9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportFranța, după CM 2018. „Cocoșii” cântă de pe acoperișul lumii

Franța, după CM 2018. „Cocoșii” cântă de pe acoperișul lumii

Ne place sau nu, Franța este campioană mondială! Uriașul val de simpatie croată care s-a revarsat din toate colțurile lumii asupra Moscovei, duminică seară, s-a izbit de un zid albastru solid, care a rezistat timp de 90 de minute.

Les Bleus au câștigat în cele din urmă cu 4-2 și au devenit din nou regii lumii, după triumful de pe teren propriu, din 1998, când actualul selecționer Didier Deschamps ridica trofeul din postura de jucător. „DD” este al treilea om al planetei care ajunge în această ipostază, de a câștiga titlul mondial, ca jucător și antrenor, după brazilianul Mario Zagallo și germanul Franz Beckenbauer. O realizare de excepție a celei mai triste persoane după finala Euro 2016, când echipa sa era învinsă de Portugalia în fața propriilor suporteri.

Deschamps a înghițit acel ocean de frustrare și și-a promis să bea doar șampanie la următorul turneu final. A păstrat în linii mari lotul din urmă cu doi ani, la care a adăugat jucători precum Benjamin Pavard și Lucas Hernandez, ambii titulari de drept în Rusia, și perla Hexagonului, Kylian Mbappe, care, la 19 ani și 207 zile, a devenit al treilea cel mai tânăr campion mondial din istoria fotbalului. Încărcat de o dorință imensă de revanșă, Deschamps a venit cu un gând clar în Rusia: să cucerească trofeul. Și l-a cucerit!

Evident că după acest triumf, au apărut clasicele îndoieli și întrebări. Merită Franța acest trofeu? Nu a arătat mai mult a echipă de fotbal, Croația? Nu a fost oare Belgia mai spectaculoasă? Franța nu a pus preț pe estetică la acest turneu, ci pe eficiență. Finala de duminică stă mărturie în aces sens: posesie 39%, 6 șuturi pe poartă, 4 goluri. „Ce noroc!”, ar spune mulți dintre noi și poate că ar primi dreptate dacă nu ne-am uita mai atent la cifrele Franței din întregul turneu. Cu Australia a marcat două goluri din cinci șuturi la poartă, cu Argentina a înscris patru goluri din tot atâtea șuturi, iar pe Uruguay a învins-o cu 2-0, expediind două șuturi pe poartă; în ultimele două jocuri, Franța a avut o posesie de 40%.

Franța nu a venit la acest turneu să joace spectaculos. A lăsat spectacolul în grija altora, „Cocoșii” având o singură grijă: să câștige! Iar să câștigi șase dintre cele șapte meciuri în 90 de minute, marcând 14 goluri pe parcurs, înseamnă să ai mai mult decât noroc. Încheierea îi aparține lui Deschamps, care a spus după marea finală: „Nu am făcut un joc extraordinar, însă am arătat că avem un mental puternic și am marcat când a trebuit. Suntem pe acoperișul lumii în următorii patru ani. E frumos, e minunat!”.

Cele mai citite

Cutremur produs în zona seismică Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit...

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii Această vacanță (27 aprilie-7 mai) va cuprinde atât ziua de 1 mai, cât și...

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă