12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSportComitetul Internațional Olimpic a suspendat pe viață, pentru dopaj, 11 sportivi ruși

Comitetul Internațional Olimpic a suspendat pe viață, pentru dopaj, 11 sportivi ruși

Printre sportivii sancţionaţi sunt doi medaliaţi cu argint la sanie, Albert Demcenko şi Tatiana Ivanova. Albert Demcenko a obţinut argintul la individual, dar şi în ştafeta pe echipe, alături de Tatiana Ivanova.

Ceilalţi nouă sportivi sancţionaţi au concurat la Soci în probele de patinaj viteză, bob, schi fond şi hochei pe gheaţă feminin.

Hocheistele Tatiana Burina şi Anna Şciukina au fost descalificate, cum s-a întâmplat deja cu şase dintre coechipierele lor.

La schi fond, Nikita Kriukov, Aleksandr Besmertnîh şi Natalia Mateeva au fost de asemenea descalificaţi, la fel ca Liudmila Udobkina şi Maksim Belughin (bob) şi Ivan Skobrev şi Artiom Kuzneţov (patinaj viteză).

La fel ca toţi ruşii sancţionaţi, aceşti 11 sportivi sunt suspendaţi pe viaţă de la toate ediţiile viitoare ale JO.

Până în acest moment, comisia condusă de avocatul elveţian Denis Oswald, membru CIO şi fost preşedinte al Federaţiei internaţionale de canotaj, a deschis proceduri împotriva a 46 de sportivi ruşi. În total, 43 de sportivi au fost descalificaţi, iar trei cazuri au fost clasate.

“În măsura în care aceste investigaţii sunt în curs de desfăşurare, nu este exclus ca unele elemente să poată justifica deschiderea unor noi cazuri”, a precizat CIO.

Comisia Oswald a fost înfiinţată de CIO după dezvăluirile privind sistemul instituţional de dopaj care a existat în Rusia între 2011 şi 2015. Acest sistem a fost dezvăluit de raportul juristului canadian Richard McLaren, care a fost însărcinat de Agenţia Mondială Antidoping (AMA/WADA).

Pe baza acestui raport, CIO a suspendat Rusia de la viitoarele Jocurile Olimpice de iarnă de la PyeongChang (Coreea de Sud). Sportivii ruşi “curaţi” vor fi lăsaţi să participe la competiţia din luna februarie, dar sub drapel neutru.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...
Ultima oră
Pe aceeași temă