20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSportTot ce (nu) se știe despre Mihaela Buzărnescu, eroina de la San...

Tot ce (nu) se știe despre Mihaela Buzărnescu, eroina de la San Jose

 
Scorul este 6-1, 5-0 și 40-30 pe serviciul Mihaelei, care este la o minge de primul său titlu important al carierei. Marele Roger Federer mărturisea în cartea sa „În căutarea perfecțiunii” cât de cumplite sunt momentele dinaintea unei mingi de meci: „Te rogi să servești un as sau adversarul să dea în fileu, ceva, numai să scapi mai repede”. Miki este calmă, trage aer în piept, aruncă mingea către cerul senin și o izbește violent, punând în lovitură toate necazurile adunate de-a lungul carierei. Mingea se duce direct la „T”, un fel de vinclu al tenisului, și iese afară din teren fără ca adversara să o poată atinge. As! Visul s-a împlinit.

La 30 de ani, Buzărnescu se comportă ca o adolescentă timidă atunci când i se oferă trofeul. Îl ține în mâini cu sfială, îl ridică puțin într-o parte, nedorind parcă să se fălească în fața fotoreporterilor cu captura sa. Unul dintre amfitrioni îi spune la microfon să ridice cu veselie trofeul deasupra capului, pentru că „așa fac campionii”, iar abia atunci Miki realizează că, da, într-adevăr, ea este campioana! „Nu am crezut niciodată că o să joc la acest nivel”, le-a spus ea spectatorilor la festivitatea de premiere. De ce nu a crezut? Simplu, pentru că viața de sportivă a lui Buzărnescu a fost un coșmar până vara trecută.

 

Un Sisif al zilelor noastre

Cunoașteți „Mitul lui Sisif”, cel pedepsit de zei să împingă un bolovan uriaș până în vârful unui munte, care cădea înapoi când ajungea sus și pe care regele Efirului trebuia să îl împingă din nou, într-un du-te-vino nesfârșit. Ei bine, Buzărnescu poate fi numită un Sisif modern. În 2011, când a reușit să intre pentru prima dată în Top 200 și a terminat anul pe locul 155 WTA, cea mai bună clasare din carieră, Miki a crezut că viața începe să fie frumoasă și pentru ea. Numai că în următorii trei ani, din cauza accidentărilor, a participat la doar trei turnee. Referitor la perioada neagră din viața ei, jucătoarea din București a declarat recent pentru treizecizero.ro: „Au fost niște momente foarte dificile pentru mine. Problemele au început încă de când eram tânără, motiv pentru care nimeni nu a crezut în mine. Familia a fost singura care a crezut permanent, m-a susținut și mi-a fost alături. Deși am avut două operații la genunchiul stâng, durerile nu dispăreau deloc”.

Pentru un sportiv, a juca tot timpul cu dureri înseamnă o sinucidere lentă. Este practic imposibil să progresezi când principalul tău aliat, corpul, se transformă în inamicul tău numărul 1. Miki a încercat să facă pauze mai mari, să joace doar când se simțea cât de cât OK, numai că îi era foarte greu să se mai apropie de Top 200.

În 2015 se părea că lucrurile încep să intre pe un făgaș normal, însă pentru scurt timp, întrucât accidentările se obișnuiseră să-și facă adăpost în organismul său. La finalul anului 2016 căzuse către locul 700 – practic, în acel anonimat care te îmbie în fiecare dimineață să renunți și să ai și tu o viață normală. Buzărnescu și-a zis, însă, să mai încerce și în 2017, în speranța că timpul va fi prietenul său. Numai că după Australian Open, unde a fost eliminată în calificări, corpul i-a comandat din nou să se oprească. Au urmat trei luni de pauză forțată, timp în care îndoiala săpa cu spor groapa în care să îngroape defintiv speranța.

 

Minunea din Olanda

Într-o zi de primăvară, Miki s-a trezit dintr-o dată că nu o mai doare nimic. Se afla la un turneu din Olanda când s-a întâmplat minunea. Era luna mai a anului trecut, iar ea se găsea pe locul 538. Cu moralul ridicat datorită noii ipostaze de jucătoare sănătoasă, Buzărnescu a început să joace la tot mai multe turnee ITF, din acelea în care vin de regulă jucătoarele aflate la început de carieră. Pe undeva, Miki se încadra în peisaj, întrucât pentru ea cariera abia acum începea cu adevărat. Până la finalul anului a câștigat șapte ast-
fel de turnee, însă declicul psihologic a venit toamna trecută, la US Open, atunci când a intrat în premieră pe tabloul principal al unui turneu WTA. A pierdut în primul tur în fața Carolinei Wozniacki, dar greul deja trecuse. A urmat semifinala de la Linz, iar la finalul lui 2017 în dreptul lui Miki apărea neverosimilul număr 59 în clasamentul mondial. Tenismena din Capitală a jucat 88 de meciuri anul trecut, în circuitele ITF și WTA, câștigând 68 și făcând un salt de 480 de locuri în ierarhia generală.

 

Un 2018 de vis

Și a venit acest sezon, în care Buzărnescu a disputat trei finale, la Hobart (învinsă de Elise Mertens), la Praga (a pierdut în fața Petrei Kvitova) și la San Jose, unde și-a trecut în palmares primul trofeu. Per total, tenismena din România a câștigat nu mai puțin de 124 de meciuri în ultimele 12 luni. Grație succesului din California, Buzărnescu a urcat pe locul 20 WTA, fiind a cincea jucătoare din România care reușește să pătrundă în Top 20 WTA după Virginia Ruzici, Irina Spârlea, Ruxandra Dragomir și Simona Halep. „Sunt atât de bucuroasă pentru tine, Miki! Bine ai venit în Top 20!”, i-a transmis liderul mondial Halep compatrioatei sale după victoria de duminică noapte.

La 30 de ani, vârstă la care multe jucătoare se lasă, Buzărnescu privește viața cu un optimism de liceeancă. „Acum cred că sunt în stare de orice”, a spus ea după triumful de la San Jose.

Cele mai citite

Copilul tău și-a pierdut pofta de mâncare? Iată ce trebuie să faci!

Lipsa de apetit la copii reprezintă o problemă comună, care adesea îngrijorează părinții. Este esențială o abordare atentă și informată pentru a identifica cauzele...

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă