20.3 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSportCând aud România, zulușii și berberii spun „Hagi“

Când aud România, zulușii și berberii spun „Hagi“

„Basmul fotbalului” este o lucrare amplă, în două volume și 55 de capitole. Marian Nazat, scriitor, avocat, fost procuror, născut în Topraisar, județul Constanța, a ținut să lanseze cartea și pe ținuturile natale, mai ales că acestea au dat României și lumii o legendă a fotbalului. „Este o carte despre emoție, despre pasiune, despre dragostea pentru fotbal, o supapă ideală pentru munca pe care am făcut-o și o fac în continuare”, a spus Marian Nazat.

 

Hagi, un brand de țară

Scriitorul a vorbit despre Gheorghe Hagi și a spus că numele acestuia este cunoscut pe tot globul, a ajuns un brand de țară. „Numele Hagi este legat de România. În ținutul berberilor, când localnicii au auzit că sunt român, au început să exclame «Hagi, Hagi». La cascada Igauzu din Brazilia, la fel. În ținutul zulușilor din Africa de Sud am trăit aceeași experiență. Hagi rămâne punctul culminant al fotbalului românesc, cred că și din Balcani, în opinia mea”, a declarat Marian ­Nazat.

 

Cine a fost cel mai bun fotbalist român

Pentru că se afla în Constanța, a răspuns și la întrebarea: „Cine a fost cel mai bun fotbalist român?”. În carte, începută cu Marius Mitran, jurnalist sportiv, care a abandonat însă pro­iectul, există și o dispută între cei doi. Scriitorul spune Hagi, jurnalistul spune Balaci. Pentru a încheia disputa, Marius Nazat a spus că cel mai bun fotbalist dintre cei doi a fost… Dumitrache. „În 1969, Dumitrache marca două goluri la Atena, România pleca de acolo cu un nesperat 2-2, punct care a contat enorm la calificarea României la Campionatul Mondial din 1970. Dumitrache a devenit un fel de zeu, un fel de Făt-Frumos al poveștilor mele din copilărie și la 8-9 ani totul este posibil, începi să visezi și din visul acela s-a întrupat cartea pe care am terminat-o anul trecut“, a declarat Marian Nazat.

 

Visând la meciul cu Dobrin

Marian Nazat a jucat și fotbal, la un moment dat chiar cu Liviu Dragnea, pe care l-a apărat apoi în procese. Din perioada sportivă are multe amintiri, unele inedite. „Am o întâmplare, pare neverosimilă astăzi. Era în 1982, echipa la care jucam atunci se numea Turist Turnu-Măgurele, eram în campionatul județean și urma să jucăm cu FC Argeș, echipa lui Dobrin. Dar, pe lângă Dobrin, erau și alți fotbaliști uriași – Iovănescu, Toma, Cristea, Stancu. Am visat săptămâni întregi meciul acela, era momentul cel mai important al vieții mele pentru că jucam împotriva celui mai mare fotbalist de la acel ­moment (după Dumitrache, desigur), însă s-a întâmplat ceea ce nu credeam că se va întâmpla: autoritățile locale nu ne-au dat voie să jucăm, au închis stadionul, au pus lacăte la porți. Eram în 1982, echipa noastră era o echipă privată, cred că era singura echipă din ­România finanțată de un patron, un avocat. La stadion cred că erau vreo ­șase-șapte mii de oameni, au rupt porțile stadionului, au scandat lozinci ­anti-PCR, Miliția cu Securitatea au venit, i-au urcat în autocar pe piteșteni și i-au ­escortat până la ieșirea din oraș, astfel încât visul meu s-a spulberat atunci și n-am apucat să joc împotriva lui Dobrin. Este o ­întâmplare pe care n-am s-o uit în veci“, a spus ­Marian Nazat.

 

Cine e zmeul din basme

Pentru că orice basm trebuie să aibă un personaj negativ, și basmul fotbalului are. Este vorba, de fapt, despre două personaje. Primul este arbitrul, iar al doilea este Bachus. În carte apar mai multe mărturii ale unor sportivi despre rolul nefast pe care alcoolul l-a jucat în cariera lor.

La lansarea de carte au fost prezente mai multe persoane inculpate de către DNA pe care avocatul Marian Nazat le apără. Printre ele, Eugen Bogatu, fost şef al Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, și Laurențiu Mironescu, fost secretar de stat în MAI. Aceștia au fost achitați în primă instanță, dar DNA a făcut apel. Bogatu a primit o condamnare cu executare însă în dosarul UCM Reșița.

Cele mai citite

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Klaus Iohannis a efectuat o vizită la complexul industrial Doosan Enerbility din Changwon, Republica Coreea

Președintele României, Klaus Iohannis, a efectuat miercuri, 24 aprilie 2024, o vizită la complexul industrial Doosan Enerbility din Changwon, Republica Coreea. Din delegația care...

Céline Dion, primul interviu acordat după diagnosticarea cu sindromul persoanei rigide. “De ce eu? Cum s-a întâmplat asta? Ce am făcut eu? E vina...

Într-un interviu sincer și emoționant acordat recent revistei Vogue France, celebra artistă de origine canadiană Céline Dion a vorbit deschis despre lupta sa cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă