19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialCampionatul, pe mana antrenorilor tineri

Campionatul, pe mana antrenorilor tineri

Ionut Popa, Mihai Stoichita si Sorin Cartu sunt decanii de varsta ai antrenorilor din prima divizie, putin sariti de 50 de ani. Urmatorul pluton al tehnicienilor este condus de Ioan Andone, 45 de ani, urmat de un grup compact de antrenori tineri, in jur de 40 de ani, din care fac parte Dan Petrescu, Cosmin Olaroiu, Petre Grigoras, Basarab Panduru, Razvan Lucescu, Emil Sandoi, Cristi Popovici, carora li s-au alaturat in noul sezon Dorinel Munteanu, Ovidiu Ioan Sabau si Ionut Chirila. Sa-i mai amintim si pe cei doi antrenori straini, ucraineanul Oleg Protasov si italianul Roberto Landi.

O schimbare necesara

Investitia de incredere acordata de patronii si presedintii de cluburi noii generatii de antrenori trebuie apreciata. Ea poate sa insemne un suflu nou dat campionatului pe toate planurile, atat din punct de vedere tehnic si valoric, cat si in ceea ce priveste corectitudinea desfasurarii lui. Numirea pe banca tehnica a Gloriei a lui Ioan Sabau sparge una dintre cele mai vechi redute, conservatoare si dubioase, a campionatului nostru, Bistrita, acuzata de multi ani ca gazduieste sediul “cooperativei”, unde s-au hotarat campioanele si retrogradatele, locul unde s-au inchis ochii in favoarea sau defavoarea unor grupari. Gloria avea nevoie de o schimbare. A simtit aceasta nevoie si cel care conduce de 35 de ani clubul bistritean, Jean Padureanu. El l-a adus pe Sabau, un om integru, cu o viata sportiva exemplara, pentru care notiunea de blat nu exista, capabil sa construiasca o noua echipa, cu o alta mentalitate. CFR Cluj l-a ales pe Dorinel Munteanu. O glorie a “generatiei de aur”, o mostra de daruire, dusa pana la sacrificiu, pentru formatiile unde a evoluat sau pentru echipa nationala.
Tot ceea ce se spune despre Ioan Sabau i se potriveste perfect si lui Munti. Au venit la noile lor grupari nu in cautarea unui contract, nu pentru bani, ci numai din dorinta de a face performanta. Dorinel Munteanu va fi antrenor si jucator, rol pe care l-a indeplinit si la Steaua. Poate o va face si Ioan Sabau. Drumul l-a deschis in anii '80 Mircea Lucescu, la Corvinul Hunedoara. Celui mai bun antrenor roman i-a folosit experienta de antrenor-jucator si cativa ani mai tarziu a devenit selectionerul echipei nationale.

Tinerii tehnicieni s-au impus in Europa

Steaua l-a ales pe Protasov dupa ce a fost refuzata de Olaroiu, Dan Petrescu si Hagi. O dovada de apreciere pentru tinerii antrenori, solicitati nu de oricine, ci de cea mai titrata echipa de la noi si, in plus, formatia campioana. Ar fi fost platiti regeste, dar au refuzat banii, oferind o lectie de moralitate, ce poate fi socotita pana la urma o izbanda, preferata inaintea unui succes imediat. Suntem convinsi ca Hagi isi va ocupa repede un loc pe banca tehnica a unei echipe din tara, asa cum fotbalul nostru ii asteapta sa revina pe Marius Lacatus, Ionut Lupescu si Mircea Rednic.
Fara a sterge cu buretele meritele generatiei varstnice de antrenori, fotbalul nostru avea nevoie de o primenire in randul tehnicienilor. Nu este o moda, ci o necesitate, resimtita la nivelul cluburilor europene si la echipele nationale, unde bancile tehnice au fost incredintate tinerilor antrenori: Van Basten – la nationala Olandei, Stoicikov – la cea a Bulgariei, Rijkaard – la Barcelona, Mourinho – la Chelsea, Klinsmann – la nationala Germaniei. Fotbalul nostru are nevoie si el de un suflu nou, de tehnicieni care studiaza stiinta jocului si sunt in pas cu ea, de antrenori mistuiti de pasiune pentru meseria pe care o fac. O noua generatie de tineri antrenori iese in noul sezon la rampa, cu mare sansa de a schimba fata campionatului.

Cele mai citite

Guvernul ia noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura

Guvernul ia joi noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura, premierul Marcel Ciolacu anunţând că va fi prelungită cu două luni, până la 31...

În Rusia circulă zvonuri că doi suspecți implicați în atentatul de la Moscova au murit în arest

Doi dintre suspecții pe care Rusia i-a reținut după atacul terorist de la Moscova, din 22 martie, ar fi murit în arest. Acest zvon este...

Guvernul ia noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura

Guvernul ia joi noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura, premierul Marcel Ciolacu anunţând că va fi prelungită cu două luni, până la 31...
Ultima oră
Pe aceeași temă