12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăLifestyleProbleme în Templul Fotbalului? Cât de pregătită este Brazilia pentru Campionatul Mondial

Probleme în Templul Fotbalului? Cât de pregătită este Brazilia pentru Campionatul Mondial

Dacă spuneai în urmă cu câţiva ani că pe străzile din Rio de Janeiro vor ieşi oameni protestând împotriva organizării Campionatului Mondial de Fotbal, cu pancarte în mâini pe scrie “Theachers are worth more than Neymar” (Profesorii sunt mai valoroşi decât Neymar), ai fi fost considerat nebun. Peste o lună vom vedea însă dacă jocul bun al vedetei echipei lor naţionale îi va face totuşi pe brazilieni să uite că statul lor a cheltuit 13 miliarde de dolari pentru acest eveniment, în timp ce profesorii fac grevă din cauza salariilor mici, iar spitalele sunt suprapopulate. 

Fotbalul mondial a fost luat prin surprindere în 2013 şi 2014, când o mulţime de brazilieni au ieşit în stradă să protesteze împotriva a ceea ce era considerată o mândrie naţională: organizarea Campionatului Mondial de Fotbal. Scandalul a plecat însă tot de la o surpriză şi anume de la momentul în care oamenii au aflat că Guvernul minţea cu neruşinare atunci când a spus că nu va cheltui bani publici pentru acest eveniment. 

Nota de plată, 29 de miliarde de reais (13 miliarde de dolari), i-a făcut pe iubitorii fotbalului să-şi aducă aminte că, deşi ţara lor e dată uneori exemplu de creştere economică, o mare parte din populaţie trăieşte în favele* (cartierele săracilor), salariile profesorilor sunt mărunţiş, iar la spital trebuie să stai la coadă cu zilele ca să te vadă un doctor. Învătământul brazilian este printre cele mai slabe lume- locul 88 din 122 de ţări măsurate, potrivit World Economic Forum’s 2013 Human Capital Index. 

Lucrurile s-au mai liniştit între timp, dar sondajele arată că acum mai puţin de jumătate din populaţie consideră campionatul mondial un lucru pozitiv pentru Brazilia. “Brazilia este o ţară în care lucrurile se văd diferit, dar până la urmă totul iese bine” Protestele din 2013 au făcut ca mulţi să se întrebe dacă a fost, totuşi, o idee bună ca acest eveniment sportiv să fie dat pe mâna brazilienilor. 

Dar cum se văd lucrurile acum, cu câteva zile înainte de începerea meciurilor? Cel mai bine pot răspunde localnicii, aşă că am stat de vorbă cu prietenul Burme Burmambert (Merdin), un român din Mangalia stabilit de multă vreme în Rio de Janeiro şi care conduce un hotel de lux din acest oraş. Pe Burme l-am cunoscut în 2008 iar povestea lui poate fi citită aici.

Rep: Când ne-am cunoscut în 2008, în Rio de Janeiro, oamenii păreau foarte mândri că ţara lor organizează Campionatul Mondial de Fotbal. Îmi aduc aminte că aşa scria pe un panou mare la intrarea pe stadionul Maracana. Ce s-a schimbat între timp? 

Burme: Brazilienii au aşteptat mult acest moment. Nu au uitat, după atâţia ani, cum au pierdut finala din jocul cu Uruguay din 1950, iar portarul Barbosa nu a fost iertat până astăzi pentru golul primit. În aceste condiţii, brazilienii vor să simtă gustul victoriei la ei acasă. Probleme au apărut însă pentru că Guvernul a spus că nu o să folosească bani de la stat – cea mai mare parte o să fie plătită de firme private – dar nu a fost aşa. Până acum s-au cheltuit 29 de miliarde de reais, în condiţiile în care aşa-numitele câştiguri pentru populaţie – infrastructură, aeroporturi moderne, spitale – lasă de dorit. De fapt, mai sunt multe lucruri de făcut, chiar şi pentru Mondial. Astăzi, la câteva zile înainte de începutul campionatului, două stadioane nu sunt încă gata. 

Rep: Se trăieşte mai rău acum decât în 2008? 

Burme: Economia creşte cu 2-3% pe an, dar inflaţia oficială a ajuns la 6,5%. În buzunare simţim că nu e doar atât, e mai mare. Şomajul în ţară este de 6,5%, aici în Rio este de 3%. Salariile nu au ţinut însă pasul cu inflaţia. 

Rep: La proteste am văzut că oamenii invocau situaţia profesorilor, faptul că învăţământul brazilian este la pământ. Tu, care ai un copil la şcoală, cum vezi lucrurile astea? 

Burme: Protestele au început sub pretextul că s-a scumpit biletul de autobuz cu 20 centavos (n.r.-subdiviziune a realului, moneda braziliană). Dar nu numai săracii au ieşit în stradă ci şi aşa-numita “clasă medie”. Oamenii sunt nemulţumiţi că învăţământul este la pământ, iar în spitale nu sunt doctori. Pentru că sunt prost plătiţi, profesorii au stat anul trecut trei luni în grevă. Îţi dai seama cât au pierdut elevii! Eu sunt nevoit să plătesc pentru o şcoală particulară şi nu este deloc ieftin ... continuarea pe TravelZoom.ro.

Gabriel Bejan
Gabriel Bejanhttp://gabriel-bejan
Gabriel Bejan, sef departament Investigatii
Cele mai citite

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...
Ultima oră
Pe aceeași temă