13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSportTurul Franței începe cu scandal

Turul Franței începe cu scandal

 Cea mai importantă competiție din lumea ciclismului, Le Tour, se pregătește de startul ediției cu numărul 105, programată, sâmbătă, în Noirmoutier-en-l’Île. De câteva luni bune, marea întrebare pe care și-o puneau iubitorii acestui sport atât de controversat din cauza scandalurilor legate de dopaj era: va concura Froome? Pentru cei mai puțin familiarizați cu ciclismul, trebuie spus, parafrazându-l pe Gică Hagi, că Froome este o „bestie”, un rutier care, atunci când participă la o competiție, de regulă, o și câștigă. În acest context, întrebarea de mai sus era la fel de prezentă și în mintea rivalilor săi, care sperau ca echipierul lui Team Sky să le lase cale liberă către victorie.

 

Așteptare culminată cu ridicol

 Dar ce a condus la această ipoteză a neparticipării britanicului în Turul Franței? În urma unui examen antidoping la care Froome a fost supus în luna septembrie a anului trecut, în timpul Turului Spaniei, s-a descoperit un nivel crescut de salbutamol într-una dintre mostrele sale de urină. Ciclistul în vârstă de 33 de ani, care a câștigat în cele din urmă Vuelta, după ce se impusese și în Turul Franței, a fost lăsat să concureze în continuare până la finalizarea anchetei și la anunțarea unui verdict. Prin urmare, Froome a participat în acest an și în Turul Italiei, pe care l-a câștigat, astfel că în momentul de față deține simultan titlurile în cele trei Mari Tururi: Le Tour, Vuelta și Il Giro. Cum ancheta în ceea ce îl privește a durat foarte mult, organizatorii Turului Franței au anunțat la finalul săptămânii trecute că îi interzic britanicului să concureze în Marea Buclă pentru  „a proteja imaginea” competiției destul de mult pătată în trecut de Lance Armstrong, căruia i s-au retras șapte titluri după ce s-a dovedit că s-a dopat sistematic. Același Armstrong a declarat în urmă cu câteva luni că „toți se dopează” în ciclism, în vreme ce Froome s-a apărat în toată această perioadă, susținând că a luat Salbutamol doar pentru a-și trata problemele de astm.

Când organizatorii păreau că au pus capăt telenovelei, iar rivalii lui Froome deschideau șampaniile pentru șansa imensă care li se oferea, Uniunea Ciclistă Internațională a anunțat că a închis cazul, iar Froome este absolvit de orice vină, după ce experții antidoping au ajuns la concluzia că britanicul nu a folosit Salbutamol pentru a-și mări performanțele sportive. „Este păcat că a trebuit să așteptăm atâtea luni, pentru că lipsa de răspunsuri în tot acest timp a sporit suspiciunile”, a spus pe un ton vădit deranjat directorul Le Tour, Christian Prudhomme.

 

Ce urmează?

Froome poate, așadar, să concureze în Turul Franței și să încerce să câștige în același an Il Giro și Marea Buclă, dublă care a fost reușită ultima dată de Marco Pantani, în urmă cu fix 20 de ani. Acest amănunt statistic spune că provocarea este una uriașă chiar și pentru un ciclist de talia lui Froome. Marele avantaj al britanicului este că are alături de el o echipă extrem de puternică, Team Sky fiind un fel de Real Madrid în lumea ciclismului. Totuși, mâna dreaptă a lui Froome, Geraint Thomas, ar putea să nu fie cel mai fericit echipier al lui Team Sky după aflarea verdictului, întrucât el însuși spera pe ascuns la cununa cu lauri în Turul Franței. Galezul a triumfat în urmă cu aproape o lună în Criterium du Dauphine, „cea mai mare victorie a carierei mele”, astfel că nu i-ar fi displăcut cu siguranță să fie vârful de lance în echipa sa.

În aceste condiții, specialiștii îl văd pe Nairo Quintana cel mai mare rival al lui Froome în Turul Franței. Nu că rivalitatea ar fi una nouă, însă columbianul de la Movistar pare că a ajuns la maturitatea necesară pentru a-și trece în palmares și acest titlu, după ce a câștigat Turul Italiei, în 2014, și Turul Spaniei, în 2016. Înseși declarațiile rutierului în vârstă de 28 de ani anunță dorința imensă a acestuia de a duce tricoul galben la Paris: „Scopul nostru este să câștigăm Le Tour. Este Marele Tur care îmi lipsește în continuare din palmares și la care am visat mereu. Avem o echipă extraordinară.” Și, într-adevăr, Quintana se sprijină pe câțiva rutieri de top, precum Alejandro Valverde, campion în Turul Spaniei, în 2009, și Mikel Landa, cel mai bun cățărător în Il Giro, anul trecut, care ar putea fi oricând lideri în alte echipe.

Un alt ciclist care speră să îmbrace tricoul galben la Paris este Richie Porte, cel care are parte la rândul său de o echipă puternică la BMC. Australianul, un foarte bun specialist la contratimp, a declarat după ce a câștigat recent Turul Elveției: „Este un semn bun că am obținut victoria aici. Sunt pregătit pentru Turul Franței!”

Campionul din 2014, Vincenzo Nibali, nu a avut performanțe deosebite în acest an, însă speră să demonstreze contrariul în Marea Buclă, mai ales că sunt câteva etape care i se potrivesc, în special cele cu piatră cubică și drum pietruit.

Câștigător al unei etape la ediția trecută, Primoz Roglic se anunță a fi ciclistul care pândește gloria, după ce a avut performanțe excelente în acest sezon, câștigând Turul Țării Bascilor, Turul Romandiei și Turul Sloveniei.

Froome poate avea parte, așadar, de o concurență bună în acest an din partea unor rutieri dornici să arate că pot învinge „bestia”, însă nu este exclus ca britanicul să întâmpine și o adversitate din partea spectatorilor, așa cum s-a întâmplat în 2015, când s-a trezit în față cu un pahar cu urină. 

Cele mai citite

Beat la volan, cu 218 km pe oră în localitate

Un șofer în vârstă de 41 de ani din Craiova a fost prins de polițiști conducând băut la volan și cu o viteză de...

VIDEO. “Am început să am psihoze”. Cuplul din showbiz care s-a despărțit după patru ani de relație

Una dintre cele mai cunoscute influencerițe din România a făcut marele anunț: s-a despărțit de iubitul ei. Marilu Dobrescu și Iustin Petrescu au făcut...

Corespondentul rus de război Semion Eremin a fost ucis într-un atac cu drone

Corespondentul rus de război Semion Eremin, care lucra pentru cotidianul rusesc Izvestia, a fost ucis vineri într-un atac cu drone ucrainene în sud-estul Ucrainei,...
Ultima oră
Pe aceeași temă