8.6 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialIn cazul Marica, FRF putea si trebuia sa intervina

In cazul Marica, FRF putea si trebuia sa intervina

Echipa de tineret nu a fost niciodata pe gustul federatiei. Antrenorii care s-au perindat de-a lungul anilor pe la tineret au fost alesi in mare graba, numai pentru a umple locul ramas vacant, salariile tehnicienilor sunt de zece ori mai mici daca nu mai mult decat cele platite selectionerului de la echipa nationala si a ajutoarelor lui, iar jucatorilor convocati la lot li se acorda o atentie la minima rezistenta. Ultimul antrenor la reprezentativa de tineret este Florin Marin. Un tehnician mai in varsta, din esalonul doi al grupului de antrenori de la noi, care a reusit totusi sa duca echipa la un pas de barajul de calificare la Campionatul European rezervat echipelor de tineret, care ar echivala cu cea mai buna performanta a fotbalului romanesc in ultimii ani. Decisiv e meciul cu Cehia, care se disputa sambata, la Navodari.
Florin Marin a convocat pentru acest meci cei mai buni jucatori din tara si cativa din strainatate, printre care si Marica de la Sahtior Donetk, jucator pe care, spunea antrenorul, conta enorm. Un atacant in forma, cu experienta in meciurile internationale, atat la echipa de tineret, cat si in partidele sustinute cu echipa lui de club, Sahtior. Datorita unor neintelegeri organizatorice si de comunicare, Ciprian Marica, plecat de la Kiev, a intarziat la intalnirea fixata de Florin Marin cu restul lotului. Facut foc si para, fara sa asculte explicatiile jucatorului, antrenorul Florin Marin, care accepta mai usor pe vremea cand pregatea o echipa de divizia A un blat, decat un asemenea act de indisciplina, s-a trezit lovit in amorul propriu si, pentru a-si dovedi autoritatea, a decis excluderea din lot a lui Marica pentru partida cu Cehia. Este posibil ca jucatorul sa fie vinovat, chiar daca exista unele argumente in favoarea lui. Cui foloseste insa masura dura luata de Florin Marin? A dorit sa obtina un plus de autoritate in fata tinerilor jucatori? Problema este relativa.
Absenta lui Marica din echipa este pagubitoare, in primul rand, selectionatei noastre.

Exces de autoritate

Nu vrem sa-i luam apararea lui Marica. Daca a gresit, atunci trebuie sa platesca. O putea face insa si dupa meciul cu Cehia. Prezenta in echipa a lui Marica era mai importanta decat excesul de zel a lui Florin Marin, primul interesat de o victorie impotriva cehilor.
Surprinzator, conducerea federatiei a acceptat fara sa cracneasca decizia antrenorului, de parca echipa de tineret ar fi copilul ei vitreg si oricine, fie si Florin Marin, isi poate face de cap. Ne gandim ce s-ar fi intamplat daca intr-o situatie asemanatoare se gaseau Mutu sau Chivu. La FRF precis ar fi fost alarma de gradul zero, imediat se trimitea un charter sa-i aduca la Constanta, chiar si in pijama si papuci, iar la sosire si-ar fi cerut si scuze ca au indraznit sa-i scoale din somn.
La echipa de tineret, acolo unde exista sanse reale de calificare, totul continua sa fie lasat la voia intamplarii si la cheremul unui antrenor care inca nu pricepe nimic, dar doreste sa-si impuna autoritatea si judeca dupa cum il taie capul un meci atat de important. Daca rateaza sansa in meciul cu Cehia, Florin Marin isi va umfla muschii si va arata precis cu degetul spre Marica, invocand actele de indisciplina, fara sa regrete insa absenta jucatorului lui Sahtior, care l-ar face vinovat.
O mai veche mentalitate a antrenorilor nostri care au pregatit echipa de tineret, pe care FRF o trateaza cu indiferenta si indulgenta de ani de zile.

Cele mai citite

Bătălia pentru București – de la trivializare, la concept

Alegerile locale din București sunt importante pentru că dau trendul politic pentru celelalte competiții electorale ale anului în curs. Cătălin Cârstoiu pare a rămâne...

Bătălia pentru București – de la trivializare, la concept

Alegerile locale din București sunt importante pentru că dau trendul politic pentru celelalte competiții electorale ale anului în curs. Cătălin Cârstoiu pare a rămâne...

Avioane de vânătoare israeliene au lovit ținte ale Hezbollah în estul Libanului

Forțele aeriene israeliene au declarat miercuri că avioanele lor de vânătoare au lovit infrastructura Hezbollah la nord de Baalbek, în estul Libanului, potrivit Reuters,...
Ultima oră
Pe aceeași temă