10.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăRiscul (ne)vaccinării Basarabiei

Riscul (ne)vaccinării Basarabiei

A avut loc prima imunizare de peste Prut, cu vaccinurile donate zilele trecute de România, iar prioritate vor avea în continuare cadrele medicale.

„Azi a fost administrat primul vaccin în Republica Moldova. Este o zi importantă pentru noi toţi – astăzi prinde viaţă speranţa că, după lucrătorii din prima linie, vom reuşi să vaccinăm cât mai mulţi cetăţeni şi vom reveni la normalitate (…) Prima tranşă de vaccinuri va fi folosită pentru imunizarea personalului medical din prima linie. Trebuie să protejăm viaţa şi sănătatea medicilor ca ei să ne poată ajuta în continuare să ieşim cu bine din pandemie (…) Vă asigur că depunem toate eforturile pentru ca şi cetăţenii noştri să aibă acces cât mai rapid la vaccin”, a transmis Maia Sandu pe Facebook.

Un mesaj venit de la nivelul cel mai înalt al statului vecin românesc care, în mod normal, ar trebui să ne bucure și să ne liniștească.

Dar de ce nu putem încă răsufla ușurați?

Pentru că la mai bine de două luni de la startul campaniei de vaccinare în România și în alte state europene, Republica Moldova de abia a reușit să vaccineze prima persoană anti-Covid cu dozele din prima tranșă de 21600, donate de țara-mamă, din totalul de 200000 de doze de vaccin împotriva Sars-Cov-2. Conform statisticilor, numărul moldovenilor care au murit din cauza Covid 19 se apropie de 4000, iar cel al persoanelor infectate este în jur de 180000.
Deși statul vecin are o populație de aproape nouă ori mai mică ca a României, numărul infectărilor de până acum duce la un procent de aproape 7% din numărul locuitorilor, spre deosebire de România unde procentul celor infectați raportat la totalul locuitorilor, conform datelor oficiale prezentate la zi de autorități, trece cu puțin peste 4%.

Vaccinurile pot băga în ”lockdown” total Basarabia
Sosirea vaccinurilor s-a prelungit peste termenele estimate inițial.

Republica Moldova este într-o situație foarte grea, în ciuda declarațiilor optimiste ale Maiei Sandu.

Guvernul Chicu, apropiat al lui Igor Dodon, a lăsat țara într-un mare impas. Asta după ce a ales să demisioneze cu doar câteva ore înainte de învestirea, în data de 24 decembrie 2020, a noului președinte, Maia Sandu.
Sfidarea lor a mers până într-acolo încât au refuzat să asigure interimatul în punctele cheie ale guvernării, cum sunt domeniile economiei și sănătatea.
Mai mult, de la Ministerul Sănătății, au demisionat și toți secretarii de stat, Moldova rămânând fără conducere la autoritatea responsabilă de gestionarea crizei pandemice.

Campania de vaccinare a fost total neglijată.
„Noi ne-am documentat, am încercat să aflăm unde este Ministerul cu pregătirea pentru vaccin. Ministerul este nicăieri! A fost creată o comisie care s-a întrunit într-o singură ședință și nimic din ce trebuie să se întreprindă nu a fost întreprins”, spunea Maia Sandu
la sfârșitul lunii decembrie 2020.

Ministerul Sănătății a încropit un plan pentru vaccinare, la începutul lunii ianuarie a anului 2021, ce prevedea că Moldova poate avea primele doze de vaccin până la sfârșitul lunii ianuarie, pentru ca procesul de vaccinare să înceapă din februarie.
S-a ajuns în situația ca, de abia la sfârșitul lunii februarie, să ajungă peste Prut primele doze, cu o lună întârziere.

Dar autoritățile moldovene nu se confruntă doar cu problemele generate de birocrația propriilor instituții, ci și cu o campanie de fake-news și cu proasta gestionare a informării oficiale.
De grupul de comunicare privind vaccinarea împotriva COVID-19, instituit la nivelul Ministerului Sănătății, în data de 18 ianuarie, jurnaliștii basarabeni au aflat de abia la mijlocul lunii februarie.

Situația cea mai gravă este, însă, lipsa banilor pentru achiziționarea vaccinului. Guvernul Chicu nu a prevăzut nici un leu pentru bugetul anului 2021.

Pe platforma COVAX a OMS, Moldova va primi gratuit 20% din necesarul de vaccin. De asemenea, România a furnizat Chișinăului primele doze din cele 200000 promise, ceea ce înseamnă încă 3%.
Medicii spun că, pentru a rupe „lanțul pandemic”, e nevoie ca 70% din populație să fie vaccinată într-o perioadă foarte scurtă, altfel efortul va fi minim sau chiar zadarnic.

Două soluții sunt pentru a rezolva criza vaccinurilor în Basarabia: donațiile, de care deja s-a folosit statul, și cea de-a doua măsură, foarte periculoasă, achiziționarea dozelor necesare din fondul de rezervă al guvernului.
Cea de-a doua soluție, suprapusă peste instabilitatea politică, ar putea avea efect de ”lockdown” total al statului moldovean.

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Presa din Israel, despre presupusul atac asupra Iranului

Presupusul atac asupra Iranului ar trebui interpretat ca un avertisment adresat Teheranului cu privire la capacităţile ofensive ale Israelului şi ca un semn că Israelul...

OFICIAL. Cristian Popescu Piedone, primul candidat înscris în cursa pentru Primăria Capitalei. “Astăzi se închid zvonurile că mă voi retrage”

Cristian Popescu Piedone, președintele Partidului Umanist Social Liberal, este primul candidat înscris oficial în cursa pentru funcția de primar general. Cristian Popescu Piedone și-a depus...

VIDEO. Cătălin Cîrstoiu: “Îmi pare rău că nu l-am ascultat pe Traian Băsescu”

Cătălin Cîrstoiu, candidatul comun PSD - PNL la Primăria Capitalei, a vorbit, înt-o conferință de presă, despre expunerea publică ce i-a adus "mult rău"...
Ultima oră
Pe aceeași temă