15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSportINTERVIU. Burleanu, despre intenţia Guvernului ca România să găzduiască CM 2030

INTERVIU. Burleanu, despre intenţia Guvernului ca România să găzduiască CM 2030

RL: În opinia dumneavoastră, este plauzibilă o candidatură comună a României, Serbiei, Greciei și Bulgariei pentru organizarea Cupei Mondiale de fotbal din 2030?

 Răzvan Burleanu: În primul rând trebuie să ne uităm la infrastructură. Dacă e să comparăm cu Mondialul ce va fi găzduit de americani în 2026, vom vedea că 15 din cele 23 de stadioane au peste 69.000 de locuri. Mai mult decât atât, patru dintre acestea au o capacitate de peste 80.000 de locuri!

Astăzi, toate cele patru țări despre care vorbim cred că au împreună doar două sau trei stadioane cu peste 50.000 de locuri. Cred că e mult mai important să ne concentrăm pe EURO 2020 și să investim în infrastructură, mai ales la juniori.

În plus, recomandarea FIFA e ca pentru un Campionat Mondial să existe cel puțin un stadion cu peste 80.000 de locuri. Lucrurile astea ar trebui să ne pună pe gânduri. Până atunci, ne concentrăm pe organizarea EURO 2020 și, sperăm, a unui Campionat European de tineret, poate chiar în 2023.

 În acest moment și din proiectele stabilite pentru perioada următoare, ce orașe/ce stadioane din România pot găzdui meciuri de la un turneu final de acest gen și până la ce nivel al competiției (grupe, optimi, sferturi, semifinale, finală)?

Turneele finale nu se organizează doar pentru seniori. Avem U21, avem fotbal feminin, sunt competiții europene și la niveluri mai scăzute de vârstă, Under 19 și Under 17.

Astăzi avem Arena Națională, Cluj Arena, „Ion Oblemenco“, „Ilie Oană“, urmează să apară și altele: Ghencea, Giuleștiul, Arcul de Triumf, cel de la Târgu Jiu sau cel de la Arad. Toate sunt stadioane moderne și pot fi eligibile pentru competiții europene. Ne vom concentra pe candidaturi în această zonă de acum înainte.

 Știm că Stadionul Național „Lia Manoliu“ (Arena Națională) nu poate găzdui, în acest moment, o finală de Champions League sau Cupa Mondială din cauza capacității. Se impune mărirea capacității/modernizarea arenei?

Nu putem organiza o finală de Champions League, așa este. Totuși, Arena Națională a găzduit o finală de Europa League și poate oricând să mai găzduiască sau putem avea la București o Supercupă a Europei. Arena Națională este în cea mai înaltă categorie a stadioanelor, Elite.

 Ați avut discuții cu reprezentanții Guvernului pe tema unei eventuale candidaturi a României pentru găzduirea Cupei Mondiale?

Nu, nu am avut. A fost un demers pur politic, probabil că va urma și unul tehnic, la nivelul federațiilor celor 4 țări.

 Există pericolul ca Bucureștiul să piardă găzduirea meciurilor de la Campionatul European din 2020?

Toate activităţile, procesele şi acţiunile pentru organizarea EURO 2020 sunt gestionate de un Comitet Interministerial încă din 2014. Acest comitet, format din reprezentanți ai Primăriei Capitalei, Guvernului și FRF și cu UEFA ca for tutelar, monitorizează toate angajamentele României de la momentul candidaturii. Lucrările de pregătire a EURO 2020 au fost declanșate și există verificări permanente. Pregătirile sunt în graficul stabilit.

 

Discuții despre fotbal, la nivel de premieri

 La începutul acestei luni, cu ocazia unei întâlniri între premierul Viorica Dăncilă și omologii săi din Bulgaria, Grecia și Serbia, șefii celor patru guverne au anunțat că se analizează o posibilă candidatură comună pentru găzduirea turneului final al Cupei Mondiale de fotbal din 2030.

„Cred că merită să discutăm acest plan al lui Tsipras (n.r. – premierul elen Alexis Tsipras), a declarat premierul bulgar, Boiko Borisov, cu prilejul unei conferinţe de presă din timpul reuniunii la nivel înalt Bulgaria-Grecia-România-Serbia de la Varna.

Tsipras a spus că vor fi demarate consultări între cele patru ţări privind posibilitatea de a deveni candidate la un eveniment sportiv major în următoarea perioadă de 10 ani. „La fel ca Bulgaria şi Italia, gazde ale Campionatului Mondial de volei masculin, cele patru ţări –Serbia, Grecia, România şi Bulgaria – pot să găzduiască CM 2030 de fotbal“, a mai spus Borisov.

Pentru CM 2030, Anglia şi-a anunţat deja intenţia de a întocmi un studiu de fezabilitate pentru o candidatură comună alături de Irlanda de Nord, Scoţia şi Ţara Galilor. Irlanda şi-a manifestat de asemenea interesul de a se alătura acestei candidaturi. În America de Sud, Argentina, Uruguay şi Paraguay şi-au anunţat deja intenţia pentru o candidatură comună la CM 2030, an în care se va marca a 100-a aniversare de la prima Cupă Mondială care a avut loc în Uruguay (1930). Marocul, după 5 candidaturi eşuate, ultima pentru CM 2026, se gândeşte la o nouă încercare în 2030, de data aceasta alături de Algeria şi Tunisia.

Ediţia 2026 a CM va fi organizată în comun de SUA, Mexic şi Canada. Ediţia din 2022 va fi găzduită de Qatar.
Cupa Mondială de fotbal a adus economiei Rusiei 12,5 miliarde de euro în perioada 2013-2018, ceea ce reprezintă 1,1 la sută din PIB, potrivit Comitetului de organizare a competiţiei.

 

UEFA a verificat stadiul pregătirilor organizării EURO 2020 la Bucureşti

 Reprezentanţii UEFA au derulat cea de-a treia vizită la Bucureşti pentru a constata stadiul pregătirilor pentru organizarea Campionatului European din 2020, infor-
mează FRF.

La capitolul transportul spectatorilor, UEFA a notat faptul că autorităţile locale au iniţiat planul de mobilitate şi primele autobuze de transport public din noua flotă dedicată EURO 2020 au şi sosit la Bucureşti. Această variantă va fi principala modalitate de transport de la aeroport spre centrul Capitalei, iar eventuala legătură pe calea ferată de la Otopeni la Gara de Nord ar urma să fie una complementară. UEFA va monitoriza şi angajamentele de modernizare a infrastructurii rutiere şi optimizarea transportului public asumate de către Primăria Bucureştiului.

În privinţa transportului aerian, reprezentanţii UEFA au verificat facilităţile celor două aeroporturi, „Henri Coandă“ şi „Aurel Vlaicu“. Cea mai detaliată inspectare a fost cea a Arenei Naţionale. Specialiştii UEFA şi cei ai Primăriei lucrează la planul de adaptare şi actualizare a infrastructurii arenei pentru a atinge exigenţele unui campionat european. UEFA va prelua managementul stadionului în luna mai 2020.

Concluziile detaliate ale vizitei UEFA şi liniile de acţiune în continuare vor fi transmise Bucureştiului în următoarea perioadă. Viitoarea inspecţie va avea loc în primăvara 2019.

Noile stadioane proiectate a fi inaugurate în Capitală nu au făcut obiectul vizitei UEFA. Aceste obiective fac parte din garanţiile asumate de către Guvernul României pentru organizarea EURO.   

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Inovație și funcționalitate în baie cu Florin Art: Descoperă cele Mai bune opțiuni de mobilier

Mobilierul de baie nu este doar o necesitate practică într-o locuință modernă, ci și un element crucial în crearea unei atmosfere plăcute și funcționale...

Proiect de pace durabilă

Anulată de două războaie în curs, Ucraina și Gaza, și umbrită de conflicte potențiale, precum cel din jurul Taiwanului, pacea este din nou tematizată....

România deschide dosare penale pentru spectacolele pirotehnice de pe stadioane; Ungaria se mândrește cu ele. FOTO

În țara noastră, introducerea de articole pirotehnice pe arenele sportive este interzisă, iar președintele FC Rapid București, Daniel Nicolae, și un lider galeriei giuleștene...
Ultima oră
Pe aceeași temă