15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportINTERVIU Cosmin Contra, selecționerul României: „Puteam face mai mult ca alții la...

INTERVIU Cosmin Contra, selecționerul României: „Puteam face mai mult ca alții la Mondiale!“

RL: Ce impresie v-a lăsat până acum Campionatul Mondial din punct de vedere al nivelului de joc?

Cosmin Contra: În afară de două-trei meciuri, este un nivel destul de scăzut. S-a văzut frica echipelor de a nu pierde primul meci la Mondiale, iar în al doilea meci s-a văzut teama de a nu rămâne pe dinafară, pentru că și un egal te menținea în cursa de calificare, chiar dacă nu aveai niciun punct după prima partidă. Una peste alta este un nivel destul de slab, nu este un ritm ridicat, cu excepția câtorva meciuri în care s-a jucat într-un ritm foarte crescut. Cred, totuși, că din al treilea meci al grupelor vom vedea nivelul adevărat de la Mondiale, pentru că multe dintre partide vor fi decisive, de care pe care.

Vă așteptați să înceapă turneul la nivelul acesta mai scăzut?

Întotdeauna te aștepți la un nivel mai ridicat, dar în același timp trebuie să înțelegem că mulți jucători vin după un an greu, în care au jucat foarte multe meciuri, mulți au jucat până în ultimul moment competițiile europene, și nu este ușor să ajungi la un nivel fizic foarte ridicat la începutul Mondialului. Dar, cum am zis mai devreme, eu cred că nivelul va crește din ce în ce mai mult.

Care echipe v-au plăcut?

E clar că în general echipele cu șase puncte. Rusia, care are o grupă ușoară, dar este o echipă solidă atât pe faza ofensivă cât și pe cea defensivă, Croația, o echipă foarte puternică în cele două meciuri, am văzut o echipă a Belgiei fără fisură în aceste prime două partide. De asemenea, Mexicul, despre care mulți spuneau că vine în formă proastă la acest Mondial și fără pretenții, dar iată că este o surpriză foarte plăcută.

 

Argentina, marea dezamăgire

La polul opus, care ar fi dezamăgirile?

Bineînțeles, Argentina, pentru că toată lumea se aștepta să aibă șase puncte până acum, dar nu s-a întâmplat. Dezamăgirea e mare, pentru că toți o vedeau să ajungă cel puțin în semifinale, iar acum este la un pas de eliminare. Totuși, argentinienii depind de ei, iar dacă vor câștiga cu Nigeria, atunci se vor califica cel mai probabil în optimi.

Credeți că duelul din acest an pentru Balonul de Aur a fost tranșat deja de Ronaldo în favoarea lui, având în vedere cele patru goluri marcate, spre deosebire de Messi, care nu s-a arătat până acum?

Vom vedea. Depinde. Fotbalul se schimbă. Hai să așteptăm al treilea meci, pentru că dacă Argentina se va califica în optimi, chiar și atât de greu, nu se știe niciodată ce se va întâmpla. Este o echipă imprevizibilă și nu se știe unde poate ajunge, și atunci este devreme să vorbim despre Balonul de Aur.

S-a ridicat nivelul echipelor așa-zis mici sau a coborât nivelul celor mari?

Nu mai există echipă mică în momentul de față în Europa sau în lume. Toate echipele au jucători care joacă în campionate cât de cât puternice, au antrenori care le așează bine în teren, iar dacă nu ajungi să tranșezi duelul unu la unu pe teren în favoarea ta, indiferent de cât ești de favorit, meciul poate fi din ce în ce mai greu. În concluzie, eu cred că a crescut nivelul echipelor mici.

 

Serbia, cu multe bune și puține rele

Cum vi s-a părut Serbia, viitoarea noastră adversară din Liga Națiunilor?

A avut trei reprize destul de bune, dar nu mi-a plăcut a doua repriză din meciul cu Elveția, în care s-au relaxat, au crezut că elvețienii nu au nicio șansă să le pună probleme și uite că adversarii au întors rezultatul. Mă așteptam ca echipa Serbiei, cu o experiență așa de mare, să trateze altfel finalul, pentru că un egal îi putea fi suficient pentru calificare. Totuși, rămâne o echipă solidă, în special de la mijloc în sus, cu jucători care te pot pune în orice moment în dificultate. Au doi fundași laterali care urcă foarte mult, mai ales Kolarov, care poate pune probleme oricând, pe Mitrovic l-am văzut într-o formă bună, iar Tadic și Milinkovic-Savic sunt extraordinari. Au ceva probleme pe tranziția negativă, dar în rest e o echipă solidă, periculoasă la fazele fixe. Ne va aștepta un meci foarte greu cu ei, dar avem și noi șansa noastră.

La ce ați văzut că se joacă până acum, cum credeți că s-ar fi descurcat România la acest Mondial?

E greu de spus, dar din ce am văzut eu la jucători până acum, cred că am fi făcut mai mult decât alte echipe care au zero puncte în momentul de față.

 

Mondialul trece prin European

O ultimă întrebare: când credeți că vom revedea România la un Mondial?

Asta este o întrebare pe care ne-o punem de 20 de ani, dar vedem că este din ce în ce mai greu să te califici la Campionatul Mondial, mai ales că suntem în a treia grupă valorică și că se califică doar o echipă la Mondiale. Vedem ce se va întâmpla pe viitor, dar până să ne gândim la Mondiale, cred că principalul nostru obiectiv este Campionatul European, unde ai șansa să joci la tine în țară, cu suporterii alături de tine. Trebuie să fie ca un pas în plus pe care să-l facem pentru a ne gândi la Mondiale pe viitor.

Cele mai citite

Diversitatea ochelarilor: opțiuni remarcabile care îți atrag atenția

În căutarea perechii perfecte de ochelari, oamenii descoperă o gamă largă de opțiuni care depășesc simpla corectare a vederii. Dincolo de funcționalitatea lor esențială,...

Președintele COSR confirmă: „Șansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice sunt importante”

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, a declarat că şansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice...

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...
Ultima oră
Pe aceeași temă