7.4 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSportRomânia învinge categoric Malta și speră la Euro 2020

România învinge categoric Malta și speră la Euro 2020

La final, selecționerul a avut o răbufnire la adresa unor critici aduse de o parte a presei sportive.

Cu șapte jucători noi în formula de start față de meciul cu Norvegia, Naţionala României a defilat în Malta. George Puşcaş a avut nevoie de doar şapte minute pentru a marca. Atacantul de la Palermo a recidivat după o jumătate de oră de joc, majorând diferența.

Până la pauză a înscris și Alexandru Chipciu, cu un șut care a catapultat mingea în poarta malteză. Pe final de meci, acesta a văzut cel de-al doilea cartonaș galben și a fost eliminat, astfel că va rata meciul cu Spania. În minutele de prelungire, Dennis Man a dat primul său gol la naţionala mare şi a stabilit rezultatul final.

Pe lângă Chipciu, România l-a pierdut și pe Ionuț Nedelcearu, lovit de Corbolan, în prima repriză, cu genunchiul în faţă.

Contra, deranjat de presa sportivă

În sesiunea de declarații de după încheierea partidei, selecționerul Cosmin Contra a anunțat că intenționează să cheme în instanță Gazeta Sporturilor pentru o știre apărută zilele trecute. În respectivul articol, se insinua că antrenorul naționalei ar face selecția jucătorilor pe baza unor relații de prietenie pe care le-ar avea cu unii impresari.

„Anunț pe această cale că oricine va declara că fac selecția pe criterii cu anumiți impresari îl voi da în judecată. Și voi începe cu cei de la GSP. Accept criticile, dar să fie constructive. Mi-am dat seama că atmosfera care se creează uneori în jurul naționalei se datorează și minciunilor și porcăriilor care apar în ziare sau la televiziuni. Ar trebui să fie mai atenți ce cuvinte folosesc, pentru că lasă în urmă oameni răniți de anumite afirmații. Chiar dacă în mandatul meu am pierdut un singur meci oficial, în Suedia, se pare că nu e suficient“, a declarat Contra.

Calcule optimiste pentru calificare

La finalul partidei, în contextul înfrângerii Suediei în meciul din Spania, românii au început să își arate măestria la disciplina pe care o stăpânesc cel mai bine: calcule, ipoteze și scenarii.

Teoretic, suntem la mâna noastră și, dacă învingem în toate meciurile rămase până la finalul campaniei, suntem calificați. Practic, avem două meciuri de disputat cu Spania, o echipă care nu mai are nevoie de nicio prezentare. Va fi foarte greu să adunăm punct sau puncte. La fel de aprige vor fi și meciurile cu cele două naționale nordice, Suedia și Norvegia, care își vor vinde scump pielea. Realist privind lucrurile, șansele noastre de a succeda echipa iberică în grupă și de a merge astfel la turneul final sunt limitate. Vestea cu adevărat proastă ar fi aceea că Serbia, câștigătoarea grupei noastre din Liga Națiunilor, nu se descurcă deloc bine în aceste preliminarii. După trei partide disputate a reușit să strângă doar patru puncte, într-o grupă în care se mai află echipe puternice, precum Ucraina sau Portugalia. În acest caz calculele sunt simple, dar din ce în ce mai iluzorii. Chiar dacă nu prinde un loc care să o ducă direct la EURO 2020, România speră ca Serbia să se califice direct, astfel încât să ne cedeze nouă dreptul de a disputa un baraj, pe ruta echipelor din Liga Națiunilor.

Doppietta pentru Pușcaș

După evoluția neconvingătoare din meciul disputat în compania naționalei Norvegiei, George Pușcaș și-a spălat toate păcatele prin dubla reușită pe stadionul din La Valletta. Pentru tânărul atacant al naționalei a fost un antrenament bun înaintea meciurilor de la Europeanul Under 21, acolo unde va fi vârful de lance al echipei conduse de Mirel Rădoi.

„Mă simt foarte fericit, orice gol pentru mine la naţională e o mândrie. Acum pot să mă gândesc în sfârşit la Campionatul European U21. Am trecut cu bine de această dublă, am făcut patru puncte“, a spus la final Puşcaş.

Șase jucători pleacă direct la europeanul de tineret

Șase dintre jucătorii convocați de Contra pentru dubla cu Norvegia și Malta vor zbura direct spre cantonamentul naționalei Under 21 din Italia. Vorbim aici despre Ionuț Radu, Ianis Hagi, George Pușcaș, Dennis Man, Tudor Băluță și Ionuț Nedelcearu. Selecţionata României se află de vineri în localitatea Bagno di Romagna, acolo unde efectuează un stagiu de pregătire de 8 zile, urmând ca pe data de 15 iunie să se mute în oraşul Forli, situat la 30 km de Cesena, acolo unde va sta pe durata Campionatului European Under 21.

Tricolorii mici debutează în Grupa C a turneului final pe 18 iunie, împotriva Croaţiei (Serravale/San Marino, 19.30, ora României). Pe 21 iunie vor înfrunta Anglia (Cesena, 19.30), iar pe 24 iunie va avea loc ultimul meci din grupă, contra Franţei (Cesena, 22.00).

Campionatul European de tineret se va disputa în perioada 16-30 iunie 2019 în 5 oraşe din Italia şi San Marino. Din cele 3 grupe se vor califica în semifinale câştigătoarele şi cea mai bună echipă de pe locul secund.   

Cătălin Mihai
Cătălin Mihai
Cătălin Mihai a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București și lucrează în presa centrală din anul 2014. În paralel cu activitatea jurnalistică, a activat ca redactor în cadrul Editurii Universității din București. A lucrat pentru România Liberă ca editor online și jurnalist sportiv între anii 2019-2021, iar din martie 2023 s-a alăturat din nou echipei.
Cele mai citite

Un pod s-a prăbușit la Baltimore. Șase persoane ar fi murit

Căutarea supravieţuitorilor a fost suspendată marţi seară la Baltimore, după prăbuşirea unui pod în portul acestui oraş din estul Statelor, cele şase persoane date...

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale modifică legislația din domeniul asistenței sociale

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale anunță modificarea a șase acte normative din domeniul asistenței sociale. Schimbările au fost aprobate de deputați. Acestea vor aduce...

Rezultate fotbal: România a pierdut cu 2-3 în fața Columbiei. La EURO 2024 va înfrunta Ucraina

Naţionala de fotbal a României a fost învinsă de reprezentativa Columbiei cu scorul de 3-2 (2-0), loc marţi seara, pe Stadionul Civitas Metropolitano din...
Ultima oră
Pe aceeași temă