8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSportFCSB și CFR Cluj: A fi sau a nu fi în grupele...

FCSB și CFR Cluj: A fi sau a nu fi în grupele Europa League

Joia neagră. Așa poate fi caracterizată în două cuvinte ziua de 23 august 2018, în care ambele echipe românești prezente în Europa League au suferit înfrângeri, FCSB fiind învinsă în Austria cu 3-1 de Rapid, în vreme ce clujenii s-au făcut de râs în Luxemburg, unde au fost bătuți cu 2-0 de Dudelange. Astăzi, cele două formații din Liga 1 au ocazia să-și refacă blazonul, fie prin victorii de palmares, fie, în cel mai fericit caz, printr-o calificare în grupele Europa League.

Pe Arena Națională, Roș-Albaștrii speră să își mențină ridicat procentajul de reușită în dublele din play-off-ul Ligii Europa, după ce au triumfat până acum în șase dintre cele șapte astfel de confruntări. Singura echipă care a reușit s-o elimine pe FCSB la baraj a fost Rosenborg, în 2015, atunci când norvegienii s-au impus cu 3-0 la București, pentru ca în retur să cedeze acasă cu 0-1.

 

Vlad îi ia locul lui Bălgrădean în poartă

 „Credem în șansa noastră și îmi doresc ca lumea să vină în număr cât mai mare la stadion și să ne încurajeze pe tot parcursul jocului“, a spus antrenorul FCSB, Nicolae Dică. Echipa sa și-a refăcut moralul după eșecul de la Viena printr-un succes în campionat pe terenul Viitorului, 4-1.

Exact scorul de care are nevoie FCSB pentru a merge mai departe. Totuși, parcă un 2-0 sună mai realizabil, însă asta ar însemna ca echipa din Capitală să joace perfect, în primul rând în defensivă. Problema este că Dică nu se poate baza pe portarul Cristi Bălgrădean, accidentat în meciul de la Ovidiu, astfel că va apela la tânărul Andrei Vlad, care a apărat convingător după ce a fost introdus pe teren contra Viitorului.

Goalkeeperul în vârstă de 19 ani are 12 meciuri jucate până acum la FCSB, în trei dintre acestea reușind să mențină poarta intactă. Dacă ar fi să ne luăm după cele transmise de directorul sportiv al FCSB, Mihai Stoica, patronului Gigi Becali, că la antrenamente nimeni nu-i dă gol lui Vlad, atunci fanii ar trebui să stea liniștiți. Iată ce a declarat Becali la Digi Sport 1: „Eu aș fi vrut să apere Bălgrădean, dar mie Meme mi-a spus că la antrenamente înnebunesc ăștia, că nu pot să îi dea niciun gol lui Vlad. Apără din toate pozițiile. Nu am nicio emoție. Dacă vrea Dumnezeu, ne calificăm“.

Deși șeful său a mutat presiunea calificării pe umerii Celui de Sus, Dică tot trebuie să găsească formula ideală pentru a încerca să ducă echipa în grupe, întrucât, așa cum ne învață un vechi proverb „Dumnezeu îți dă, dar nu-ți bagă în traistă“.

Se pare, însă, că antrenorul a primit și aici un ajutor din partea lui Becali, care i-a transmis direct și în direct la TV că echipa trebuie să fie alcătuită din jucători cu experiență. „Stan va juca fundaș stânga, Coman va juca, dar nu titular, Tănase n-a demonstrat nimic în meciul cu Viitorul“. În acest condiții, Mihai Pintilii este așteptat să facă pereche la închidere cu Lucian Filip, Filipe Teixeira și Mihai Roman vor opera pe benzi, în vreme ce în spatele puternicului vârf Harlem Gnohere ar putea apărea Raul Rusescu, cel care a devenit „caviar“, în opinia patronului, după evoluția din meciul cu Viitorul, în care a marcat un gol și a oferit o pasă decisivă.

 

Optimism și în Ardeal

Dacă eșecul lui FCSB a fost unul tolerabil, în condițiile în care echipa lui Dică a și pus probleme în special pe finalul jocului de la Viena, când a trimis de două ori mingea în bară, înfrângerea lui CFR Cluj în fața lui Dudelange a fost percepută ca un rezultat rușinos de microbiști. „Este o înfrângere dureroasă și rușinoasă pentru noi“, admitea după meciul tur președintele CFR, Iuliu Mureșan, după ce echipa sa a stabilit un record negativ, fiind prima formație din România care pierde contra unei grupări din Luxemburg.

Ardelenii au jucat slab în prima manșă, iar antrenorul António Conceição a menajat o parte din titulari la meciul din campionat cu Gaz Metan, încheiat cu o remiză albă. Tehnicianul portughez, care nu va putea conta pe Damjan Djokovic, în vreme ce Emmanuel Culio este incert, s-a arătat optimist înaintea partidei retur, declarând ieri, potrivit Ziua de Cluj: „Suntem încrezători, iar jucătorii știu că trebuie să facă un meci bun pentru a întoarce soarta calificării. […] Ne pregătim de fiecare dată pentru penalty-uri și faze fixe, pentru că jucătorii trebuie să fie pregătiți pentru aceste lucruri“.

De partea cealaltă, Dudelange vine în România după un dezastru în campionat, acolo unde a fost învinsă pe teren propriu cu 4-1 de către Mondorf. Campioana en-titre este abia pe locul 13 după ce a înregistrat două eșecuri în trei meciuri, însă o calificare în grupele Europa League i-ar putea salva acest debut de sezon.

Luxemburghezii sunt atât de hotărâți să scrie istorie în acest an în Europa încât și-au luat toate măsurile de precauție pentru deplasarea la Cluj-Napoca. Din delegația lui Dudelange face parte și un bucătar, care ar avea misiunea de a contracara eventuala tentativă de servire a unor bucate alterate de către gazde. Potrivit Le Quotidien, între șefii lui CFR și cei ai lui Dudelange a existat un diferend după problemele apărute în tur la transferul cu autobuzul pentru o conferință de presă, iar conducerea grupării ardelene ar fi promis răzbunare în retur, și nu doar pe teren, așa că oaspeții sunt foarte precauți la toate capitolele.

Meciul dintre CFR și Dudelange este programat, astăzi, de la ora 20:00, fiind transmis în direct de Digi Sport, Telekom Sport și Look TV, în vreme ce partida FCSB – Rapid Viena va avea loc de la ora 21:30 și va fi transmisă live de PRO TV.   

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 765: G7 se angajează să întărească apărarea aeriană a Kievului

Miniştrii de Externe ai statelor din G7 s-au angajat astăzi "să întărească mijloacele de apărare aeriană ale Ucrainei" împotriva atacurilor Rusiei, informează AFP.În comunicatul...

Prezentarea „Cinematografia românească azi” susținută de cineastul Liviu Carmely și proiecția filmului „Povestea unui pierde-vară” la ICR Tel Aviv

Institutul Cultural Român a organizat și găzduit, în data de 18 aprilie, prezentarea „Cinematografia românească azi” susținută de cineastul israelian de origine română Liviu...

Un bărbat a fost arestat după ce a amenințat că se aruncă în aer la consulatul Iranului la Paris

Poliția franceză a arestat un bărbat care a amenințat că se va arunca în aer la consulatul Iranului din Paris, dar la percheziție s-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă