ANCOM a întocmit lista localităților unde riști să intri fără să vrei în roaming

ANCOM a întocmit lista localităților unde riști să intri fără să vrei în roaming

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a anunțat, marți, lansarea unei platforme informatice denumită aisemnal.ro.

Mihai Diac 0 comentarii

Prin intermediul acestei platforme informatice, utilizatorii pot afla gradul de acoperire în diferite județe, precum şi nivelul de semnal 2G, 3G şi 4G pentru fiecare dintre operatorii de comunicații mobile activi pe piaţa din România.

Harta a fost actualizată și cu localităţile din România care prezintă risc de roaming involuntar.

Conform măsurătorilor efectuate de ANCOM, în majoritatea judeţelor României aflate la graniţă există puncte în care telefoanele sau tabletele pot intra în roaming involuntar. Zone cu risc de roaming involuntar se găsesc în judeţele Arad, Bihor, Botoşani, Caraş Severin, Călăraşi, Constanţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Iaşi, Mehedinţi, Maramureş, Olt, Satu Mare, Suceava, Tulcea, Timiş, Teleorman şi Vaslui.

Utilizatorul aflat pe teritoriul României care intră involuntar în roaming ar putea fi facturat pentru serviciile de comunicaţii utilizate în roaming, ca şi cum s-ar afla în afara României. Evident, cele mai mari riscuri sunt în cazul intrării în roaming pe rețele din Serbia, Ucraina sau Republica Moldova, întrucât aceste țări nu fac parte din UE, iar drept urmare tarifele de roaming pot fi scumpe.

Pentru a exclude intrarea involuntară în roaming, posesorii de telefoane sau tablete sunt sfătuiți să selecteze manual reţeaua, dezactivând opţiunea de selectare automată a reţelei, și să solicite operatorului de comunicații mobile activarea serviciul de roaming numai înainte de a călători în străinătate.

Comentarii

loading...