23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăLifestyleFoodCaraiman, spitalul nevoiașilor de pe maidan: Tratament medical gratuit pentru persoanele vulnerabile...

Caraiman, spitalul nevoiașilor de pe maidan: Tratament medical gratuit pentru persoanele vulnerabile din Sectorul 1 al Capitalei | REPORTAJ ROMÂNIA LIBERĂ

Centrul Medical Caraiman, din cartierul Grivița, este locul unde toți au o șansă la sănătate, fie ei săraci lipiți ori persoane cu dizabilități, vârstnici părăsiți de copiii plecați la muncă în alte zări sau romi fără identitate, care n-au văzut un medic în viața lor.

„Ne-am dus după ei, prin Dămăroaia, Jimbolia, Dealu Mic. Oameni fără școală, fără acte, fără căpătâi. I-am adus aici, să le facem analize, controale, tot, de la stomatologie, oftalmologie, radiografii până la psihologie sau planificare familială. Și când au văzut că le luăm sânge au fugit de frică. Bărbați de 30-40 de ani, oameni în toată firea care n-au fost în viața lor într-un spital”, spune Livia Gomes, directorul Complexului Multifuncțional Caraiman, numele oficial al centrului medical destinat persoanelor vulnerabile, care aparține de Primăria Sectorului 1.

Aici, la Caraiman, medicii, asistentele chiar asta fac, merg în comunitățile sărace, caută oameni năpăstuiți și se luptă cu ei să-i ducă la doctor. “Se luptă”, pentru că, în astfel de comunități aflate sub limita sărăciei, oamenii se tem de doctor la fel de mult cum se tem de poliție, de exemplu. Și nu pentru că ar avea vreo muscă pe căciulă, ci pentru că s-au lovit adesea de disprețul și discriminarea celor care reprezintă autoritatea. “Cei mai mulți sunt romi care au fost cel puțin odată victime ale rasismului medicilor. În unele cazuri, au refuzat, pur și simplu să-i trateze, au pretins că miros urât și le-au cerut să plece”, susține Livia Gomes.

De remarcat faptul că policlinica arată chiar mai bine ca una privată, iar aparatura medicală este foarte performantă. Calitatea serviciilor este dată și de medicii foarte buni care au venit să lucreze aici.

Vine Ambulanța!

La Caraiman, nu numai că acești oameni – prea săraci, prea bătrâni sau prea tineri, cu dizabilități, femei singure cu copii de crescut – nu sunt îndepărtați, ba chiar sunt căutați pentru a fi tratați. Există și patru ambulanțe care străbat sectorul și intervin oriunde e nevoie de ajutor. “De la începutul anului am avut 4.000 de solicitări, în cea mai mare parte, adică vreo 80%, de la bătrâni bolnavi și singuri care nu se mai pot deplasa. Este incredibil cât de mulți bătrâni sunt în această situație, fără niciun ajutor, cu copiii și nepoții plecați la muncă în străinătate”, spune și Ionuț Viorel Vișan, unul dintre cei trei medici care lucrează pe cele patru ambulanțe ale Complexului Multifuncțional Caraiman. Ei, împreună cu opt asistente și opt ambulanțieri asigură asistența medicală de urgență în sector 24 de ore din 24. Iar față de anul trecut, numărul solicitărilor pentru Ambulanța Caraiman aproape s-a dublat, pentru că oamenii din cartier au dus vestea asta, a unui serviciu medical gratuit pentru nevoiași, din vorbă-n vorbă, iar acum îi știe toată lumea.

Analize complete

Este a zecea oară când Iuliana Răducanu a văzut un doctor, în cei 70 de ani de viață ai săi. În primele nouă dăți a născut cei nouă copii ai săi, care i-au dat atâția nepoți de “nici nu mai știu, maică, stai să-i număr…”. E la laboratorul de analize medicale și așteaptă să i se ia sânge, chestie care o sperie atât de tare că începe să tremure, apoi să plângă. Dar până să întrebe dacă doare, acul a și ieșit, iar acum doamna Iuliana e așteptată la Radiologie. Apoi la Stomatologie, apoi la Oftalmologie, apoi la unde o mai fi nevoie, depinde ce spune medicul generalist după controlul preliminar. Nevoie ar mai fi și de un control la Ginecologie, dar doamna Iuliana refuză ferm: “Eu sunt o femeie serioasă!”

Livia Gomes, directorul de la Caraiman, este obișnuită cu reticența pacienților săi. “Sunt mulți care se tem, pentru că n-au beneficiat niciodată de servicii medicale, mulți nu au fost în viața lor la un dentist. Dar sunt și unii care încearcă să profite, deși serviciile noastre se adresează exclusiv persoanelor vulnerabile. De exemplu, am avut un caz în care o persoană solicita analize complete, stomatologie, radiologie, oftalmologie, tot, dar când i-am analizat dosarul, am văzut că avea o pensie de peste 5.000 de lei”, adaugă Livia Gomes.

PERFORMANȚĂ. 24 de cabinete

Centrul Medical Caraiman avea doar patru cabinete în 2016, stomatologie, planificare familială, psihiatrie și oftalmologie. Într-un singur an au fost date în folosință 24 de cabinete cu tot atâtea specialități, pentru persoanele vulnerabile din Sectorul 1 al Capitalei. Concret, persoanele care pot beneficia, gratuit, de serviciile clinicii sunt cele aflate în următoarele situații: nivel economic sub pragul sărăciei, șomaj, nivel educațional scăzut, diferite dizabilități, boli cronice, boli aflate în faze terminale, graviditate, vârsta a treia, vârsta sub 5 ani, face parte din familii monoparentale sau alte situații aflate în evidența serviciilor de asistență medicală. Toate costurile sunt suportate din bugetul local al Primăriei Sector 1, iar serviciile sunt comparabile cu orice clinică privată.

La Caraiman există următoarele cabinete medicale: Dematovenerologie, Urologie, Oncologie, Pediatrie, Obstetrică-Ginecologie, Imagistică Medicală, Ortopedie, Cardiologie, Planificare Familială, Medicină de Familie, Ambulanța Socială, Stomatologie, Recuperare persoane vârstnice, Medicina Muncii, O.R.L., Oftalmologie, Neurologie-psihiatrie, Radiologie, Psihologie, Farmacie, Analize Medicale, Hematologie-Microbiologie, compartiment Sterilizare,cabinet Recoltare.

În iulie va fi dat în folosință și un Hospice care va avea o capacitate de 30 de paturi pentru îngrijiri paleative și 25 de locuri pentru bolnavii de Alzheimer.

Citește ziarul integral în format .PDF aici!

Cele mai citite

Peste 6000 de elevi s-au înscris la finala națională a concursului european de educație financiară European Money Quiz

Peste 6.260 de elevi, cu vârsta între 13-15 ani, din 390 de școli, licee și colegii de la nivel național s-au înscris la ediția...

România aniversează 20 de ani de apartenență la NATO. Mesajul președintelui Klaus Iohannis

La celebrarea a 20 de ani de la aderarea României la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord, președintele Klaus Iohannis a declarat că NATO este...

Grav accident auto pe DN2 – E85, în Vrancea! Opt persoane, rănite în urma coliziunii dintre un autoturism și un microbuz

Opt persoane au fost rănite, vineri, la intersecţia DJ 205 R Coteşti cu DN2 - E85, în urma coliziunii dintre un microbuz de transport...
Ultima oră
Pe aceeași temă