8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSportIslanda – România, meciul unei națiuni

Islanda – România, meciul unei națiuni

După o amânare de șapte luni, din cauza pandemiei de coronavirus, naționala condusă de Mirel Rădoi își joacă ultima carte în încercarea de a prinde un loc la EURO 2020. Miza este cu atât mai importantă, având în vedere că România este una dintre cele 12 țări care va găzdui meciuri la Campionatul European.

Aparent, criza provocată de COVID-19 pare să fi oferit un avantaj tricolorilor. Dacă meciul s-ar fi disputat în luna martie, așa cum era stabilit inițial, Islanda ar fi plecat din postura de favorită, iar pentru Mirel Rădoi meciul de la Reykjavik ar fi reprezentat chiar debutul pe banca naționalei. Acum, însă, lucrurile stau complet diferit. România are un suflu diferit sub bagheta noului selecționer, iar moralul este unul excelent, după victoria de senzație din Austria (3-2). De cealaltă parte, Islanda este într-un regres vizibil. Nordicii au pierdut ambele partide din Liga Națiunilor, 0-1 pe teren propriu cu Anglia, respectiv 1-5 în deplasarea din Belgia.

Individual, fotbaliștii convocați de Mirel Rădoi pentru meciul din această seară au avut un week-end mult mai bun decât islandezii la echipele de club. Din lotul de 23 de jucători, am avut 17 titulari, iar 11 dintre aceștia au fost chiar integraliști. Tricolorii au marcat în total 7 goluri (Mitriță – dublă, Pușcaș, Stanciu, Maxim, Deac, Hanca) și au oferit două pase decisive (Hagi și Marin). De cealaltă parte, din cei 26 de fotbaliști convocați de Erik Hamren la această acțiune, doar 10 dintre ei au prins măcar 45 de minute de joc și numai 4 au fost integraliști. Aceștia au reușit un singur gol (Traustason) și două assisturi (Gylfi Sigurdsson și Traustason).

Din păcate, așa cum preconiza și Mirel Rădoi în urmă cu câteva zile, cel mai dificil adversar din acest baraj ar putea fi terenul de joc. În Islanda a plouat de la începutul acestei săptămâni și sunt așteptate precipitații și la ora jocului.

Partida din această seară va fi arbitrată de o brigadă din Slovenia, condusă de Damir Skomina. Acesta va fi ajutat la cele două tuşe de asistenţii Jure Praprotnik şi Rober Vukan, în timp ce al patrulea oficial va fi Rade Obrenovic. În camera VAR se vor afla spaniolul Juan Martinez Munuera şi slovenul Slavko Vincic.

Conform informațiilor de ultimă oră, deși la partidă ar fi trebui să asiste un număr limitat de suporteri, Katrin Jakobsdottir, prim-ministrul Islandei, a anunțat că acest lucru nu va fi posibil, după ce numărul cazurilor de infectare cu COVID-19 a crescut alarmant în ultimele zile.

În eventualitatea unui succes în Islanda, reprezentativa României va disputa pe 12 noiembrie, în deplasare, finala play-off-ului de calificare la Campionatul European, cu Bulgaria sau Ungaria.

Cătălin Mihai
Cătălin Mihai
Cătălin Mihai a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București și lucrează în presa centrală din anul 2014. În paralel cu activitatea jurnalistică, a activat ca redactor în cadrul Editurii Universității din București. A lucrat pentru România Liberă ca editor online și jurnalist sportiv între anii 2019-2021, iar din martie 2023 s-a alăturat din nou echipei.
Cele mai citite

Anunț de ultimă oră al Federaţiei Germane de Fotbal! Ce se întâmplă cu selecționerul Julian Nagelsmann

Federaţia Germană de Fotbal (DFB) a anunțat că i-a prelungit contractul selecționerului Julian Nagelsmann până în anul 2026. „Este o decizie care vine din suflet....

Marseille, Atalanta, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat în „careul de ași” al Europa League

Olympique Marseille, Atalanta Bergamo, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat joi seară în semifinalele Europa League, după meciurile din manşa secundă a „sferturilor”. Liverpool...

Minivacanța de Paște după intrarea în Schengen. Peste 55% dintre români spun că vor călători mai mult în țările din spațiul Schengen de acum...

Românii se pregătesc pentru cea mai lungă minivacanță din acest an, în contextul în care anul acesta cele două sărbători (1 Mai și Paște)...
Ultima oră
Pe aceeași temă