7.2 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSportUn preşedinte a fost salvat de sportul-rege: "Fotbalul mi-a salvat viaţa"

Un preşedinte a fost salvat de sportul-rege: “Fotbalul mi-a salvat viaţa”

Weah, în vârstă de 52 de ani, a amintit lucrurile pe care le-a învăţat graţie fotbalului: “E vorba de valorile tradiţionale, ca munca, respectul, voinţa, punctualitatea sau disciplina. Cred însă că fotbalul mi-a permis mai ales să cunosc mai bine oamenii, cu ajutorul culturilor, dar şi al educaţiei celor pe care i-am întâlnit. Cred că eu cunosc mai bine omul, fiindcă fotbalul este o adevărată şcoală a vieţii.”

Weah a povestit cât de importantă a fost bunica în viaţa sa: “Este salvatoarea mea. M-a ajutat să nu ajung pe stradă sau consumator de droguri, ca mulţi tineri care n-au posibilităţi şi sunt lăsaţi să se descurce singuri. A făcut totul pentru mine. Apoi, fotbalul e cel care mi-a salvat viaţa, oferindu-mi atâtea posibilităţi să avansez în carieră. Uneori mă gândesc mai mult la toate acestea. Şi am lacrimi în ochi, fiindcă viaţa mea a fost minunată.”

Câştigător al Balonului de Aur în 1995, Weah a vorbit despre influenţa pe care a avut-o această recompensă asupra lui şi a Africii. “În primul rând a schimbat puţin mentalităţile referitoare la africani. Începând de atunci, lumea şi-a spus că va trebui să ţină cont de noi, că fotbalul nu e rezervat doar europenilor sau sud-americanilor. Pentru mine, asta n-a schimbat foarte multe, fiindcă am fost pur şi simplu acolo la momentul potrivit. Pentru recunoaşterea Africii, a fost însă foarte important”, a spus el.

Weah le-a mulţumit celor care l-au ales cel mai bun fotbalist african al tuturor timpurilor, dar şi celor care au avut încredere în el la începutul carierei, în primul rând lui Arsene Wenger, care i-a fost antrenor la AS Monaco.

Dacă ar fi votat, Weah l-ar fi ales cel mai bun jucător african pe camerunezul Roger Milla: “Eu cred că Roger (Milla) a reuşit lucruri extraordinare. Era un monstru. Ştia să facă totul şi am un respect profund pentru el, împotriva căruia am jucat puţin când era la Montpellier. Cred deci că l-aş fi pus pe primul loc.”

Milla a înscris golurile Camerunului în meciul împotriva României (2-1) de la Cupa Mondială 1990. În 1994, el a devenit, la 42 de ani, cel mai vârstnic marcator din istoria Mondialelor, cu golul său împotriva Rusiei.

Cele mai citite

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă