9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportOlimpiada de la Tokyo, la „mâna” coronavirusului

Olimpiada de la Tokyo, la „mâna” coronavirusului

În contextul în care alte manifestări sportive din Japonia, printre care și meciurile de fotbal şi ritualurile de deschidere a turneului de sumo, sunt vizate de amânări sau anulări, apar și primele semne de întrebare privind menținerea Jocurilor Olimpice de vară la Tokyo.

„Nu ne-am gândit la asta și nu am auzit vorbindu-se despre acest lucru. Am întrebat şi ni s-a spus că nu există un astfel de proiect”, a spus preşedintele comitetului de organizare a Olimpiadei de la Tokyo, Toshiro Muto.

Conform spuselor lui Muto, organizatorii vor examina mijloacele de a răspunde cererilor premierului Shinzo Abe de a anula, amâna sau reduce amploarea evenimentelor în următoarele două săptămâni, pentru a împiedica răspândirea noului coronavirus. „Vom lua deciziile noastre studiind fiecare eveniment separat. Principiul nostru de bază este să organizăm competiția aşa cum este prevăzut”, a adăugat el.

Totuși, cel mai vechi membru al Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Dick Pound, a recunoscut că situația este una foarte delicată, iar organizaţia din care face parte va lua o decizie în timp util, în colaborare cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). „Este o decizie extrem de complicată, care nu poate fi luată fără să ai informaţii verificate în prealabil. Nu poţi să amâni un eveniment de amploarea Jocurilor Olimpice. Vom da verdictul cel târziu în luna mai, deoarece trebuie luate măsuri sporite de securitate, de la mâncare şi hoteluri până la studiourile TV”, a declarat Pound.

Acesta a comentat și pe marginea speculațiilor conform cărora Londra ar putea fi varianta de rezervă pentru găzduirea Jocurilor Olimpice. „Este un nou tip de război, dacă epidemia se extinde probabil Jocurile vor fi anulate. Japonia a investit deja peste 12 miliarde de dolari și ar fi greu să ne mutăm în alt oraş”, a explicat oficialul CIO.

Cătălin Mihai
Cătălin Mihai
Cătălin Mihai a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București și lucrează în presa centrală din anul 2014. În paralel cu activitatea jurnalistică, a activat ca redactor în cadrul Editurii Universității din București. A lucrat pentru România Liberă ca editor online și jurnalist sportiv între anii 2019-2021, iar din martie 2023 s-a alăturat din nou echipei.
Cele mai citite

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă