4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialUltima sansa

Ultima sansa

Tricolorii s-au pregatit trei zile in cantonamentul de la Saftica, au mai efectuat ieri o sedinta de pregatire si acomodare pe gazonul stadionului Feijnoord din Rotterdam si sunt pregatiti sa dea in aceasta seara piept cu puternica nationala a Olandei. O partida groaznic de dificila in care nationala Romaniei isi joaca ultima posibilitate de calificare la Campionatul Mondial din 2006. Un meci in care plecam cu sansa a doua si suntem obligati sa o recunoastem, indiferent de cat de optimisti suntem, cand e vorba de echipa reprezentativa si oricat de mare e dragostea pe care o purtam tricolorilor.

Piturca are probleme de lot

Am plecat in Olanda sa castigam si optimismul jucatorilor nu poate fi decat benefic pentru batalia pe care tricolorii o vor da in aceasta seara pe stadionul Feijnoord din Rotterdam. Din pacate, nationala l-a pierdut pe Radoi in ultimul moment, un titular sigur. A mai intervenit si accidentarea lui Florentin Dumitru, care pare sa fi incurcat planurile tactice ale selectionerului. Cum nimic nu se mai poate face, Victor Piturca este obligat sa-si modifice din mers strategia. Prea multe variante nu are la dispozitie, asa ca Tamas a devenit titular aproape sigur pe postul lui Radoi. Este greu de spus acum daca nu ar fi fost mai bun Barcauan sau de ce nu este la lot Iencsi. Tamas va forma alaturi de Chivu cuplul de atacanti centrali si ei trebuie sa faca fata iuresului ofensivei olandeze. Selectionerul si jucatorii isi pun mari sperante in revenirea la nationala a lui Mutu. Greu de spus daca declaratia lui Piturca, privindu-l pe Mutu, in care si arata ingrijorarea fata de forma fizica a atacantului lui Juventus care revine in teren dupa o absenta de cateva luni, poate fi luata de buna sau ea a fost facuta pentru a-l incurca pe Van Basten. O umbra de adevar exista si trebuie luata in consideratie. Oricum, revenirea lui Mutu a ridicat moralul echipei si nu e putin. Chiar si in cea mai buna forma, Mutu nu poate castiga singur meciul de la Rotterdam. Cand adversarul se numeste Olanda ni se pare inutil sa vorbesti numai de mobilizare exemplara si daruire. Ele nu trebuie sa lipseasca, dar trebuie ceva mai mult in fata unei echipe care iubeste spectacolul si joaca un fotbal de clasa. Sinceri sa fim, Piturca are la Rotterdam o misiune ingrata. A adus la nationala ce are mai bun la aceasta ora fotbalul romanesc. Contra, Pancu, Dorinel Munteanu, Mitea, Claudiu Niculescu, Lobont, Pompiliu Stoica, Chivu, Mutu. Nu este o echipa incropita. Poate si-ar fi meritat locul si alti jucatori, dar asa a vazut-o selectionerul si nu i se poate contesta acest drept. Cu ei vom incerca sa castigam batalia grea de la Rotterdam.

Cu lacatul la gura

Intr-un stil devenit de acum caracteristic atmosferei la echipa nationala inaintea meciurilor internationale, intr-o atitudine de scarba si dispret fata de mass-media, conducerea Federatiei si selectionerul au taiat toate parghiile de legatura si accesul la informatii. Jucatorii s-au baricadat la Saftica, au evitat total contactul cu presa la plecare, refuza dialogul la Rotterdam. Totul se incearca a fi rezolvat de departamentul de presa si comunicare al FRF, care primeste si el informatiile pe sponci si le furnizeaza cand da Dumnezeu.
Se intelege greu la FRF ca nationala Romaniei nu este proprietatea diriguitorilor fotbalului de la noi si milioane de suporteri au dreptul sa afle cat mai multe informatii. In Olanda,, ca si la Bucuresti, jucatorii, antrenorii, medicul echipei, oficiali FRF au ramas muti. Nu exista nici un fel de comunicare, incat trebuie sa banuiesti care va fi echipa, care este strategia lui Piturca. Toata lumea va deveni mai vorbareata dupa meci cane ca isi vor pune cenusa in cap si se va vorbi despre accidentari, forma slaba sau pur si simplu: am jucat cu Olanda, nu aveam ce sa le facem, ne pregatim pentru 2008 si vor vedea ei ce buni vom fi atunci.
Am fi dorit sa va relatam mai multe despre meciul cu Olanda. Nu aveam pretentia ca selectionerul sa ne comunice “11”-le probabil, dar sa schiteze macar cateva din intentiile sale tactice pe care sa le transmitem credem ca opinia publica de la noi le merita. Fara sa stim nimic, ne permitem sa alcatuim echipa noastra posibila: Lobont-Contra, Tamas, Chivu, Stoica-Florentin Petre, Pancu, Dorinel Munteanu, Mitea-Mutu, Claudiu Niculescu.

Van Basten a facut echipa

Van Basten nu-si face probleme si promite spectacol. Antrenorul nu ia in calcul o eventuala infrangere si refuza sa discute pe aceasta tema. Selectionerul olandez aminteste ca e ultima sansa de calificare a noastra si Romania se va bate pentru ea. Nu-l uita nici pe Mutu. “E foarte bun, chiar si dupa sapte luni de pauza”. Van Nistelrooy este mai direct: “Suntem mai puternici ca voi. Vom juca bine si vom inscrie. Castigam sigur! Selectionerul Van Basten are deja echipa facuta. Nu s-a hotarat inca asupra celor doi aparatori. Lucius pe banda dreapta si Opdam in centru. Mai are varianta Ooijer si Bouma daca vom fi apti de joc.
Titulari siguri sunt portarul Van der Sar, stoperul Boulahous, Van Bronckhorst pe banda stanga, Van Bommel, Landzaat si Van der Vaart, mijlocas, Kuyt, Van Nistelrooy si Robben atacanti.
Partida Olanda-Romania va incepe la ora 21,30 si va fi arbitrata de o brigada de arbitri condusa la centru de Massiomo De Santis ajutat de asistentii Alessandro Griseli si Vicentzo Mitro. Meciul este transmis in direct de TVR 1.

Cele mai citite

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă