Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Ambasadorul Adrian Zuckerman   (Foto: AMCHAM)

Ambasadorul Adrian Zuckerman (Foto: AMCHAM)

America, nu China este liderul rețelelor 5G

Companiile americane, europene și sud-coreene sunt cele care conduc procesul de dezvoltare a comunicațiilor 5G pe piețele din întreaga lume, iar “contrar marketingului și a percepţiei publice generale distorsionate, 5G nu este sinonim cu companiile chineze”.

Mihai Diac 0 comentarii

Acest mesaj, extrem de tranșant, este prezentat, la București, de ambasadorul Statelor Unite în România, Adrian Zuckerman. Mesajul este inclus într-un editorial, semnat de ambasadorul Zuckerman, formulat în limbile română și engleză și transmis de Ambasada Statelor Unite.

Editorialul, intitulat “Să construim un viitor 5G sigur”, începe cu un avertisment dur: “Huawei reprezintă o cale greșită pentru dezvoltarea 5G”.

“Tehnologia 5G oferă oportunităţi, dar, aflată în mâini greșite, ameninţă securitatea naţională. După cum a spus Secretarul de Stat, Mike Pompeo, competiţia cu China pune în discuţie libertățile fundamentale pe care fiecare dintre noi le preţuieşte. O rețea 5G nu este doar o reţea pentru comunicații – ea reprezintă o infrastructură esenţială pentru economia secolului XXI”, subliniază mesajul ambasadorului SUA.

În mod evident, acest avertisment este adresat României, dar el a fost conceput chiar la Washington. Se poate presupune că mesaje similare au fost adresate, de diplomația americană, și către alte țări ale lumii, care, deși sunt aliați ai SUA, ar putea fi tentate de un parteneriat economic cu China în domeniul comunicațiilor 5G.

Partea americană sugerează României și o alternativă de dezvoltare a comunicațiilor care să excludă implicarea Chinei: “Trebuie să ne asigurăm că folosim companii care continuă să dezvolte tehnologii 5G de încredere, cum sunt Ericsson, Nokia, Samsung şi Qualcomm.  Aceste companii reprezintă o soluţie la ameninţarea provocată de firmele de tehnologie care au legături cu Partidul Comunist Chinez (...). Spre deosebire de companiile occidentale, firmele de tehnologie din China trebuie să împărtășească informațiile și tehnologia cu autoritățile militare sau de spionaj chineze. Companiile chineze și clienții lor nu sunt niciodată cu adevărat scutite de supravegherea Partidului Comunist Chinez. Pentru a menține rețelele noastre sigure și pentru a ne păstra valorile democratice nu putem avea încredere în aceste firme”.

De remarcat este faptul că SUA nu impun parteneri americani în domeniul comunicațiilor, ci doar precizează că nu trebuie acceptați cei din China și, în mod special, nu trebuie acceptată compania Huawei.

Avertismentul transmis de americani intervine după ce, săptămâna trecută, compania Huawei a fost pusă sub acuzare de Departamentul de Justiţie al SUA, fiind învinuită de fraude menite să sustragă secrete comerciale. “În cadrul schemei pe care a folosit-o de zeci de ani, Huawei a plătit bonusuri angajaților care au furat informații confidențiale de la concurenţii din Statele Unite”, precizează partea americană.

În august 2019, SUA și România au semnat un Memorandum despre amenințările pe care le reprezintă furnizorii de tehnologie 5G care nu sunt de încredere. Ulterior, la 29 ianuarie, Uniunea Europeană a cerut statelor membre să excludă din sectoarele critice ale rețelelor 5G furnizorii ce prezintă un risc ridicat.

Comentarii

loading...