14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăTechApple urmărește utilizatorii iPhone fără consimțământ, susține activistul Max Schrems

Apple urmărește utilizatorii iPhone fără consimțământ, susține activistul Max Schrems

Apple încalcă legislația UE, permițând urmărirea utilizatorilor iPhone fără consimțământul lor, a declarat activistul pentru confidențialitate și date personale, Max Schrems într-o plângere adresată autorităților de reglementare germane și spaniole.
 
Grupul de campanie al lui Schrems, noyb, a declarat că, codul unic de urmărire generat de fiecare iPhone, numit IDFA (Identifier for Advertisers), permite Apple și tuturor dezvoltatorilor de aplicații iPhone să vadă cum se comportă utilizatorii fără știrea sau acordul lor.
 
„La fel ca o plăcuță de înmatriculare, acest șir unic de numere și caractere permite Apple și altor terțe părți să identifice utilizatorii în toate aplicațiile și chiar să se conecteze la comportamentul online și mobil („ urmărirea pe mai multe dispozitive ”), a transmis grupul de campanie noyb într-un comunicat.
 
„Urmărirea este legală numai dacă utilizatorii acceptă în mod explicit acest lucru”, a spus Stefano Rossetti, un avocat în domeniul confidențialității de la noyb. „În timp ce Apple a introdus funcții în browserul lor pentru a bloca cookie-urile, acesta plasează coduri similare în telefoanele sale, fără consimțământul utilizatorului.”
 
Noyb a depus plângerea în temeiul directivei privind confidențialitatea electronică a UE, mai degrabă decât în ​​Regulamentul general privind protecția datelor (GDPR). În consecință, autoritățile naționale de reglementare a datelor ar putea amenda direct Apple fără a avea nevoie de cooperarea autorităților UE pentru protecția datelor, în cazul în care se constată ilegalitatea. „Încercăm să evităm proceduri interminabile precum cele cu care ne confruntăm în Irlanda”, a spus Rossetti.
 
Apple a declarat în iunie că aplicațiile ar trebui să ceară permisiunea înainte de a accesa IDFA-ul unui telefon în cel mai recent sistem de operare, iOS 14. În plus, noul sistem oferă un tablou de bord de confidențialitate pentru a permite utilizatorilor să înțeleagă informațiile pe care le adună aplicațiile telefonului lor.
 
Cu toate acestea, Apple a declarat apoi în septembrie că va întârzia modificările, „pentru a oferi dezvoltatorilor timpul necesar” până la „începutul anului viitor”.
 
Schrems a câștigat deja un caz important în acest an, când Curtea Europeană de Justiție, în iulie, a pronunțat o hotărâre cu privire la protecțiile legale care anterior permiteau transferul relativ liber al datelor europene către SUA.
 
Săptămâna trecută, Consiliul European pentru Protecția Datelor a lansat ghiduri actualizate cu privire la transferurile de date. Acesta a subliniat că exportatorii de date trebuiau să ia în considerare riscurile, cum ar fi accesul serviciilor de informații la date în mod obiectiv – dacă ar putea examina informațiile, mai degrabă decât dacă ar fi probabil să le examineze.
 
Apple nu a răspuns încă acuzațiilor.

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou eliberat de...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou eliberat de...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă