13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSportCM 2018: Franța este noua Campioană Mondială. VIDEO Sărbătoare la Paris

CM 2018: Franța este noua Campioană Mondială. VIDEO Sărbătoare la Paris

Laurențiu Mușoiu / Andrei Tudor Dumitru

 

Selecţionata Franţei a câştigat al doilea său titlu mondial, după ce a învins echipa Croaţiei cu scorul de 4-2 (2-1), duminică, pe Stadionul Lujniki din Moscova, în finala Cupei Mondiale de fotbal 2018, din Rusia.

Au înscris: Mario Mandzukic (autogol) 18′, 69′,  Ivan Perisici 28′, Antoine Griezmann 38′ (P), Paul Pogba 59′ și Kylian Mbappe 65′.

A fost prima partidă din istoria Cupei Mondială când s-a înscris un autogol. Finala a mai avut o premieră. Penalty-ul din care a înscris Antoine Griezmann a fost acordat în urma arbitrajului video (VAR).

”Les Bleus” au jucat a treia lor finală, după cea din 1998, în care au învins Brazilia, şi după cea pierdută în 2006 în faţa Italiei. Echipa lui Deschamps se încununează campioană mondială la doi ani după ce a pierdut finala EURO 2016, pe teren propriu, în faţa Portugaliei.

Croaţia şi-a depăşit performanţa din 1998, când cucerea medaliile de bronz, dar a fost lipsită de şansă, oferind practic cadou adversarei primele două goluri, au autogol şi un penalty. Echipa lui Dalic a plătit şi tribut oboselii acumulate după ce în cele trei meciuri anterioare a jucat prelungiri.

Franţa, cu o medie de vârstă de 26 ani şi 10 zile la startul competiţiei (14 iunie), a devenit cea mai tânără campioană mondială de la Brazilia 1970, sud-americanii având atunci o medie de 25 de ani şi 5 zilei.

Deschamps a devenit al treilea om care câştigă Cupa Mondială atât ca jucător, cât şi ca antrenor, după Mario Lobo Zagallo şi Franz Beckenbauer. Brazilianul Zagallo a câştigat, ca jucător, titlul mondial cu Selecao în Suedia 1958 şi Chile 1962, iar apoi a condus naţionala “Canarinha” la victorie în Mexic 1970, având şi o finală pierdută în 1998. Germanul Beckenbauer a participat la două finale ca jucător, în Anglia 1966; pierdută în faţa echipei gazdă, şi Germania 1974, pe care a câştigat-o. Ca selecţioner, el a condus Nationalmannschaft în finalele din Mexic 1986, pierdută în faţa Argentinei lui Maradona, şi Italia 1990, câştigată în faţa aceloraşi adversari.

Luca Modric a câștigat “Balonul de Aur”, trofeul care desemnează cel mai bun jucător al turneului. Mbappe a primit trofeul pentru cel mai bun tânăr jucător.

La partidă au asistat Emmanuel Macron, Vladimir Putin și președinta Croației Kolinda Grabar-Kitarović.

 

 

 

Min. 90+5′. Franța câștigă titlul mondial.

Min. 69′ Gol Croația. Gafă uriașă a lui Hugo Lloris. Portarul a încercat să-l dribleze pe Mandzukic, care i-a suflat însă mingea și a înscris. Franța – Croația, 4-2.

Min. 65′ Gol Franța. Mbappe înscrie cu un șut excepțional de la 20 de metri. Franța – Croația 4-1.

Min. 59′ Franța își mărește avantajul. A înscris Paul Pogba cu un șut din afara careului, 3-1.

UPDATE 18.49 Franța conduce Croația la pauză cu scorul de 2-1. Au înscris: Mandzukic (autogol) 18′, Ivan Perisici 28′ și Antoine Griezmann 38′ (P).

Min. 38′ Franţa preia conducerea după o lovitură de la 11 metri, transformată de Antoine Griezmann.

Min. 28′ Croaţia egalează prin Perisic, cu un şut din careu.

Min. 18′ Franţa conduce cu 1-0. Mandzukic deviază balonul în propria poartă după o lovitură liberă executată de Griezmann.

 

 

Croația dă piept cu Franța în prima finală de Cupă Mondială din istoria unei naționale din fosta Iugoslavie.

Croația se află la doar a 5-a participare la turneul final al Cupei Mondiale, asta pentru că palmaresul fostei Iugoslavii i-a fost atribuit Serbiei. Cu toate acestea, țara de la malul Adriaticii se mândrește cu un bronz mondial, cucerit în 1998, la turneul final din Franța, unde generația din care făceau parte, printre alții Boban, Bilic şi Prosinecki învingea Olanda cu 2 – 1, iar acum visează chiar la titlul suprem.

De cealaltă parte Naționala Cocoșului Galic are este la a 15 prezență la Cupa Mondială, pe care a câștigat-o o singură dată, când a fost și țară gazdă, în 1998, după ce a învins Brazilia, în finală, cu 3 – 0.

Franța a mai disputat o finală de Cupă Mondială, în 2008, în Germania, când a fost învinsă, la lovituri de departajare, de Italia. De asemenea, francezii mai au în palmares două titluri de campioni ai Europei, în 1984 și 2000 și două titluri în Cupa Confederațiilor, în 2001 și 2003.

Arbitrul finalei este Nestor Pitana. Argentinianul a mai arbitrat la acest turneu următoarele meciuri: Rusia –  Arabia Saudită, Mexic – Suedia, Croația – Danemarca și Uruguay – Franța. Urmează informații pe larg despre acest meci și sugestii de pariere.    

 

Întâlniri Franța – Croația

Franța și Croația s-au mai întâlnit până acum de 5 ori. “Cocoșii” s-au impus de 3 ori, celelalte două partide terminându-se la egalitate. Ultima confruntare datează din 2011, 0-0 într-un amical. La Euro 2004 a fost o remiza spectaculoasă în faza grupelor, 2-2. Mulți își amintesc semifinala de la Campionatul Mondial din 1998. Croații deschideau scorul prin Suker, însă destinul avea să îi lovească teribil pe oamenii antrenați la acea vreme de Miroslav Blazevic- gazdele obțineau biletele pentru ultimul act grație singurelor goluri marcate la echipa națională de Liliam Thuram. Cea mai categorică victorie a echipei din hexagon a fost un 3-0 într-un meci de pregătire din 1999.

  

Loturi

 Franţa:

Portari: Alphone Areola (Paris St Germain), Hugo Lloris (Tottenham Hotspur), Steve Mandanda (Olympique Marseille)
Fundaşi: Lucas Hernandez (Atletico Madrid), Presnel Kimpembe (PSG), Benjamin Pavard (VfB Stuttgart), Benjamin Mendy (Manchester City), Djibril Sidibe (Monaco), Adil Rami (Olympique Marseille), Samuel Umtiti (Barcelona), Raphael Varane (Real Madrid)
Mijlocaşi: Blaise Matuidi (Juventus), N’Golo Kante (Chelsea), Steven N’Zonzi (Sevilla), Paul Pogba (Manchester United), Corentin Tolisso (Bayern Munich)
Atacanţi: Olivier Giroud (Chelsea), Antoine Griezmann (Atletico Madrid), Kylian Mbappe (PSG), Thomas Lemar (Monaco), Nabil Fekir (Olympique Lyon), Florian Thauvin (Olympique Marseille), Ousmane Dembele (Barcelona)

Croaţia:

Portari: Danijel Subasic (AS Monaco), Lovre Kalinic (Gent), Dominik Livakovic (Dinamo Zagreb)
Fundaşi: Vedran Corluka (Lokomotiv Moscova), Domagoj Vida (Beşiktaş), Ivan Strinic (Sampdoria), Dejan Lovren (Liverpool), Sime Vrsaljko (Atletico Madrid), Josip Pivaric (Dinamo Kiev), Tin Jedvaj (Bayer Leverkusen), Duje Caleta-Car (Red Bull Salzburg)
Mijlocaşi: Luka Modric (Real Madrid), Ivan Rakitic (FC Barcelona), Mateo Kovacic (Real Madrid), Milan Badelj (Fiorentina), Marcelo Brozovic (Inter Milan), Filip Bradaric (Rijeka)
Atacanţi: Mario Mandzukic (Juventus), Ivan Perisic (Inter Milano), Nikola Kalinic (AC Milan), Andrej Kramaric (Hoffenheim), Marko Pjaca (Schalke 04), Ante Rebic (Eintracht Frankfurt)

  

Tactică

 La Cupa Mondială din Rusia, Croația a evoluat într-un deja clasic 4-2-3-1, în timp ce francezii au ales, de cele mai multe ori un sitem 4-3-3.

Din cele două loturi, șanse mari la câștigarea titlului de cel mai bun jucător al turneului le au mijlocașul lui Real Madrid, Luka Modric și tânărul atacant al lui PSG, Mbappe, la rândul său dorit de câștigătoarea ultimelor trei ediții ale UEFA Champions League.

 

Pariuri

 Casele de pariuri dau formația lui Deschamps certă favorită în finală, cu o cotă de 1,90, în timp ce Hrvatska are o cotă de 4,60 pentru o victorie în timpul regulamentar. De menționat însă că, în toate partidele eliminatorii de la acest turneu final, croații s-au impus fie la lovituri de departajare, în optimi cu Danemarca și în sferturi cu Rusia, fie după reprizele de prelungiri, 2 – 1, în semifinala contra Angliei.

Mbappe este favorit pentru a deveni cel mai bun jucător al turneului, cu o cotă de 1,85, urmat de Modric, cu 3,00. În ceea ce privește titlul de cel mai bun marcator al turneului, nu este bine văzut niciun jucător din cele două loturi. Mbappe și Griezmann au cota 40,00, în timp ce de la Croația Modric are cota 300, iar vârful Mandzukic, 400. Paradoxal, cel mai avansat om al francezilor, Giroud, care ar fi trebuit să fie omul lor de gol, nu are nicio reușită în Rusia, și are cota 750 să devină cel mai bun marcator.

 

Meciul poate fi urmărit TVR 1 și TVR HD și online pe http://tvrplus.ro/live-tvr-1 şi http://tvrplus.ro/live-tvr-hd

Cele mai citite

Emma Răducanu, eliminată de Iga Swiatek în semifinalele turneului de la Stuttgart

Jucătoarea poloneză de tenis, Iga Swiatek, ocupanta locului 1 în clasamentul WTA și principala favorită la turneul WTA 500 de la Stuttgart, Germania, s-a...

Marcel Ciolacu, despre inflație: “Reuşim să o ducem într-un trend descendent… suntem în drumul economic corect”

Marcel Ciolacu, în calitate de prim-ministru, subliniază că inflația are o tendință descendentă, iar acest lucru devine evident în fiecare lună. În plus, el...

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...
Ultima oră
Pe aceeași temă