7.4 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialSteaua-Dinamo, orgolii si traditie

Steaua-Dinamo, orgolii si traditie

Programata sa se dispute cu o saptamana inainte de deschiderea campionatului, Supercupa Romaniei se disputa duminica seara pe stadionul din Cotroceni intre Steaua, echipa campioana, si Dinamo, castigatoarea Cupei.

Cu gandul la Shelbourne

Steaua si-a facut debutul la Dublin in calificarile pentru Liga Campionilor, unde a incheiat la egalitate cu campioana Irlandei, Shelbourne. Dupa seria buna a amicalelor din pregatiri, cand echipa lui Oleg Protasov nu a pierdut nici un meci, obtinand cinci victorii (patru in turneul din Austria si una cu Gloria Buzau), starea de euforie ce a cuprins gruparea din Ghencea s-a stins brusc, dupa egalul de la Dublin. 0-0 cu Shelbourne ii avantajeaza pe ros-albastri, dar evolutia echipei, una fara stralucire, ingrijoreaza in perspectiva returului de miercuri cu irlandezii. Supercupa vine ca o manusa Stelei, care nu numai ca poate repeta partitura pe care urmeaza sa o interpreteze pentru a invinge si obtine calificarea in Liga Campionilor, Dinamo fiind dupa parerea noastra mult mai valoroasa decat Shelbourne. O victorie duminica seara ar conta enorm pentru campioni, mai ales pentru starea de spirit a jucatorilor si bancii tehnice, alterata dupa partida cu Shelbourne. Steaua a ramas datoare si suporterii asteapta revirimentul in meciul cu Dinamo. Sinceri sa fim, Protasov nu prea are solutii in alcatuirea unei alte formatii decat cea aliniata miercuri pe Tolka Park. Este greu de crezut ca ucraineanul va avea curajul sa mearga pe mana tinerilor jucatori aflati in lot – Simion, Litu sau Enescu. Posibile sunt insa titularizarea lui Cristea si renuntarea la Victoras Iacob, unul dintre favoritii tehnicianului ucrainean. Protasov este insa obligat sa umble la linia defensiva, compartiment din care va lipsi Radoi, ce ispaseste prima zi de suspendare din cele patru dictate de Comisa de Disciplina.

Avantajata de program

Dinamo vine la Supercupa dupa stagiul de pregatire efectuat in Franta, mai putin fructuos. Andone acuza si acum starea de oboseala a jucatorilor obligati sa parcurga in 10 zile peste 5000 de kilometri, motiv pentru care a cautat sa-si menajeze jucatorii la revenirea in tara, cu gandul la Supercupa. Daca Protasov se gandeste mai mult la returul de la Shelbourne, ce se va disputa la numai trei zile de la confruntarea cu Dinamo si precis nu-si va forta jucatorii, “cainii” au avantajul ca primul lor meci de calificare in Cupa UEFA va avea loc abia pe 11 august. Pentru Dinamo, primul meci de debut al sezonului capata o importanta mult mai mare, dorinta de transare a rivalitatii dupa pierderea titlului la un singur punct diferenta fiind mai pregnanta. Ambitia “cainilor” reiese si din planul declaratiilor conducatorilor clubului din Sos. Stefan cel Mare, care cer jucatorilor lor sa joace pentru onoare si glorie.
Supercupa a fost incredintata unei brigazi de arbitri, cu Cristi Balaj la centru, ajutat de asistentii Cristian Nica si Zoltan Szekely. Partida este programata duminica, de la ora 21, pe stadionul Cotroceni si va fi transmisa in direct de TVR 1.

Steaua si Dinamo, a doua oara in Supercupa
Campioana Romaniei, Steaua Bucuresti, si castigatoarea Cupei, Dinamo Bucuresti, se vor intalni pentru a doua oara in istoria Supercupei, dupa victoria cu 2-1 a stelistilor in 2001. In celelalte sapte editii ale Supercupei Romaniei disputate de-a lungul istoriei s-au inregistrat urmatoarele rezultate:

1994: Steaua-Gloria Bistrita 1-0
1995: Steaua-Petrolul Ploiesti 2-0
1998: Steaua-Rapid 4-0
1999: Rapid-Steaua 5-0
2001: Steaua-Dinamo 2-1
2002: Dinamo-Rapid 1-2
2003: Rapid-Dinamo 1-0

Campioana Romaniei a invins detinatoarea Cupei in sase din cele sapte editii. In 1996 si 1997, Supercupa Romaniei nu s-a disputat deoarece Steaua a reusit eventul, acelasi lucru fiind valabil si pentru anii 2000 si 2004, atunci cand Dinamo a castigat ambele competitii.

Cele mai citite

Un judecător i-a impus restricții de comunicare lui Donald Trump

Judecătorul din procesul penal al lui Donald Trump la New York i-a impus marţi restricţii de comunicare, în special în ceea ce priveşte martorii,...

Lukașenko îl contrazice pe Putin: teroriștii de la Moscova ar fi vrut inițial să fugă în Belarus

Președintele din Belarus a prezentat marți o versiune care contrazice afirmațiile lui Vladimir Putin despre atacatorii din Moscova. Dacă președintele rus a spus că...

Rezultate fotbal: România a pierdut cu 2-3 în fața Columbiei. La EURO 2024 va înfrunta Ucraina

Naţionala de fotbal a României a fost învinsă de reprezentativa Columbiei cu scorul de 3-2 (2-0), loc marţi seara, pe Stadionul Civitas Metropolitano din...
Ultima oră
Pe aceeași temă