7.4 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăTestele rapide, un business de milioane. Românii plătesc sute de lei ca...

Testele rapide, un business de milioane. Românii plătesc sute de lei ca să plece în vacanțe

Până ca certificatul de vaccinare să intre în vigoare, adică la data de 1 iulie, testele rapide au fost în luna iunie a fost o adevărată mină de aur pentru clinicile private. Cifra de afaceri învârtită pentru testele plătite de românii dornici să se distreze peste hotare a fost de peste 1 milion de lei pe zi, potrivit unor estimări realizate de R.L. Chiar și acum când există certificatul de vaccinare, sunt țări exotice care nu-l recunosc și cer în continuare test negativ la intrarea în țară. În oricare scenariu, testele rapide au fost și sunt în continuare la mare cerere. În luna iunie numărul lor a crescut zilnic cu aproximativ 5.000 de unități față de luna anterioară. Un test antigen rapid are un preț mediu de 75 lei, iar un test PCR costă în medie 230 de lei. La un simplu calcul, reiese că suma plătită de turiști depășește 1 milion de lei, bani din buzunare proprii. Cele mai multe clinici au deja și pachete de familie, ceea ce face ca o familie să mai scutească suma de 100 de lei, însă tot este scump, vorbim despre aproape 200 de euro pentru 4 teste. Sunt clinici din țară care percep în continuare și 350 de lei pentru un test PCR, ceea ce face ca testarea înainte de vacanță să fie un adevărat lux. Testele antigen rapide au început să fie incluse în protocolul de raportare din ianuarie 2021. În total în țara noastră, s-au făcut 8,5 milioane de teste PCR și alte 1,5 milioane de teste rapide antigen în România, dintre care 16% s-au făcut doar în luna iunie anul acesta.

Pentru că de la 1 iunie au fost relaxate și restricțiile în mai multe țări, nu doar în România, este justificată plecarea în masă a turiștilor, mai ales că a fost și minivacanța de Rusalii. Potrivit Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT), în luna iunie aproximativ 30.000 de români au vizitat doar Grecia, fiind cea mai căutată destinație din această vară, însă românii au fost prezenți și în stațiunile de la mare din Turcia, Bulgaria, Cipru, Spania. Avioane întregi de turiști au plecat și în alte destinații exotice ca: Maldive, Madagascar, Egipt, mai arată datele ANAT. Toate aceste țări au permis turiști doar în condiții de maximă siguranță, respectiv prezentarea unui test COVID-19 cu rezultat negativ și purtarea măștii în locuri publice.

Diferenţa dintre testele făcute acasă şi cele în laborator

Un test rapid costă în jur de 25-30 lei în farmacii. Totuşi, recomandarea este ca această testare să fie făcută de personal medical pentru o acurateţe mai mare a procesului de recoltare. Testul se recoltează din nas, similar cu cel PCR, însă rezultatul vine în 15 minute.

Problema în cazul testelor făcute acasă ţine de lipsa raportării, specialiştii din domeniu atrag atenţia că şi în unele cazuri în care testul a ieşit pozitiv nu a fost raportat rezultatul pentru ca persoana să intre în carantină.

Testul rapid realizat în laboratoare sau în spitale este raportat la Direcţia de Sănătate Publică, indiferent de rezultat. În plus, laboratoarele private oferă pe mail proba testării alături de rezultat, document pe baza căruia oamenii pot călători în ţările în care se permite intrarea turiştilor cu test rapid. Printre acestea se numără Grecia, Turcia, Italia, Ungaria, Austria.

 Nu doar adulții sunt obligați să aibă un test PCR negativ

Copiii minori cu vârsta de până la 6 ani nu trebuie să prezinte un test PCR cu rezultat negativ. În schimb, cei de peste 6 ani trebuie să prezinte fie un test molecular tip PCR negativ, efectuat cu maximum 72 de ore anterior intrării în Turcia, fie un test rapid antigen, efectuat cu maximum 48 de ore înaintea sosirii, chiar dacă sunt însoțiți de părinți care prezintă dovada vaccinării împotriva COVID-19. Minorii cu vârste între 12 și 18 ani care prezintă dovada vaccinării (minim 14 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare) NU trebuie să prezinte rezultatul unui test negativ Covid-19, potrivit informațiilor oferite de Ministerul de Afaceri Externe.

Astfel, românii au optat pentru vacanță în afara țării au fost nevoiți să plătească călătorii mai scumpe din start, mai ales din cauza obligativității testelor COVID, pentru care plătesc sute de lei.

 

 

 

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
În presă din 2004. Am trecut pe rând de la reporter TVR, la Realitatea TV, Aleph TV și B1 TV. În presa online am lucrat la Rol.ro, Realitatea.net, mediafax.ro. Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic. Sunt doctorandă în Științele Comunicării la SNSPA, iar tema mea de cercetare este despre criza alimentară.
Cele mai citite

Rezultate fotbal: România a pierdut cu 2-3 în fața Columbiei. La EURO 2024 va înfrunta Ucraina

Naţionala de fotbal a României a fost învinsă de reprezentativa Columbiei cu scorul de 3-2 (2-0), loc marţi seara, pe Stadionul Civitas Metropolitano din...

Un pod s-a prăbușit la Baltimore. Șase persoane ar fi murit

Căutarea supravieţuitorilor a fost suspendată marţi seară la Baltimore, după prăbuşirea unui pod în portul acestui oraş din estul Statelor, cele şase persoane date...

Mai mulți palestinieni au murit în încercarea de a ajunge la ajutoarele parașutate

Ajutoarele aruncate din avion au căzut în apă. Biroul de presă al guvernului din Gaza, condus de Hamas, susţine că 18 palestinieni au murit...
Ultima oră
Pe aceeași temă