20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSportDezvăluirile unui ciclist belgian despre consumul suplimentelor cu corpuri cetonice

Dezvăluirile unui ciclist belgian despre consumul suplimentelor cu corpuri cetonice

În vară, mai multe echipe au recunoscut utilizarea suplimentelor cu corpuri cetonice, un produs legal, ce nu figurează pe lista interzisă a Agenţiei Mondiale Antidoping (AMA/WADA), dar care sunt controversate, pentru că efectele pe termen lung asupra sportivilor nu sunt cunoscute deocamdată.

Laurens De Plus a vorbit pentru prima oară deschis despre aceste cetone, cu gust de gin-tonic: ”Trebuie doar să anunţi că le doreşti. Echipa organizează totul şi le include în planul vostru. Au gust de gin-tonic, cu un pic de imaginaţie, dar nimeni nu se dă în vânt după ele. Nu sunt folosite de toată lumea. Eu nu am nicio problemă să vorbesc despre asta. Sunt mulţumit şi fericit că utilizarea lor nu se transformă în ceva isteric. Oricine le poate cumpăra. Doar modul în care este utilizat acest produs poate face diferenţa”.

Corpurile cetonice, un produs natural din ficat, au rolul de carburant pentru organism în timpul efortului, menajând rezervele de glucide şi limitând producţia de acid lactic.

Studiile efectuate de AMA/WADA nu au revelat că aceste suplimente cu corpuri cetonice ajută la creşterea performanţei, în timp ce Richard Plugge, manager al echipei Jumbo-Visma, susţine că pot fi utilizate ca nişte nişte vitamine.

Medicul echipei AG2R La Mondiale, Eric Bouvat, trage un semnal de alarmă, prin faptul că utilizarea cetonelor nu este supusă niciunui protocol în timpul curselor şi că fiecare le utilizează după bunul plac.

Cele mai citite

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...

Modificări ale liniilor STB 90 și 201

Începând de sâmbătă, 30.03.2024, traseele liniilor urbane 90 și 201 se comasează, urmând ca noul traseu organizat între terminalele „Arena Națională” și „Semănătoarea” să...

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...
Ultima oră
Pe aceeași temă