16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSportPsihologia din spatele deciziei pariorului de rând: De ce sunt atât de...

Psihologia din spatele deciziei pariorului de rând: De ce sunt atât de atractive echipele cu renume?

Cotele mici sunt principala atracție a pariorilor din România. Într-un week-end, pe majoritatea biletelor jucate vedem aceiași mari favoriți, iar acest obicei se repetă de la o săptămână la alta, deși bilanțul celor care joacă în acest mod este, de cele mai multe ori, unul negativ. Totuși, de ce sunt atât de atractive echipele cu renume, de ce preferă atâția pariori să mizeze pe cotele care sunt aparent mai sigure și nu încearcă să anticipeze „bombele” cu cote mari?

De ce nu pariem niciodată la handicap -1 pe contra favorită?
Lejeritatea cu care jucăm handicap pe soliștii ale căror cote nu depășesc 1.40 este uneori alarmantă, în condițiile în care majoritatea echipelor mari sunt capabile să-și conserve energia în timp ce-și apără un avantaj de numai un gol.

Practic, de cele mai multe ori, cota este cea care ne influențează în luare deciziilor și nu estimarea probabilităților reale din spatele cotelor oferite pentru rezultatele posibile ale unui pariu.

Motivul pentru care facem acest lucru este că ne place să pariem pe echipele cu renume și că ne este greu să evaluăm corect informațiile pe care le culegem atunci când analizăm partida. Simplu spus, ne lăsăm ghidați de istorie și de către ceea ce ne pun în fața casele de pariuri online.

Totuși, de cât ori ai jucat handicap -1 pe outsider, chiar și atunci când credeai că sunt șanse mari ca respectiva formație să se impună? Răspunsul este evident…

De ce pariem pe echipele cu renume, chiar și când acestea nu joacă bine

În Liga 1 au existat multe situații în care echipe cu renume au avut perioade/sezoane nereușite. Dinamo, Steaua și Rapid, forțele de altădată ale Diviziei A, le-au oferit de mai multe ori pariorilor astfel de momente.

Spre exemplu, ne putem aminti cum Steaua nu reușea să se impună în Divizia A imediat după ce juca un meci de Cupa UEFA, deși se descurca peste așteptări în meciurile din cupele europene. Cu toate acestea, pariorii păreau să prefere să mizeze pe roș-albaștrii. Atracția față de pariurile pe victoria echipelor favorite uneori pare a fi de neexplicat, în sensul că majoritatea pariorilor merg pe mână echipelor cu renume chiar și când acestea leagă 4-5 meciuri fără victorie.

Dacă am analiza statisticile și raportul dintre rezultatele 1X2 ale meciurilor în care avem soliști ne-am da seama că poate nu am procedat foarte bine, însă șansele de a renunța la acest obicei sunt mici.

Mirajul favoriților, un obicei greu de lăsat…
Am putea compara această latură a pariorilor cu un viciu, în sensul că cei care au deprins un astfel de mod de a juca, cu greu mai pot să-și schimbe total abordarea, întrucât nu s-ar simți deloc în largul lor să facă acest lucru și preferă să rămână în zona lor de confort.

La origini, totul pleacă de la puterea exemplului. Cel care pariază pentru prima data, a auzit în trecut cum pariază alții, ce pronosticuri lansează x și y și de aceea, și-a format în subconștient o idee despre cum se pariază. Ulterior, intervine și urmarea greșită a presei și a altor microbiști sau chiar pariori, care supraestimează valoarea unor jucători de top sau a unor echipe care traversează momente bune, însă de multe ori nu sunt capabile să mențină acel ritm pe termen lung.

Ca să dăm un contraexemplu, să ne amintim că majoritatea specialiștilor din presă și fotbal se așteptau ca Leicester să-și piardă forma la un moment dat și implicit, să piardă titlul în Premier League în campania 2015/2016. Acest lucru nu face altceva decât să confirme atracția (în sens de siguranță financiară, de risc asumat) a celor mai mulți oameni pasionați de fotbal față de formațiile cu renume.

Pe lângă această tendință generală, a miza pe favoriții cu renume înseamnă totodată să te alături majorității, lucru care poate fi satisfăcător pentru mulți oameni. Spre exemplu, atunci când ești tras la răspundere pentru o nereușită, fie la școală, fie la serviciu, parcă te simți mai bine când alături de tine mai sunt și alți inculpați, nu? Ei bine, cam același lucru se întâmplă și la pariuri sportive: dacă pierzi pe mâna echipelor cu renume, știi că mulți alții au pierdut cu tine.

Când este indicat să mizăm pe favoriți?

Pentru că știm bine că la pariuri nu există sure bets, în afară de pariurile plasate prin metoda arbitrage, nu trebuie niciodată să ne încredem prea mult într-un anume pronostic. Per ansamblu, strategiile pentru pariuri trebuie gândite pe termen lung.

Cotele oferite de către casele de pariuri online nu sunt altceva decât coeficienți matematici care indică probabilitățile de reușită ale respectivelor alegeri. Potențialele rezultate ale unui meci de fotbal sunt multiple, așa că nu trebuie să te gândești că există un singur posibil deznodământ al partidei, pe care tu trebuie să-l prezici, pentru că lucrurile nu stau așa.

Cheia în pariuri sportive este însă managementul corect al banilor și identificarea probabilităților reale din spatele pronosticurilor. Așadar, ideea de bază nu este să ne preocupăm să găsim argumente pentru a paria pe favoriți, ci să pariem pe rezultatele ale căror cote sunt mai bune decât ar trebui să fie, atunci când identificăm astfel de situații, pe care pariorii le cataloghează ca fiind pariuri cu valoare.

 

Cele mai citite

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...

Rusia ar putea ataca Polonia dacă NATO ar aduce acolo arme nucleare

Rusia amenință că va ataca o țară membră a Alianței Atlanticului de Nord (NATO). Vice-ministrul rus de Externe a spus că acest lucru se...

Europa Conference League în faza semifinalelor: Care sunt favoritele

Aston Villa, Fiorentina, Olympiacos și Brugges sunt echipele rămase în cursa pentru cucerirea trofeului UEFA Europa Conference League în acest sezon. Prima manșă a semifinalelor va avea...
Ultima oră
Pe aceeași temă