Fostul căpitan al echipei naționale de rugby în VII a României are probleme

Fostul căpitan al echipei naționale de rugby în VII a României are probleme

Rugby: Stephen Hihetah, suspendat pentru dopaj

Fostul căpitan al echipei naţionale de rugby în VII a României, Stephen Hihetah, a fost suspendat pe o perioadă de patru ani după ce a fost depistat pozitiv la un steroid anabolizant, potrivit presei britanice.

Rl online 0 comentarii

Hihetah (28 ani), născut la Londra, a fost suspendat de Agenţia britanică antidoping (UKAD) după ce a furnizat o probă de urină în urma unui antrenament efectuat în februarie, iar în aceasta au fost decelaţi metaboliţi ai unor substanţe interzise, precum stanozolol, metandienonă şi tamoxifen.

Hihetah, care joacă pe postul de aripă la Hull Rugby Union Football Club, din National League 2 North, a pus testul pozitiv pe seama unui supliment alimentar contaminat.

Internaţionalul român a pretins că a ingerat substanţele prin intermediul unei băuturi pe care i-a dat-o un prieten la o sală de sport din Londra, în perioada Crăciunului în 2018, de aici rezultând proba pozitivă de urină furnizată două luni mai târziu.

"Vedem tot mai multe cazuri în care sportivii încalcă regulamentele antidoping şi pretind contaminarea cu o substanţă interzisă printr-un supliment ingerat'', a afirmat directorul executiv al UKAD, Nicole Sapstead.

''E important pentru sportivii de orice nivel, unde e posibil, să acorde mai multă atenţie nutriţiei, iar dacă simt că au nevoie de suplimente să ceară sfatul unui dietetician sau al unui medic'', a mai spus Sapstead, care a menţionat că sportivii trebuie să fie mai atenţi la folosirea suplimentelor alimentare, deoarece nu există garanţii că acestea nu conţin substanţe interzise.

Suspendarea lui Hihetah a fosta datată începând cu data de 12 iunie, astfel că el va putea reveni în circuitul sportiv pe 11 iunie 2023.

Hihetah, născut în Anglia din mamă română şi tată ghanez, are dublă cetăţenie, română şi britanică, el debutând pentru naţionala de rugby în XV a României în 2013, într-un meci cu Italia A, câştigat de ''Stejari'' cu 26-13, succes care le-a adus titlul International Rugby Board Nations Cup.

În 2017, Hihetah a debutat pentru naţionala de rugby în VII a României. El a fost căpitanul echipei care a câştigat Rugby Europe Men's 7s Grand Prix, anul trecut, în Lituania.

Peste 30 de jucători de rugby au fost sancţionaţi de UKAD pentru dopaj în acest an.

Comentarii

loading...