13.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportMarii sportivi deplâng moartea lui George Floyd

Marii sportivi deplâng moartea lui George Floyd

Incidentul de zilele trecute din Minneapolis, care a condus la moartea americanului de culoare George Floyd, a șocat o lume întreagă, iar printre cei care s-au alăturat protestelor se află o serie de mari sportivi.

Dacă fostul jucător de fotbal american Colin Kaepernick a ajutat la înfiinţarea unui fond financiar din care să fie plătiţi avocaţii celor arestaţi în protestele de la Minneapolis, mult mai vocal a fost Michael Jordan. Fostul superstar din NBA a denunţat, într-un comunicat, rasismul din Statele Unite, declarându-se întristat de moartea lui George. „Ne-am săturat! Sunt alături de cei care denunţă rasismul înrădăcinat şi violenţa faţă de persoanele de culoare din ţara noastră”, a afirmat Jordan, cunoscut pentru faptul că a refuzat constant să se implice în chestiuni sociale şi politice pe timpul carierei sale de jucător.

La rândul ei, jucătoarea de tenis Serena Williams a postat un video pe Instagram cu o fetiţă cuprinsă de emoţie adresându-se la o reuniune publică: „Noi suntem negri şi nu ar trebui să ne simţim aşa”.

Şi fenomenul tenisului american Coco Gauff a reacţionat într-un mesaj video pe reţeaua de socializare TikTok: „Oare eu urmez?”.

În Bundesliga, mijlocaşul echipei Schalke 04, Weston McKennie, a purtat o banderolă pe braţ la partida din etapa a 29-a, contra celor de la Werder Bremen, pe care scria „Dreptate pentru George”. De asemenea, Marcus Thuram, atacantul celor de la Borussia Monchengladbach, a îngenuncheat pe teren după ce a înscris primul său gol, aducându-i astfel un omagiu lui Floyd.

Nici Lewis Hamilton nu a rămas indiferent. Campionul mondial en titre din Formula 1 a denunțat tăcerea celor din „Marele Circ”. „Unii dintre voi figurează printre cele mai mari vedete şi totuşi rămâneţi tăcuţi în faţa nedreptăţii. Nimeni nu mişcă un deget în industria mea, care este un sport dominat de albi. Eu sunt una dintre puţinele persoane de culoare şi rămân singur”, a scris pilotul celor de la Mercedes, pe Instagram.

George Floyd a murit după ce un poliţist l-a apăsat cu genunchiul pe gât, în timp ce era culcat pe burtă pe stradă, neînarmat şi încătuşat. Acesta era suspectat că a folosit o bancnotă falsă de 20 de dolari pentru a cumpăra ţigări.

Cătălin Mihai
Cătălin Mihai
Cătălin Mihai a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București și lucrează în presa centrală din anul 2014. În paralel cu activitatea jurnalistică, a activat ca redactor în cadrul Editurii Universității din București. A lucrat pentru România Liberă ca editor online și jurnalist sportiv între anii 2019-2021, iar din martie 2023 s-a alăturat din nou echipei.
Cele mai citite

Cultură de canabis, descoperită într-o comună din Călărași. Un bărbat a fost reținut de procurorii DIICOT

Un bărbat a fost reţinut, joi, de procurorii DIICOT, după ce ar fi iniţiat şi dezvoltat, într-o comună din judeţul Călăraşi, două culturi de...

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...

Crizele și economia

Organizările au, fiecare, o finalitate a cărei satisfacere asigură identitatea. Multe întâmpină azi dificultăți, dar și  crize.  Este criză atunci când dificultățile periclitează...
Ultima oră
Pe aceeași temă