoasa

Surorile care fac moartea frumoasa

» Unele dintre cele mai vizibile site-uri romanesti de comert electronic cu servicii pentru inmormantari sunt creatia a doua surori de 24 si, respectiv, 25 de ani.

» Serviciile oferite de cele doua tinere pleaca de la coroane de flori, sicrie si ajung pana la imbalsamari de cadavre. Printre ofertele inedite ale site-ului se numara formatia muzicala care canta la priveghiul mortilor.

» Surorile Nitu nu sunt la prima afacere de succes pe Internet, ele dezvoltand in timp mai multe site-uri de comert electronic cu flori, cadouri si, mai nou, pachete turistice.

Firava si timida, Raluca Nitu arata ca o studenta care isi petrece timpul doar prin biblioteca facultatii. Aparentele sunt inselatoare insa, deoarece tanara de 24 de ani, absolventa unei facultati de sociologie, este managerul si proprietarul unor afaceri profitabile, dintre care unele pot fi considerate de-a dreptul cinice. Magazinele de servicii si accesorii funerare deschise pe Internet de Raluca impreuna cu sora sa – cu un an mai varstnica, absolventa a unei facultati de jurnalism – creeaza impresia ca fetele au o adevarata pasiune pentru moarte, traditii de inmormantare si chiar viata de apoi. Din nou, este vorba doar despre o aparenta, pentru ca, in realitate, surorile Nitu nu fac altceva decat sa promoveze foarte bine niste servicii oarecare pentru ele, asa cum o fac si in cazul florilor, bijuteriilor si al celorlalte produse pe care le vand pe celelalte site-uri ale lor. "Cu cativa ani in urma lucram la o agentie de web design si ne-am gandit sa facem ceva pe cont propriu. La inceput am avut un magazin online de flori. Oamenii care cumparau de la noi au avut la un moment dat un deces in familie si asa am ajuns sa vindem si coroane. Site-urile de accesorii funerare sunt o necesitate pe piata. Se stie ca programul de lucru in Romania ajunge la 10, 12 ore pe zi, oamenii nu mai au timp sa se ocupe de astfel de lucruri. Aud ca le-a murit un prieten, trebuie sa-si prezinte omagiile, ne suna si comanda o coroana. Si-au transmis gandul bun, si-au facut datoria. Apoi familia celui decedat, care este prea marcata de durere sa se ocupe de inmormantare. Ne suna pe noi si facem tot ce trebuie", spune Raluca Nitu. Acum serviciile funerare oferite de surorile Nitu sunt diversificate: coroane, sicrie, chiar imbalsamari de cadavre si – un lucru inedit – o formatie de muzicala care sa asigure un fundal adecvat privegherii mortului inainte de inmormantare. Este vorba despre partituri clasice interpretate la pian sau cantece corale si bisericesti. "Ne-a venit aceasta idee dupa ce-am vazut in strainatate, Chiar acum sora mea este plecata sa vada cum functioneaza aceste servicii si in alte tari. Formatia de muzica este potrivita atunci cand, de pilda, moare un profesor universitar, iar corpul acestuia este depus o zi la universitate pentru aducerea omagiilor. Recunosc insa ca pana acum nu am vandut nici un pachet de servicii in care sa fie inclusa si formatia, desi multora le-a placut ideea, dar nu ne-au anuntat din timp pentru a face pregatirile necesare. Trebuie sa mai lucram un pic la introducerea acestui sistem", mai spune Raluca Nitu, care sustine ca trage cu ochiul frecvent la desfasurarea afacerilor de gen in strainatate, in special din Italia, pentru ca "trebuie sa cauti tot timpul noutati daca vrei sa ai succes".

Inmormantarile cu multe lumanari sunt lugubre
Discutam despre lucruri prin definitie macabre, dar "Ralu" Nitu vorbeste cu pasiune despre afacerea ei, chiar daca la varsta pe care o are oamenii au preocupari mai vesele. "Toti din firma suntem tineri, media de varsta este de 20 si ceva de ani. Nu ne intristeaza domeniul in care lucram, asta e viata, mergem mai departe. Recunosc, mie personal nu-mi face placere sa merg la inmormantari, dar cand este nevoie ma duc cu coroane, aranjez flori. Fac ce trebuie. Uneori am primit si solicitari mai putin obisnuite. La o priveghere, dupa ce am dus florile, familia ne-a rugat sa ramanem cu ei acolo. Am ramas. E trist de pilda sa duci o coroana de flori in forma de inima la inmormantarea unei fete tinere. Te implica si pe tine, dar trebuie sa treci peste moment", povesteste Raluca Nitu, care spune ca cea mai scumpa inhumare de care s-a ocupat a costat 4.000 RON pentru ca, in afara de sicriu, coroane si alte servicii, a trebuit sa imbrace in flori toata biserica in care a avut loc slujba religioasa. Dintre traditiile de inmormantare, Raluca spune ca lumanarile i se par cele cele mai lugubre si ca prefera florile, pentru a le atenua efectul. In ceea ce priveste serviciile prestate, Raluca Nitu spune ca problemele cele mai mari le-a avut cu imbalsamarile de cadavre, "pe care le fac doar firmele specializate, costa mult si oamenii nu ne anunta din timp ca sa ne ocupam cum trebuie. Apoi, exista reguli stricte de igiena, pentru noi este foarte greu".

Afacere de o suta de mii de euro
Actualele magazine virtuale de accesorii funerare pe care le au surorile Nitu nu au implinit inca un an de viata, fiind deschise in luna februarie, anul trecut. Chiar daca nu a incheiat bilantul primului an de activitate, Raluca Nitu spune ca cifra de afaceri este in jurul sumei de 100 de mii de euro, suma care i se pare satisfacatoare pentru primul an, avand in vedere totusi si concurenta care exista pe domeniul lor de activitate. Fata este insa multumita de faptul ca are site-ul pe prima pagina afisata de motorul de cautare google, fapt care-i aduce un serviciu foarte mare, deoarece, spune ea, oamenii nu au timp si, atunci cand cauta ceva pe Internet, se opresc de regula la  primele zece oferte gasite. Raluca Nitu se lauda cu peste o mie de clienti in 2007, asta chiar daca, la o comparatie rapida, preturile serviciilor oferite de magazinele lor sunt in multe cazuri mai mari decat ale concurentei. "Secretul succesului este acela de a furniza servicii prompt, rapid, iar oamenii sa stie ca atunci cand faci o promisiune, chiar o respecti", crede Raluca. Ea mai spune ca lucreaza in cea mai mare parte cu furnizori recunoscuti in domeniu si seriosi, care ii pot aduce in timp util chiar si un sicriu din Italia, sofisticat si confectionat dintr-un lemn scump. De altfel, fata spune ca in acest moment este capabila sa livreze coroane sau alte accesorii in orice loc din tara, ba chiar si din strainatate, datorita parteneriatelor incheiate cu firme din alte tari. z

Bazar

» Flori, cadouri, servicii turistice si… brazi

Accesoriile si serviciile funerare nu reprezinta decat una dintre afacerile desfasurate pe Internet de surorile Nitu. Ele au creat magazine virtuale inca din 2003, doua dintre ele au fost vandute, "pe bani buni", dupa cum pretinde Raluca, iar in prezent mai au site-uri de livrari flori la domiciliu, cadouri, pachete turistice si altele. "De sarbatori am vandut si brazi pe Internet. Avantajul nostru era ca-i livram la domiciliu, nici nu-ti imaginezi cat de bine a mers. Nu trebuia decat sa ne sune si sa ne spuna dimensiunea si adresa. Avand in vedere traficul din Bucuresti, a fost un avantaj pentru ei ca nu mai trebuiau sa mearga prin piete sa caute brazi si sa inghete de frig", spune Raluca, care mai zice ca pretul maxim al unui brad a fost de 300 de euro.

Gabriel Bejan
Gabriel Bejanhttp://gabriel-bejan
Gabriel Bejan, sef departament Investigatii
Cele mai citite

Spălătoriile auto, automatele de cafea și sucuri vor trebui să elibereze bon fiscal. Amenzi de peste 8.000 de lei

Automatele de cafea, sucuri sau sandvișuri, precum și spălătoriile auto vor trebui să elibereze bon fiscal, anunță Autoritatea Națională de Administrare Fiscală. După data...

Emma Răducanu, eliminată de Iga Swiatek în semifinalele turneului de la Stuttgart

Jucătoarea poloneză de tenis, Iga Swiatek, ocupanta locului 1 în clasamentul WTA și principala favorită la turneul WTA 500 de la Stuttgart, Germania, s-a...

Spălătoriile auto, automatele de cafea și sucuri vor trebui să elibereze bon fiscal. Amenzi de peste 8.000 de lei

Automatele de cafea, sucuri sau sandvișuri, precum și spălătoriile auto vor trebui să elibereze bon fiscal, anunță Autoritatea Națională de Administrare Fiscală. După data...
Ultima oră
Pe aceeași temă