Cluburile din Premier League au produs 5,8 miliarde euro

Cluburile din Premier League au produs 5,8 miliarde euro

Sezonul 2018/2019 a reprezentat o mană cerească pentru formațiile din prima ligă engleză, care au înregistrat venituri de 5,84 miliarde de euro.

Cătălin Mihai 0 comentarii

Conform datelor publicate recent de casa de audit financiar Deloitte, echipele din Premier League au bătut recordul de încasări în sezonul trecut, cu 5,2 miliarde de lire sterline (aproximativ 5,84 miliarde de euro) produse în stagiunea 2018/2019.

Explicația este una simplă. Pe lângă sumele încasate din drepturile TV, grosul banilor au provenit din premiile oferite de UEFA. Asta pentru că patru cluburi engleze au disputat finalele cupelor europene în sezonul trecut. FC Liverpool a învins-o pe Tottenham Hotspur în finala Ligii Campionilor, în timp ce Chelsea Londra a câştigat trofeul Europa League, după finala cu concitadina Arsenal.

Din banii încasați anul trecut formațiile din Anglia vor fi nevoite să acopere pierderile provocate de pandemia de coronavirus, care sunt estimate să atingă pragul de un miliard de lire sterline în sezonul 2019/2020. Chiar dacă competiția urmează să se reia pe 17 iunie, circa 500 milioane lire sterline nu vor mai putea fi recuperate din cauza pierderii veniturilor din ziua meciurilor şi a altor avantaje comerciale. Cealaltă jumătate de miliard va intra în contul anului financiar 2020/2021, având în vedere că aproape un sfert de sezon se va juca după 30 iunie.

În sezonul 2018/2019, piaţa fotbalului european a generat o cifră de afaceri record de 28,9 miliarde euro, la care ligile din Top 5 (Anglia, Spania, Germania, Franţa şi Italia) au contribuit cu 17 miliarde euro, înregistrând o creştere de 9% faţă de sezonul anterior.

Comentarii

loading...