14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialIrlandezii vor razbunare

Irlandezii vor razbunare

Steaua a ajuns ieri, la Dublin, dupa un zbor de aproape patru ore, campioana noastra urmand a sustine in aceasta seara, de la ora 21,30, primul sau joc din preliminariile Ligii Campionilor. Shelbourne Ð Steaua, mansa tur a turului doi preliminar, se doreste a fi jocul cu care bucurestenii sa deschida drumul Ð dupa noua ani Ð spre revenirea in grupele celei mai prestigioase si banoase competitii fotbalistice la nivel de cluburi din lume.

Un adversar mai tare decat se anticipa

In momentul in care Steaua a aflat ca va juca cu Shelbourne, la Bucuresti a fost un rasuflat de usurare. Numai ca, incet-incet, cu cat antrenorul Oleg Protasov si elevii sai vizionau casete cu jocurile viitorului adversar, ingrijorarea a luat locul relaxarii. Shelbourne nu e un adversar comod, iar modalitatea in care a eliminat campioana Irlandei de Nord, Glentoran Belfast (4-1 si 2-1), in primul tur preliminar, i-a pus pe stelisti pe ganduri.
Shelbourne mai are si alte atuuri. Unul dintre ele este acela ca se afla in plin campionat, in timp ce Steaua a jucat numai amicale. Irlandezii par a-si fi revenit dupa o perioada mai slaba si sunt extrem de puternici pe teren propriu, acolo unde presiunea celor 10.000 de spectatori, ca si suprafata “la limita inferioara” a terenului pun o presiune deosebita asupra adversarului.
Nu e cazul, insa, sa consideram ca jucam cu o formatie de top european. Shelbourne, totusi, e o echipa mica, ce nu a facut performanta in Europa si care se teme in mod deosebit de Steaua. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca, daca vrea sa atinga grupele Ligii, campioana noastra ar trebui sa treaca fara probleme de un adversar din Irlanda! E un meci greu, e adevarat, dar nu in fata unui adversar de netrecut. E nevoie de concentrare, forta si incredere, iar Steaua e capabila sa le atinga pentru a lua o optiune importanta pentru calificare inca de aici, de la Dublin.

O capitala “romaneasca”

Steaua ar putea beneficia diseara de un sprijin nesperat. Capitala Irlandei este unul dintre orasele britanice unde se afla o importanta colonie de emigranti romani. Oficial, se spune ca ar fi vreo 12.000, dar se pare ca cifra reala a conationalilor nostri care se afla la Dublin se apropie de 40.000! Multi dintre ei erau asteptati aseara la antrenamentul oficial al Stelei pe arena care va gazdui jocul, Tolka Park, un stadion de circa 10.000 de locuri.
Presedintele executiv al FC Steaua, Mihai Stoica, spune ca echipa irlandeza joaca un fotbal european, nu unul tipic britanic. “Shelbourne nu joaca asa cum ne-am obisnuit sa spunem ca o fac britanicii, este o echipa care pune mingea jos si care practica un fotbal european. Sub nici o forma nu se poate compara cu o echipa englezeasca. Sunt din ce in ce mai putine echipe din perfidul Albion care evolueaza ca pe vremuri. Sunt tehnicieni straini multi, au inceput si englezii sa joace asa cum se joaca pe batranul continent”.
Mihai Stoica a afirmat ca Steaua porneste cu prima sansa in disputa cu Shelbourne. “Suntem favoriti, practic insa niciodata nu se stie. Si Hajduk Split a plecat favorita anul trecut si a fost eliminata la Dublin. Irlandezii imi spuneau ca, chiar daca il apreciaza pe Hagi, pentru ei cel mai bun jucator roman din toate timpurile ramane Timofte. Este umorul tipic britanic, dar sper sa nu mai aiba chef de glume dupa terminarea partidei”, a spus Stoica.

Protasov, inamicul public nr. 1

Antrenorul Oleg Protasov, aflat in fata debutului oficial la formatia din Bulevardul Ghencea, a declarat ca este vazut ca un mare inamic in Irlanda deoarece a inscris un gol impotriva reprezentativei acestei tari la Euro 1988, eliminand-o din competitie, iar irlandezii vor acum razbunare dupa 17 ani. “Credem in fortele noastre, dar stim ca nu va fi usor. Este alt lucru decat la Olympiakos Pireu, Steaua a aratat anul trecut ca poate, a capatat experienta si acest lucru ne va ajuta in meciul de miercuri. Nu ma intereseaza declaratiile antrenorului de la Shelbourne, este problema lui ce vorbeste despre Steaua. Toate sunt vorbe, meciul se joaca pe teren”, a spus Protasov.
Partida Shelbourne – Steaua Bucuresti va avea loc azi, pe stadionul Tolka Park din Dublin, de la ora 21.30, fiind transmisa in direct de TVR 1. Returul este programat pe 3 august, la Bucuresti.

Gigi Becali, refuzat din nou

Comisia de Apel din cadrul Federatiei Romane de Fotbal a respins, marti, ca nefondat memoriul depus de patronul FC Steaua, Gigi Becali, si a mentinut in totalitate hotararea Comisiei de Disciplina a FRF. Comisia de Disciplina din cadrul FRF l-a sanctionat, in data de 11 iulie, pe patronul FC Steaua, Gigi Becali, cu o suspendare pe zece luni si o amenda de 8.000 de euro in solidar cu gruparea “ros-albastra”. Becali a fost sanctionat in urma declaratiilor publice facute la adresa medicului echipei nationale, antrenorului primei reprezentative si a celoralti oficiali ai FRF, dupa decizia luata de Comisia de Disciplina in cazul fundasului stelist Mirel Radoi.

Cele mai citite

Presa din Israel, despre presupusul atac asupra Iranului

Presupusul atac asupra Iranului ar trebui interpretat ca un avertisment adresat Teheranului cu privire la capacităţile ofensive ale Israelului şi ca un semn că Israelul...

Emma Răducanu, în sferturile de finală ale turneului de la Stuttgart

Britanica Emma Răducanu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în două seturi, cu...

Dan Podaru candidează din partea PER la funcția de primar al sectorului 1

Fostul consilier local Dan Podaru va fi candidatul Partidului Ecologist Român pentru funcția de primar al sectorului 1, după ce formațiunea sa politică, Alianța...
Ultima oră
Pe aceeași temă