13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăUSR umblă cu ”poluarea” mică, cu iz electoral

USR umblă cu ”poluarea” mică, cu iz electoral

”Pe mai puțin de 1km am avut de stins trei focare în care erau incinerate cabluri și cauciucuri. Direcția vântului este dinspre focare spre București, iar cele stinse sunt în Glina, Ilfov. Acțiunea este permanentă, de 3 zile. Cred că impactul pozitiv se regăsește în calitatea aerului.”, a transmis Octavian Berceanu, comisar-general al Gărzii de Mediu , în data de 21.03.2021.

Proaspătul numit în funcția de Comisar-general al Gărzii de mediu, fost inspector silvic, a început de câteva zile, în urma sesizărilor primite de la cetățeni, dar și a valorilor negative ale calității aerului, o serie de acțiuni de prevenire a incinerării deșeurilor care se colectează și apoi se reciclează de către persoane sau grupuri care le valorifică apoi la centrele de colectare a metalelor.

Acesta a postat câteva mesaje.

”Hai că se poate! Munca de prevenție e cea mai bună și oferă rezultate pe termen lung.. Erau pregătite multe materiale pentru incendiere, lucru care nu s-a mai produs. Acțiunea va continua în zilele viitoare. Rămâne să comparați voi calitatea aerului în contextul în care norii joși și incendiile ar fi favorizat valori mari pe senzorii sistemelor alternative de monitorizare a calității aerului. Sunt hectare întregi de vetre și grămezi întregi de cauciucuri pregătite pentru incinerare iar străzile sunt pline de sute de copii.”

Activistul de mediu Octavian Berceanu a fost susținut de USR pentru funcţia de comisar general al Gărzii de Mediu, împotriva lui Mihai Goțiu, care a vrut și el acest post, dar nu a adunat suficiente voturi acum o lună când s-a produs desemnarea.

Cine e Octavian Berceanu?

Octavian Berceanu este cunoscut ca activist de mediu și a fost consilier general din partea USR în Consiliul General al Capitalei până în 2020. El este cunoscut pentru campaniile desfășurate pe pagina de Facebook împotriva depozitelor ilegale de deșeuri. Octavian Berceanu este inginer silvic.
De pe site-ul USR-PLUS aflăm că: „Pasiunea mea este mediul, adică protejarea pădurilor, a aerului, a apelor și a calității vieții”, declara Berceanu.

Partidul lui Barna și Cioloș omite să spună că Octavian Berceanu este un apărător al mediului căruia îi plac și afacerile cu masa lemnoasă.
Potrivit informațiilor din CV-ul și din declarația de interese ale acestuia, publicate de portalul gazetadestiri.ro, Octavian Berceanu a fost inspector Romsilva în perioada 1999-2003 și 2004-2007.  Tot atunci era asociat în două companii pe care tocmai din acea poziție ar fi trebuit să le controleze, PRO GARDEN SRL și GARDEN’S LIFE NOVA SRL care au avut ca obiect de activitate tocmai tăierea lemnului. El a motivat uimitor posibilul conflict de interese: ” În perioada respectivă m-am ocupat de grădinărit. Nu am avut nicio activitate incompatibilă cu Romsilva, absolut niciuna.”
Acțiunile recente ale lui noului Comisar-general au stârnit, paradoxal, revolta în rândul activiștilor de mediu.
” Noul șef al gărzii de mediu a găsit vinovații  pentru problema poluării aerului bucureștean – sărmanii care incinereaza cauciucuri si cabluri. La nici două săptămâni de la numire, Berceanu demarează lupta împotriva celor ce poluează aerul bucureștenilor – săracii din satele din împrejurimi. Cine sunt cei care ard cauciucuri și cabluri pe câmpuri? De regulă, oameni amărâți, care ard cablurile pentru cuprul pe care ulterior îl duc la centrele de colectare pentru a-și asigura o sursă de venit.
Sunt mari firme, ca Stericycle, compania americană, care  activează în domeniul reciclării produselor sanitare, dar care aruncă  deșeuri la groapa de gunoi, de unde ajung în apa pe care o consumăm, în aerul pe care îl respirăm. Un alt exemplu e Iridex, unde s-au constatat deja în trecut depășiri ale substanțelor periculoase atât la incinerator, cât și la groapa de gunoi.”, transmite Victoria Stoiciu, cunoscută militantă de stânga și pentru protejarea mediului.
Contactat de ziarul nostru pentru un punct de vedere legat de inițierea unor acțiuni pentru limitarea poluării generate de marile firme din jurul Bucureștiului, acesta ne-a dat un răspuns de domniță greu de cucerit: ”Mulțumesc frumos!”
Astfel, încă nu avem o explicație de ce comisarul-general nu i-a luat la întrebări pe marii poluatori, dar începe mandatul cu săracii care poluează. Probabil că asta atrage capital electoral în rândul votanților progresiști USR, deranjați de mizerie și sărăcie.

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Welkins: Excelență în siguranță și inovație pentru clădiri

În lumea modernă, unde siguranța, accesibilitatea și iluminarea sunt priorități esențiale, compania Welkins Fire Protection Solutions SRL se remarcă ca un lider în furnizarea...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Guvernul a decis ca valabilitatea cardurilor de energie să fie prelungită până pe 31 mai, cu încă două luni față de termenul inițial. Aceasta...

Șeful armatei estone vrea dublarea bugetului apărării de 3% din PIB

Comandantul armatei estone, generalul Martin Herem, a susţinut joi că ţara sa, ce deja are un buget al apărării de circa 3% din PIB,...
Ultima oră
Pe aceeași temă