13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSportCluburile din Premier League au produs 5,8 miliarde euro

Cluburile din Premier League au produs 5,8 miliarde euro

Conform datelor publicate recent de casa de audit financiar Deloitte, echipele din Premier League au bătut recordul de încasări în sezonul trecut, cu 5,2 miliarde de lire sterline (aproximativ 5,84 miliarde de euro) produse în stagiunea 2018/2019.

Explicația este una simplă. Pe lângă sumele încasate din drepturile TV, grosul banilor au provenit din premiile oferite de UEFA. Asta pentru că patru cluburi engleze au disputat finalele cupelor europene în sezonul trecut. FC Liverpool a învins-o pe Tottenham Hotspur în finala Ligii Campionilor, în timp ce Chelsea Londra a câştigat trofeul Europa League, după finala cu concitadina Arsenal.

Din banii încasați anul trecut formațiile din Anglia vor fi nevoite să acopere pierderile provocate de pandemia de coronavirus, care sunt estimate să atingă pragul de un miliard de lire sterline în sezonul 2019/2020. Chiar dacă competiția urmează să se reia pe 17 iunie, circa 500 milioane lire sterline nu vor mai putea fi recuperate din cauza pierderii veniturilor din ziua meciurilor şi a altor avantaje comerciale. Cealaltă jumătate de miliard va intra în contul anului financiar 2020/2021, având în vedere că aproape un sfert de sezon se va juca după 30 iunie.

În sezonul 2018/2019, piaţa fotbalului european a generat o cifră de afaceri record de 28,9 miliarde euro, la care ligile din Top 5 (Anglia, Spania, Germania, Franţa şi Italia) au contribuit cu 17 miliarde euro, înregistrând o creştere de 9% faţă de sezonul anterior.

Cătălin Mihai
Cătălin Mihai
Cătălin Mihai a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București și lucrează în presa centrală din anul 2014. În paralel cu activitatea jurnalistică, a activat ca redactor în cadrul Editurii Universității din București. A lucrat pentru România Liberă ca editor online și jurnalist sportiv între anii 2019-2021, iar din martie 2023 s-a alăturat din nou echipei.
Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

Dotează eficient și igienic spațiile sanitare ale afacerii tale!

Atunci când gestionezi o afacere este important să acorzi o atenție deosebită și spațiilor sanitare. Acestea nu trebuie să fie doar curate, ci și...

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...
Ultima oră
Pe aceeași temă