15.4 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSportAvancronica Supercupei Europei, Real Madrid – Atletico. Statistici, istoric, pariuri

Avancronica Supercupei Europei, Real Madrid – Atletico. Statistici, istoric, pariuri

Este cea de a 43-a ediţie a Supercupei Europei.

Întâlniri directe

 Confruntarea din Supercupa Europei va fi cea cu numarul 220 dintre cele doua formatii madrilene. Real a castigat 109 meciuri, Atletico 55 si s-au inregistrat 55 de remize. In sezonul trecut, ambele confruntari din La Liga s-au incheiat nedecise, scor 0-0 si 1-1.

Galacticii au învins-o pe Atletico în ambele finale de UEFA Champions League disputate și într-o semifinal.

Antrenorul galacticilor, Julen Lopetegui, care va debuta la Real în prima partidă oficială cu un trofeu pe masă, a oferit câteva declarații înainte de confruntare.

Spaniolul, venit în locul lui Zidane, nu resimte presiune, având în vedere faptul că Atletico este un adversar din La Liga, pe care Realul îl cunoaște bine. Cu toate acestea, Lopetegui admite faptul că echipa sa trebuie să câștige fiecare trofeu, având în vedere sumele investite de către Florentino Perez. “Nu există mare presiune, pentru că jucăm Atletico Madrid, este o finală și un trofeu pentru care vom da totul, suntem obligați să câștigăm tot”, a declarat Lopetegui. “Clubul ne oferă tot ce avem nevoie, deci ne putem face treaba, iar asta reprezintă un privilegiu”, a completat fostul selecționer al Spaniei.

 

Echipe

 Real Madrid și-a anunțat lotul pentru partida cu Atletico Madrid. Lopetegui a inclus pe listă și noile achiziții, Thibaut Courtois, Odriozola și Vinicius.

Portari: Navas, Casilla, Luca, Lunin, Courtois.

Fundași: Carvajal, Vallejo, Ramos, Varane, Nacho, Marcelo, Odriozola, Reguilón, Javi Sánchez și S. López.

Mijlocași: Kroos, Modric, Casemiro, M. Llorente, Asensio, Isco, Ceballos și F. Valverde.

Atacanți: Benzema, Bale, Lucas Vázquez, B. Mayoral, Raúl de Tomás și Vinicius.

La Atletico ar putea debuta noua achiziție, croatul Nikola Kalinic, adus de la AC Milan.

 

Statistică

 Real, care a câştigat ultimele trei ediţii ale Ligii Campionilor, vizează un al cincilea trofeu în Supercupă, ceea ce ar însemna egalarea recordului deţinut de FC Barcelona şi AC Milan. Real a cucerit trei Supercupe din ultimele patru desfăşurate. Atletico Madrid şi-a adjudecat trofeul Supercupei de fiecare dată când a jucat cu el pe masă, în 2010 şi 2012, ca deţinătoare a titlului în Europa League.

 

Istoricul Supercupei Europei

Supercupa a fost înfiinţată în urma unei idei a jurnalistului olandez Anton Witkamp şi opunea iniţial câştigătoarea Cupei Campionilor Europeni (ulterior a Ligii Campionilor), şi deţinătoarea Cupei Cupelor (1972-1999), iar după desfiinţarea acestei competiţii câştigătoarea Cupei UEFA/Europa League (din anul 2000).

Iniţial Supercupa se juca în dublă manşă, între 1973 şi 1997, dar au existat şi ediţii la care a fost manşă unică (1984, 1986 – câştigată de Steaua Bucureşti, 1991). Unicul gol al Stelei, în finala cu Dinamo Kiev, a fost marcat de Hagi, din lovitură liberă.

Deţinătoarea CCE/Ligii Campionilor a cucerit trofeul Supercupei în doar 23 de ediţii din cele 42 desfăşurate până acum.

Va fi pentru a patra oară la ultimele cinci ediţii când două echipe spaniole se înfruntă în Supercupa Europei, dar este pentru prima dată când se întâlnesc două formaţii din Madrid.

Atletico şi Real Madrid s-au întâlnit de nouă ori în competiţiile patronate de UEFA, Atletico având 2 victorii, iar Real 5, în timp ce alte două confruntări s-au încheiat nedecis. Atletico nu a reuşit să învingă rivala într-o finală sau să o elimine dintr-o competiţie.

Real Madrid a devenit prima echipă care a câştigat Champions League în trei sezoane consecutive şi poate deveni prima care reuşeşte acelaşi lucru şi în Supercupa Europei.

Spania are cele mai multe trofee, 14 (Barcelona 5, Real Madrid 4, Valencia 2, Atletico Madrid 2, Sevilla 1), fără a-l număra pe cel care îl va obţine miercuri seara. Italia urmează cu 9 Supercupe (AC Milan 5, Juventus 2, Lazio 1, Parma 1), iar Anglia are 7 (Liverpool 3, Aston Villa 1, Chelsea 1, Manchester United 1, Nottingham Forest 1).

Fotbaliştii cu cele mai multe Supercupe în palmares sunt brazilianul Dani Alves (Sevilla 2006, Barcelona 2009, 2011, 2015) şi italianul
Paolo Maldini (AC Milan 1989, 1990, 1994, 2003), cu câte patru trofee fiecare. Şapte jucători de la Real Madrid pot egala acest record miercuri: Dani Carvajal, Sergio Ramos, Marcelo, Luka Modric, Karim Benzema, Isco (toţi câştigători în 2014, 2016, 2017) şi Toni Kroos (2013 cu Bayern, 2014, 2017 cu Real Madrid).

Antrenorii cu cele mai multe trofee câştigate în Supercupă sunt Carlo Ancelotti (AC Milan 2003, 2007, Real Madrid 2014) şi Josep Guardiola (Barcelona 2009, 2011, Bayern München 2013).

Cinci oameni au cucerit trofeul atât ca jucător, cât şi ca antrenor, Carlo Ancelotti (1990; 2003, 2007, 2014), Josep Guardiola (1992; 2009, 2011, 2013), Diego Simeone (1999; 2012), Luis Enrique (1997; 2015), Zinedine Zidane (1996, 2002; 2016, 2017).

Meciul va fi arbitrat de polonezul Szymon Marciniak, arbitri asistenţi au fost desemnaţi Pawel Sokolnicki şi Tomasz Listkiewicz, arbitri asistenţi adiţionali au fost nominalizaţi Pawel Raczkowski şi Tomasz Musial, în timp ce românul Ovidiu Haţegan va fi arbitru de rezervă.

Real Madrid a cucerit în sezonul trecut trofeul Ligii Campionilor după 3-1 în finală cu Liverpool. Atletico Madrid şi-a adjudecat trofeul Europa League în stagiunea precedentă, după 3-0 în finala cu Olympique Marseille. 

Pariuri

 Casele de parirui o dau favorită pe Real pentru a câștiga finala, în timpul regulamentar, cu o cotă de 2,50, față de 3,10 pentru Atletico. La egal cota este de 3,15.

Marcatorii realului în finala de Liga Campionilor cu Liverpool, Bale și Benzema au cote de 2,70, respective 2,85, pentru a marca și în meciul de Supercupă. Fundașul și căpitanul Realului, Ramos, are cota 6,00 pentru un gol în poarta lui Atletico.

De partea cealaltă, Griezmann este favorit pentru a marca pentru Atletico, cu o cotă de 2,70, în timp ce Diego Costa are cota 3,00 pentru o reușită.

Pentru o victorie a oricărei echipe la lovituri de departajare, cota este de 5,25.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Cum poți să consumi urzicile

Urzicile sunt la foarte mare căutare primăvara, iar asta mai ales datorită numeroaselor beneficii pe care le oferă pentru sănătate și nu numai. Prin...

UE a decis noi sancțiuni împotriva industriei de armament a Iranului

Uniunea Europeană(UE) a decis miercuri să impună noi sancţiuni împotriva Iranului, ce vizează producătorii de drone şi rachete după atacul asupra Israelului, liderii europeni...

Amânare în procesul lui Vlad Pascu. Judecătoarea a formulat cerere de abţinere. Inspecția Judiciară cerea suspendarea judecătoarei

Procesul în care este judecat Vlad Pascu, acuzat că a omorât doi tineri cu mașina, a fost amânat pentru data de 9 mai 2024. Noul...
Ultima oră
Pe aceeași temă