FOTBAL. Forul european ajută federațiile naționale

FOTBAL. Forul european ajută federațiile naționale

FRF primește 4,3 milioane de euro de la UEFA

În plină criză economică provocată de pandemia de coronavirus, Uniunea Asociațiilor Europene de Fotbal (UEFA) a anunţat că vine în ajutorul celor 55 de federații membre.

Cătălin Mihai 0 comentarii

Pentru a putea trece mai ușor peste dificultățile cauzate de pandemie, UEFA a alocat un buget total de 236 de milioane de euro, care va fi împărțit în mod egal de fiecare dintre cele 55 de federații afiliate.

Astfel, fiecare entitate fotbalistică națională, inclusiv Federația Română de Fotbal (FRF), va primi aproximativ 4,3 milioane de euro, iar marele avantaj al acestei finanțări este constituit de faptul că fiecare for național va avea mână liberă în stabilirea modului de cheltuirea al banilor. Acest aspect a fost subliniat chiar de președintele UEFA, Aleksander Ceferin, care a vorbit despre măsura luată de instituția pe care o conduce. „Banii vor fi plătiți pe parcursul actualului și următorului sezon și pot fi folosiți pentru reconstruirea comunității fotbalistice”, a menționat slovenul.

Ajutorul oferit de UEFA face parte din programul HatTrick, ce permite derularea unor proiecte de dezvoltare a fotbalului la fiecare federaţie. Lansat în 2004, acest program trebuie să permită UEFA să distribuie federaţiilor sale un ajutor în valoare totală de 2,6 miliarde de euro până în 2024.

De asemenea, nici Federația Internațională de Fotbal (FIFA) nu a rămas indiferentă la situația delicată pe care „sportul rege” o traversează și a comunicat că va pune la dispoziție fonduri operaţionale în cuantum de 150 milioane de dolari pentru federaţiile afiliate, ca un prim pas al unui plan de ajutor pe fondul crizei financiare generată de pandemie.

Până să primească banii de la UEFA, FRF a luat o decizie menită să ajute cluburile care trec printr-un impas financiar. Prin hotărârea Comitetului de Urgenţă, oficialii de la Casa Fotbalului au suspendat criteriul privind obligativitatea achitării datoriilor către asigurările sociale şi autorităţile fiscale din procesul de licenţiere pentru ediţia 2020-2021 a primelor două eșaloane fotbalistice ale țării.

În mod normal, pentru a primi licența pentru următorul sezon, cluburile din Liga I şi a II-a ar fi fost obligate să demonstreze că nu au datorii către bugetul de stat, angajaţi sau terţi, lucru aproape imposibil în contextul pandemiei mondiale de coronavirus.

Comentarii

loading...