20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSportNorvegia, din nou campioană europeană

Norvegia, din nou campioană europeană

După ce în urmă cu doi ani dezamăgea și încheia turneul final pe locul 5, de această dată Norvegia și-a respectat statutul de favorită și a terminat competiția găzduită de Danemarca en fanfare. Cu un parcurs „imaculat” până în ultimul act, scandinavele au dat piept cu Franța, campioana europeană en titre și echipa care în 2017 le învingea în finala Campionatului Mondial.

Chiar dacă franțuzoaicele au început mai bine meciul şi au condus cu 2-0 şi 4-2, selecționata pregătită de Thorir Hergeirsson a reuşit să întoarcă scorul după cinci goluri consecutive, 7-4, iar apoi a controlat partida, iar la pauză nordicele aveau patru goluri în plus pe tabelă, 14-10.

În partea a doua, Franța a schimbat portarul, Darleux i-a luat locul lui Leynaud între buturi, iar echipa lui Olivier Krumbholz a început o adevărată cursă de urmărire. Cu o Cleopatre Darleux în formă de zile mari, Norvegia a avut opt minute fără gol marcat, iar Franța a reușit să restabilească egalitatea în minutul 49, 17-17. Mai mult, campioana en titre a trecut în avantaj în minutul 54, 19-18, dar Norvegia a înscris de două ori. La 20-20, în minutul 58, scandinavele au marcat de două ori şi au beneficiat de erorile echipei adverse, printre care şi o schimbare greşită, în urma căreia Grace Zaadi a primit cartonaş roşu. Până la final nu s-a mai întâmplat nimic notabil, iar Norvegia a câștigat cu 22-20 și s-a reîncoronat regină a Europei.

Norvegia a pus astfel capăt unei perioade fără medalie câştigată la turneele internaţionale majore, care data de la argintul Mondial obţinut în 2017, și și-a trecut în palmares al optulea său titlu european. De cealaltă parte, Franţa și-a completat palmaresul european cu o medalie de argint, după aurul din 2018 şi bronzul din 2002, 2006 şi 2016.

În finala mică, selecţionata Croaţiei, revelaţia turneului, a obţinut medaliile de bronz, după ce a învins echipa gazdă, Danemarca, cu 25-19.

Croatele, care în grupa principală au trecut de România cu 25-20, au făcut diferenţa în repriza secundă, reuşind cea mai bună performanţă a lor. Cea mai bună clasare a Croaţiei la un campionat european fusese locul 5 obţinut în 1994, în Germania, la prima ediţie.

Naționala României s-a clasat pe locul 12 (din 16 echipe) la această ediție a Europeanului, cu un bilanț rușinos: o victorie și nu mai puțin de cinci înfrângeri.

Cătălin Mihai
Cătălin Mihai
Cătălin Mihai a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București și lucrează în presa centrală din anul 2014. În paralel cu activitatea jurnalistică, a activat ca redactor în cadrul Editurii Universității din București. A lucrat pentru România Liberă ca editor online și jurnalist sportiv între anii 2019-2021, iar din martie 2023 s-a alăturat din nou echipei.
Cele mai citite

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...

Modificări ale liniilor STB 90 și 201

Începând de sâmbătă, 30.03.2024, traseele liniilor urbane 90 și 201 se comasează, urmând ca noul traseu organizat între terminalele „Arena Națională” și „Semănătoarea” să...

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...
Ultima oră
Pe aceeași temă