19.9 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSportOlanda cucerește Cupa Mondială, în premieră

Olanda cucerește Cupa Mondială, în premieră

Ultimul act al competiției nipone a pus față în față cele mai în formă naționale de handbal feminin ale momentului. În finala disputată la Kumamoto, Olanda, medaliată cu argint în 2015 şi cu bronz în 2017, a învins Spania la capătul unui meci spectaculos. Partida s-a decis în ultimile sale secunde, în urma unei controversate decizii luate de arbitrele franceze Charlotte și Julie Bonaventura. La scorul de 29-29, portarul olandez a încercat să „angajeze” o coechipieră, cu o minge lungă, dar iberica Ainhoa Hernandez a sărit și a blocat. Deşi reluările indicau contrariul, arbitrele au considerat că acţiunea a fost în semicercul olandez și au dictat lovitură de la 7 metri pentru naționala „Lalelelor”. Lois Abbingh a transformat şi a adus Olandei primul titlu mondial. Cea mai prolifică jucătoare olandeză a fost Estavana Polman, cu 9 goluri marcate.

Batavele sparg astfel ghinionul, și pun mâna pe cea mai prețioasă medalie, după o serie de șase semifinale consecutive la turneele finale. De cealaltă parte, Spania și-a îmbunătățit performanța care data din anul 2011, când naționala iberică cucerea bronzul. Grație acestui succes, Olanda și-a asigurat biletele pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo.

În finala mică, echipa Rusiei a cucerit medaliile de bronz, după victoria în fața Norvegiei, cu scorul de 33-28. Echipa pregătită de Ambros Martin a făcut un singur pas greșit pe durata întregului turneu, pierzând la limită, în semifinale, contra Olandei, cu 32-33.

Imediat după încheierea finalei, Federaţia Internaţională de Handbal a anunţat componenţa All Star Team. Din păcate, nicio jucătoare din România nu s-a regăsit în această ierarhie.

Învinsa rusoaicelor, Norvegia va fi adversara României la turneul preolimpic din luna martie, alături de Muntenegru, care s-a clasat pe locul cinci, şi Coreea de Nord. Tricolorele au încheiat Mondialul găzduit de Japonia pe locul 12.

Cătălin Mihai
Cătălin Mihai
Cătălin Mihai a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București și lucrează în presa centrală din anul 2014. În paralel cu activitatea jurnalistică, a activat ca redactor în cadrul Editurii Universității din București. A lucrat pentru România Liberă ca editor online și jurnalist sportiv între anii 2019-2021, iar din martie 2023 s-a alăturat din nou echipei.
Cele mai citite

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă