21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăLifestyleMeciuri pe care nu ar fi pariat nimeni. Miracolul de pe Camp...

Meciuri pe care nu ar fi pariat nimeni. Miracolul de pe Camp Nou și alte reveniri incredibile în fotbalul european

Săptămâna trecută, a fost un meci considerat istoric. Dar rezultate „imposibile” au existat și în trecut, chiar și la echipe românești.

La mijlocul acestei săptămâni, Barcelona a revenit incredibil în dubla manșă cu PSG și a reușit o calificare istorică în sferturile UEFA Champions League. Echipa lui Luis Enrique a învins cu 6-1 în returul de pe Camp Nou, după ce pierduse clar la Paris, scor 0-4.

Barcelona s-a aruncat în atac încă de la început, a marcat primul gol după numai 3 minute, prin Luis Suarez, a făcut 3-0 în minutul 50, după golul lui Messi, însă Cavani a punctat apoi pentru PSG și calificarea părea jucată. Barcelona avea nevoie de trei goluri pentru a merge mai departe, catalanii reușind să înscrie de trei ori într-un interval de doar 7 minute, prin Neymar (dublă) și Sergi Roberto. Cel din urmă a marcat chiar la ultima fază a meciului și a devenit eroul Barcelonei.

Prestația arbitrului Deniz Aytekin ridică însă semne mari de întrebare. Germanul nu a acordat un penalty clar pentru PSG, fază la care s-ar fi impus și eliminarea lui Mascherano, pentru ca apoi să inventeze o lovitură de pedeapsă pentru catalani, la scorul de 4-1 pentru Barcelona. Neymar a transformat fără probleme și a deschis drumul spre această calificare incredibilă.

În ultimii ani, în cupele europene au mai avut însă loc reveniri neașteptate, unele chiar apropiate de ceea ce s-a întâmplat pe Camp Nou.

Steaua, eliminată dramatic de Middlesbrough

Sezonul 2005-2006 a fost unul foarte bun pentru -Steaua și Rapid în Europa. Cele două mari rivale chiar s-au întâlnit într-o dublă manșă de poveste, în sferturile Cupei UEFA, Steaua calificându-se mai departe, după 1-1 pe Giulești și o remiză -albă pe vechiul Stadion Națio-nal. Ajunsă în semifinale, Steaua a întâlnit-o apoi pe Middlesbrough. A fost 1-0 la București (gol Nicolae Dică), iar bucureștenii făceau un prim pas spre marea finală. Pasul a devenit unul imens după doar 24 de minute din retur. Steaua a marcat de două ori în prima repriză, prin Dică și Goian, iar suporterii români se gândeau deja să meargă la Eindhoven, acolo unde a avut loc finala Cupei UEFA.

Englezii au marcat însă o dată înainte de pauză, prin Maccarone, iar steliștii au fost de nerecunoscut după pauză. Middlesbrough a reușit să revină incredibil în repriza secundă, englezii punctând de trei ori în poarta lui Carlos Fernandes. Golul decisiv, de 4-2, a fost izbutit de italianul Maccarone, în minutul 89, într-o perioadă în care steliștii nu au mai putut opri ofensiva totală a gazdelor.

Ajuns la 37 de ani, Massimo Maccarone încă mai joacă la un nivel înalt. Atacantul evoluează în campionatul Italiei, la Empoli, pentru care a marcat trei goluri în acest sezon de Serie A.

Dinamo și minunea de la Liberec

Acum aproape 10 ani, mai precis în august 2009, Dinamo a răsturnat toate calculele hârtiei și a eliminat-o din UEFA Europa League pe Slovan Liberec, calificându-se astfel în grupele competiției.

La București, cehii au câștigat cu 3-0, la masa verde, după ce suporterii dinamoviști, revoltați de evoluția jucătorilor, au intrat pe pista arenei din Ștefan cel Mare, producând un adevărat haos. Partida a fost întreruptă la scorul de 2-0 pentru Liberec, iar apoi UEFA a luat decizia logică, având în vedere cele întâmplate.

Nimeni nu și-a mai făcut vreo speranță pentru meciul retur, mai ales în contextul evenimentelor de la București. Antrenați de italianul Dario Bonetti, dinamoviștii, la care Ionel Dănciulescu era căpitan, nu au mers însă doar în excursie în Cehia. Roș-albii au dat gol repede, prin Andrei Cristea, în minutul 2, iar calificarea nu mai părea chiar o utopie. În repriza secundă, Marius Niculae a marcat pentru 2-0 în minutul 57, pentru ca apoi tot el să împingă meciul spre prelungiri, după reușita din final. Jucătorii lui Bonetti au cedat din punct de vedere fizic, însă au reușit să ajungă la loviturile de departajare, acolo unde s-au impus cu 9-8.

Dinamo nu a trecut însă și de faza grupelor, în UEFA Europa League. Echipa din Ștefan cel Mare a dat peste Galatasaray, Panathinaikos și Sturm Graz, terminând în final doar pe locul al treilea, cu 6 puncte.    

Liverpool, „thriller“ cu Dortmund

Anul trecut, în sferturile UEFA Europa League, Liverpool a întâlnit-o pe Borussia Dortmund. Un meci special pentru antrenorul englezilor, Jurgen Klopp, care și-a înfruntat fosta echipă.

După 1-1 în Germania, Liverpool avea un ușor avantaj, însă nemții au jucat foarte bine aproape o oră. Scorul era 3-1 pentru Borussia Dortmund, iar englezii aveau nevoie de trei goluri pentru a se califica mai departe. Oaspeții s-au văzut deja în semifinale, Liverpool profitând din plin de relaxarea adversarilor. Coutinho a redus din diferență, iar apoi Sakho a egalat, pentru ca Lovren să marcheze al patrulea gol al gazdelor, în prelungirile meciului memorabil de pe Anfield.În semifinale, Liverpool a trecut de Villarreal, dar apoi a pierdut finala UEFA Europa League, de la Basel. Englezii au cedat în fața celor de la Sevilla, scor 1-3.

Malaga a avut parte de un coșmar la Dortmund

Eliminată de Liverpool din UEFA Europa League, Borussia Dort-mund are însă amintiri plăcute din 2013. În acel an, în drumul spre finala UEFA Champions League, de la Londra, pierdută în fața rivalei Bayern (1-2), Borussia a dat peste Malaga, în sferturile de finală.

După 0-0 în Spania, Malaga a evoluat cu mult curaj în returul din Germania, iar în minutul 82 scorul era 2-1 pentru spanioli, care se așteptau la un final extrem de liniștit. Cu Jurgen Klopp pe bancă, Borussia a revenit însă spectaculos, ajutată și de cei 65.000 de oameni din tribune.

Reus a egalat în minutul 90+1, pentru ca Felipe Santana să marcheze golul victoriei și al calificării, în al treilea minut al prelungirilor. Un fundaș mai degrabă mediocru, Santana a scris istorie pentru Dortmund, însă tot în 2013 a ales să se transfere la rivala Borussiei, Schalke. Nu a convins aici, iar apoi a jucat foarte puțin la Olympiacos și Kuban Krasnodar. Ajuns în Brazilia, la Atletico Mineiro, Santana se apropie de finalul carierei, la doar 30 de ani.  Rămâne însă cu amintirea unui gol memorabil, pe care suporterii Borussiei nu-l vor uita niciodată.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Peste 6000 de elevi s-au înscris la finala națională a concursului european de educație financiară European Money Quiz

Peste 6.260 de elevi, cu vârsta între 13-15 ani, din 390 de școli, licee și colegii de la nivel național s-au înscris la ediția...

Grav accident auto pe DN2 – E85, în Vrancea! Opt persoane, rănite în urma coliziunii dintre un autoturism și un microbuz

Opt persoane au fost rănite, vineri, la intersecţia DJ 205 R Coteşti cu DN2 - E85, în urma coliziunii dintre un microbuz de transport...
Ultima oră
Pe aceeași temă